Vaikuttaako Ruotsin kohonnut terroriuhka Suomeen? Näin Supo kommentoi: "Ruotsi on ollut radikaali-islamistisessa propagandassa kohteena"

Britannia varoitti terroriuhasta Ruotsissa – näin ulkoministeriö kommentoi maan turvallisuutta 3:21
Britannia varoitti terroriuhasta Ruotsissa – näin ulkoministeriö kommentoi maan turvallisuutta. Juttu on maanantailta.

Ruotsissa turvallisuuspalvelu Säpö on nostanut terrorismiuhan tasoa toiseksi korkeimmalle tasolle. Suomen suojelupoliisin mukaan Ruotsin tilanne ei toistaiseksi vaikuta Suomen terrorismin uhkatasoon.

Ruotsin tuoreella päätöksella terrorismin uhan taso Ruotsissa nousee kolmesta neljään viisiportaisella asteikolla. Uhka on ruotsalaisviranomaisen arvion mukaan siis toiseksi korkeimmalla tasolla. 

Taso neljä edellyttää konkreettista uhkaa. Uhkatasoa on nyt korkeimmillaan sitten vuoden 2016. Taustalla on kuluneen vuoden aikana heikentynyt turvallisuustilanne. 

Säpön mukaan ääri-islamististen hyökkäysten mahdollisuus on noussut. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa Koraanien polttamisista nousseet kohut. Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson arvioi viime kuussa, että turvallisuustilanne on vakavin sitten toisen maailmansodan.

Suojelupoliisin mukaan Ruotsin tilannetta seurataan Suomessa tiiviisti, mutta toistaiseksi uhka-arvion nostoon ei Suomessa ole syytä. 

– Ruotsi on ollut nyt radikaali-islamistisessa propagandassa kohteena poikkeuksellisella tavalla eli tilanne on erilainen kuin Suomen kohdalla, Supon viestintäasiantuntija Irene Zidan arvioi MTV Uutisille sähköpostitse. 

Ruotsin uhkatason nostolla ei siis ole suoria vaikutuksia Suomeen. Maiden terroriuhat eivät ole Supon mukaan suoraan verrattavissa. 

– Yleisellä tasolla terrorismitilanne vaihtelee maakohtaisesti, vaikka toki samat trendit usein näkyvät Euroopankin laajuisesti.  Terroristinen toiminta ja verkostot ovat tyypillisesti valtioiden rajat ylittäviä, mutta yhden valtion tilanne ei ole suoraan verrattavissa muihin maihin, Zidan kirjoittaa.

Nämä muodostavat todennäköisimmän uhan

Supon mukaan Suomen lainsäädäntö antaa poliisille Ruotsia paremmat mahdollisuudet puuttua uskonnollisten symbolien, kuten Koraanien, tuhoamiseen. Suomessa uskonrauhan rikkominen on lailla kielletty. 

Supon arvioima terrorismin uhka Suomessa on ollut jo useamman vuoden ajan tasolla kohonnut, eli neliportaisen asteikon tasolla kaksi. 

Todennäköisimmän terroriuhan Suomessa aiheuttavat Supon mukaan äärioikeistolaisen terrorismin lisäksi radikaali-islamistista ideologiaa kannattavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät. 

Supo kertoo, että radikaali-islamistinen toiminta on Suomessa keskittynyt pääasiassa erilaiseen tukitoimintaan, mutta esimerkiksi islaminuskoa loukkaavaksi tulkitut teot tai tapahtumat, kuten Koraanin häpäisy, voivat inspiroida etenkin yksittäisiä toimijoita suoraan toimintaan. 

– Toisaalta inspiroivina tekijöinä voivat toimia myös muut tekijät kuten terrorijärjestöjen propaganda. Tämän tyyppisten tekojen mahdollisuus on siis otettu huomioon nykyisessä terrorismin uhka-arviossamme, Zidan arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat