"Eines voi olla jopa terveellisempi" – Hanna Partaselta tärkeä muistutus lounaseväistä

Astetta parempi eväslounas - ravitsemusterapeutin vinkit 10:42 Astetta parempi eväslounas - ravitsemusterapeutin vinkit
KATSO VIDEO: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, miten löytää juuri itselleen sopiva, terveellinen ja ravitseva lounas.

Omat lounaseväät ja einekset voivat olla joko terveellisiä tai epäterveellisiä. Ravitsemusterapeutti kertoo, miten lounaseväistä saa ravitsevat ja terveelliset.

Mielikuva epäterveellisistä valmisaterioista on melko pinttynyt ihmisten mieliin.

Itse tehty lounas ei välttämättä kuitenkaan ole sen terveellisempi kuin eines, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

– En ole itse mitenkään hirveän einesvastainen, eineksissäkin on "many shades of grey", Partanen toteaa.

Esimerkiksi raejuustolla ryyditettyä kasvissosekeittoa ei voi Partasen mukaan verrata maksalaatikkoon.

– Ovathan ne ravitsemuksellisesti ihan eri kategoriaa.

Einekset eivät siis sinällään ole hyviä tai pahoja.

Esimerkiksi itse kotona tehdyn makaronilaatikon, joka sisältää vaaleaa makaronia, nauta-sikajauhelihaa, juustoa ja munamaitoa, lopputuloksessa voi olla melko paljon tyydyttynyttä rasvaa ja toisaalta vain vähän kuituja.

– Einesmakaronilaatikko voi olla jopa terveellisempi. Joskus ihmisillä on harha, että tämä on terveellisempi, koska olen tämän itse tehnyt, mutta aina se ei ole niin, Partanen toteaa.

Miten itsetehdystä lounaasta saa terveellisemmän?

Evääksi otetaan usein jotakin mikrossa lämmitettävää, jolloin samaan kippoon ei tule ladottua raikasta salaattia. 

Partanen kertoo "mikroporkkananiksistään", joka takaa sen, että mikroeväidenkin kanssa saa hieman kasviksia.

Omista lounaseväistä jättää helposti pois kasvikset.

– Sillä välin, kun ruoka on lämpiämässä mikrossa 2–3 minuuttia, ehtii hyvin kuoria yhden tai kaksi porkkanaa ja rouskutella ne "alkuraasteeksi".

Jos evääksi on tehnyt taas salaattia, Partanen kehottaa kiinnittämään huomiota salaattipohjan valintaan. 

Melko ravintoköyhän lehtisalaatin sijaan Partanen suosittelee salaattien pohjaksi kaaliraastetta, koska kaalit ovat halpoja läpi talven.

– Säästää rahaa ja saa paljon parempia ravintoaineita, Partanen summaa.

Katso myös: Näin valmistuu Harri Syrjäsen lohi-avokadosalaatti

Näin valmistuu Harri Syrjäsen lohi-avokadosalaatti 1:00

Kokki Harri Syrjäsen mukaan tämä salaatti on niin hyvää, että mies söisi pelkästään sitä loppuelämänsä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat