Väkivallan pelko vähentää junamatkustusta pääkaupunkiseudulla

Turvattomuuden tunne ja väkivallan pelko vähentävät pääkaupunkiseudun asukkaiden kiinnostusta matkustaa lähiliikenteen junissa. VR:n ja eri viranomaisten yhdessä teettämän selvityksen mukaan matkustajien kokeman turvallisuuden parantaminen voisi lisätä julkisen liikenteen matkoja pääkaupunkiseudulla jopa 10-15 prosenttia.

Selvityksen mukaan 20 prosenttia nykyisistä vakituisista junamatkustajista sekä asemien lähiseutujen asukkaista matkustaisi junalla enemmän, jos he tuntisivat olonsa turvallisemmaksi. 40 prosenttia lisäyksestä kohdistuisi iltaisin tehtäviin junamatkoihin.

Selvityksen tilannut VR:n Etelä-Suomen aluepäällikkö Kari Pekka Rosenholm arvioi, että matkustushalujen lisääntyminen kasvattaisi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä huolehtivan YTV:n lipputuloja noin 10 miljoonaa euroa vuodessa.

VR:n, liikenne- ja viestintäministeriön, Ratahallintokeskuksen ja Etelä-Suomen läänin poliisin rahoittama selvitys toteutettiin viime vuoden syys-lokakuussa. Siinä selvitettiin vakituisten junamatkustajien, asemien lähialueiden asukkaiden ja junien henkilökunnan kokemuksia ja mielipiteitä. Alustava raportti selvityksestä on juuri valmistunut ja kokonaisuudessaan raportti julkistetaan maaliskuussa.

Maaliskuussa selvityksen teettäjät päättävät myös jatkotoimista junamatkustamisen turvallisuuden parantamiseksi.

Nuorten juopottelu uhka turvallisuudelle


Tärkein turvattomuuden tunnetta ja väkivallan pelkoa lisäävä tekijä on selvityksen mukaan nuorison alkoholinkäyttö junissa ja asemilla.

Junissa omien alkoholijuomien nauttiminen on kielletty jo lainsäädännön perusteella. Asiasta muistutetaan mm. junakuulutuksissa. Junien henkilökunta kokee kuitenkin suuret nuorisoryhmät usein uhkaaviksi. Iltaisin junahenkilökunnan pitääkin kulkea junissa pareittain. Aluepäällikkö Rosenholm huomauttaa, että turvallisuus junissa ei ole vain matkustajakysymys vaan myös henkilökunnan työturvallisuuskysymys.

Korkeimman keskiarvon turvallisuudesta saa arkisin tapahtuva työmatkaliikenne. Työmatkaliikenteen turvallisuus saa vastaajilta arvosanaksi 9,1. Turvallisuus myöhäisliikenteessä arkisin arvioidaan 7,6:n arvoiseksi ja turvallisuus viikonloppuliikenteessä 6,7:n arvoiseksi.

62 prosenttia nähnyt häiriköintiä


Selvityksestä käy ilmi, että junamatkustajista 62 prosenttia on nähnyt häiriköintiä. Itse häiriköinnin kohteeksi on joutunut 31,2 prosenttia matkustajista. Väkivallan kohteeksi on joutunut vain 1,4 prosenttia matkustajista, mutta väkivaltaa on junissa tai asemilla nähnyt 12,5 prosenttia matkustajista.

Nuorison juopotteluun puuttumisen lisäksi muita turvallisuuden tunteen parannuskeinoja ovat selvityksen perusteella mm. asemien valaistuksen parantaminen, virkapukuisen henkilökunnan läsnäolon lisääminen ja kameravalvonta asemilla ja junissa. Myös yleinen ympäristön siisteys koetaan turvallisuutta parantavaksi ja vastaavasti esimerkiksi graffitit junien seinissä sitä alentavaksi.

Kyselytutkimukseen vastasi 792 matkustajaa, 660 kotitaloutta kohdepaikkakunniksi valituista Espoosta ja Keravalta sekä 213 junien henkilökuntaan kuuluvaa. Selvityksen on tehnyt markkinatutkimusyritys Oy Viisikko-Femman Ab.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat