Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Eines voi olla jopa terveellisempi" – Hanna Partaselta tärkeä muistutus lounaseväistä

10:42Astetta parempi eväslounas - ravitsemusterapeutin vinkitKATSO VIDEO: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, miten löytää juuri itselleen sopiva, terveellinen ja ravitseva lounas.
Julkaistu 08.02.2024 07:36

Emmi Niiniaho

Omat lounaseväät ja einekset voivat olla joko terveellisiä tai epäterveellisiä. Ravitsemusterapeutti kertoo, miten lounaseväistä saa ravitsevat ja terveelliset.

Mielikuva epäterveellisistä valmisaterioista on melko pinttynyt ihmisten mieliin.

Itse tehty lounas ei välttämättä kuitenkaan ole sen terveellisempi kuin eines, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

– En ole itse mitenkään hirveän einesvastainen, eineksissäkin on "many shades of grey", Partanen toteaa.

Lue myös: Makaronilaatikko muuttuu epäterveelliseksi, jos teet sen näin – Hanna Partanen muistuttaa ruoanlaiton sudenkuopista

Esimerkiksi raejuustolla ryyditettyä kasvissosekeittoa ei voi Partasen mukaan verrata maksalaatikkoon.

– Ovathan ne ravitsemuksellisesti ihan eri kategoriaa.

Einekset eivät siis sinällään ole hyviä tai pahoja.

Esimerkiksi itse kotona tehdyn makaronilaatikon, joka sisältää vaaleaa makaronia, nauta-sikajauhelihaa, juustoa ja munamaitoa, lopputuloksessa voi olla melko paljon tyydyttynyttä rasvaa ja toisaalta vain vähän kuituja.

– Einesmakaronilaatikko voi olla jopa terveellisempi. Joskus ihmisillä on harha, että tämä on terveellisempi, koska olen tämän itse tehnyt, mutta aina se ei ole niin, Partanen toteaa.

Lue myös: Tiesitkö? Tässä on Suomen suosituin eines – järjetön miljoonamyynti

Miten itsetehdystä lounaasta saa terveellisemmän?

Evääksi otetaan usein jotakin mikrossa lämmitettävää, jolloin samaan kippoon ei tule ladottua raikasta salaattia. 

Partanen kertoo "mikroporkkananiksistään", joka takaa sen, että mikroeväidenkin kanssa saa hieman kasviksia.

eväät

Omista lounaseväistä jättää helposti pois kasvikset.

– Sillä välin, kun ruoka on lämpiämässä mikrossa 2–3 minuuttia, ehtii hyvin kuoria yhden tai kaksi porkkanaa ja rouskutella ne "alkuraasteeksi".

Jos evääksi on tehnyt taas salaattia, Partanen kehottaa kiinnittämään huomiota salaattipohjan valintaan. 

Melko ravintoköyhän lehtisalaatin sijaan Partanen suosittelee salaattien pohjaksi kaaliraastetta, koska kaalit ovat halpoja läpi talven.

– Säästää rahaa ja saa paljon parempia ravintoaineita, Partanen summaa.

Lue myös: Tätä einesruokaa himoitaan ympäri Suomen – ”maistuvat kaikkialla, kaikissa ikäryhmissä”

Lue myös: MTV:n makutestissä eineshampurilaiset – perusburgeri yllätti: "Mitä ihmettä?"

Katso myös: Näin valmistuu Harri Syrjäsen lohi-avokadosalaatti

1:00Näin valmistuu Harri Syrjäsen lohi-avokadosalaatti

Kokki Harri Syrjäsen mukaan tämä salaatti on niin hyvää, että mies söisi pelkästään sitä loppuelämänsä.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Onko sinuakin ohjeistettu syömään kaksi lämmintä ateriaa päivässä? Ravitsemusterapeutin mukaan ei tarvitseTämän ravitsemusterapeutti huomioisi omissa lounaissaan: "Ihan eri asia raksamiehelle kuin keski-ikäiselle naiselle"Pitkäikäisyyden asiantuntija paljastaa aamupalavalintansa – eikä se ole kaurapuuroMakaronilaatikko muuttuu epäterveelliseksi, jos teet sen näin – Hanna Partanen muistuttaa ruoanlaiton sudenkuopistaOletko maistanut? Kolme todella halpaa arkiruokaa – jopa alle euron annokseltaSuomalaisten lihottava virhe – Hanna Partanen kertoo, milloin pizzaa ei kannattaisi missään nimessä syödä: "Raaka fakta näyttää olevan se..."
LounasRuokaRavitsemusMakuja
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lounas
  • 7.9.09:43
    Ruoka

    Syötkö ruoan aina tietyssä järjestyksessä? Voi olla merkitystä terveyden kannalta

  • 13.8.07:02
    Ruoka

    Koululaisten suosikkiruoat ovat klassikkoja – rehtorin tuikkukuppikikka sai lounaan maistumaan kaikille

  • 23.4.07:43
    Ruoka

    Valitsetko lounaaksi liharuoan? "Rahalle enemmän vastinetta", uskovat suomalaiset

  • 21.08.202413:56
    Arkiruoka

    Jennin tortillavuoka valmistuu 20 minuutissa: "Syömistä riittää useammalle päivälle"

  • 25.05.202413:05
    Työelämä

    Hinnannousu ei pelästyttänyt lounasetuilijoita