Mainos

Valamo menetti kirkkoviinien myyntiluvan – jopa luostari itse joutuu tilaamaan tuotettaan Alkosta

Valamon luostarissa toimiva Valamon Viiniherman Oy on menettänyt kirkkoviinien myyntiluvan. Yritys oli ainoa kotimainen valmistaja. Jatkossa kaikki kirkkoviinit myydään Alkon kautta.

– En ole saanut sosiaali- ja terveysministeriöstä mitään perusteita päätökselle. Tämä tuli täytenä yllätyksenä ja järkytyksenä, äimistelee yhtiön osakas, pullonhenki Timo Kettunen.

Valamo tuotti noin 30 prosenttia Suomen kirkkoviineistä. Loppuosa on kokonaan puhtaasti tuontia, jota on harjoittanut muutama tukkuri ja ainakin Suomen Merimieskirkko.

Valamolle kirkkoviinit merkitsevät 10 prosentin lovea liikevaihtoon. Kettunen nimittäin pelkää, että seurakunnat eivät enää valitse Valamon tuotetta Alkosta, koska hinta nousee selvästi.

– Me tiedettiin, että tuote menee verolle ja siksi pudotimme uusissa tuotantoerissä alkoholipitoisuutta kaksi prosenttiyksikköä 15:een prosenttiin. Sillä saatiin alkoholiveroa alemmaksi jo kaksi euroa, Väkevissä viineissä alkoholivero on aika rapakka, Kettunen luonnehtii.

– Vaikka tarjottaisiin se Alkolle nollakatteella, hinta seurakunnille nousee kun Alkon lyö siihen päälle oman katteensa, Kettunen harmittelee.

Kirkkoviinin oltava rypäleestä

Valamon kirkkoviini kilpailee Kettusen mukaan Alkon hyllyllä isojen eurooppalaisten tuottajien väkevien viinien kanssa. Siinä hintakilpailussa kotimaisen tuottajan viini ei pärjää.

– Euroopasta dumpataan markkinoille isoja eriä. Me on menty Valamon Kirkkoviini maku edellä.

Valamon Viiniherman Oy tuo alkuperäisen neljästä laadusta sekoitetun miedon viinin Unkarista. Valamossa tuote makeutetaan, väkevöitetään, kypsytetään ja pullotetaan.

– Molempien kirkkokuntien kirkolliskokouksissa on linjattu, että kirkkoviini on peräisin viinipuunhedelmästä. Siinä on taustalla Raamatun teksti, sen on oltava rypäleviini. Kyse ei siis ole marjaviinistä, Kettunen tarkentaa.

– Ostettiin juuri kuukausi sitten 26 000 litraa jatkotuotantoa varten.

Luostarinkin haettava Alkosta

Valamo myi kirkkoviininsä tähän saakka suoraan seurakunnille. Nyt tilanne muuttui hupaisaksi esimerkiksi Valamon luostarissa.

– Kun luostari haluaa tarjota itse valmistamaansa kirkkoviiniä, se on tilattava Alkon keskusvarastolta. Sieltä paketti tulee ensin Alkon Heinäveden myymälään, josta luostarin on se haettava.

Tuotantopäällikkö Kettunen korostaa, että yritys neuvottelee myynnistä Alkon kanssa.

– Uskon, että saamme Kirkkoviinimme Alkon toimitusvalikoimiin. Katsotaan sitten miten meidän käy hintalistan yläpäässä. Tuote jää meille palvelutuotteeksi, josta ei jää katetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.