Ruotsi nostaa terrorismin uhan tasoa – Säpon johtaja: Viitteitä, että jotkin valtiot pyrkivät vahingoittamaan Ruotsia

Britannia varoitti terroriuhasta Ruotsissa – näin ulkoministeriö kommentoi maan turvallisuutta 3:21
Britannia varoitti terroriuhasta Ruotsissa – näin ulkoministeriö kommentoi maan turvallisuutta. Juttu on maanantailta.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on nostanut maan terrorismin uhan tasoa. Ruotsin turvallisuuspoliisi pitää asiasta parhaillaan tiedotustilaisuutta. MTV Uutiset kertoo tiedotustilaisuuden annista tässä jutussa.

Terrorismin uhan taso Ruotsissa nostetaan kolmosesta neloseen. Ruotsin käyttämä asteikko on yhdestä viiteen. Myös Ruotsin puolustusvoimat nostaa terrorin uhkatasoa.

Taso neljä edellyttää, että Ruotsille on olemassa konkreettinen uhka. Uhan tasoa nostetaan ensimmäistä kertaa tasolle neljä sitten vuoden 2016. Tasoa viisi ei ole koskaan otettu käyttöön.

Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan maan turvallisuustilanne on hiljalleen heikentynyt tänä vuonna.

– Tämä ei ole seurasta mistään yhdestä tapahtumasta. Haluan painottaa sitä, sanoo Säpon johtaja Charlotte von Essen tiedotustilaisuudessa.

Von Essenin mukaan on vaikea arvioida, paheneeko tilanne vielä.

– Nyt arvioimme, että tilanne kestää pidemmän aikaa.

Samaan aikaan äärioikeiston iskujen mahdollisuus on yhä olemassa, Säpo toteaa.

Pääministeri Ulf Kristersson pitää Suomen aikaa kello 16.30 tiedotustilaisuuden turvallisuustilanteen heikentymisen johdosta.

Säpo: Viitteitä, että jotkin valtiot pyrkivät vahingoittamaan Ruotsia

Säpon mukaan ääri-islamistien hyökkäysten mahdollisuus on noussut. Säpon johtajan mukaan Koraanien polttamiset ovat osaltaan saaneet aikaan sen, että Ruotsia pidetään muslimeita vastustavana valtiona. Von Essenin mukaan kuva Ruotsista on "vääristynyt".

– Meitä ei nähdä osana läntistä maailmaa, vaan meidät on yksilöity valtiona, Charlotte von Essen katsoo.

– Meidät kuvataan islaminvastaisena valtiona.

Tästä kuvasta ovat Säpon mukaan vastuussa hybridikampanjat, joissa Ruotsista maalataan kielteistä kuvaa. 

Von Essenin mukaan on olemassa viitteitä siitä, että jotkin valtiot ovat käyttäneet tilannetta hyödykseen Ruotsia vahingoittaakseen. Säpon johtaja ei nimennyt kyseisiä valtioita.

Säpoltä kysytään, onko kyse valtioiden tukemasta terrorismista. Von Essen ei vastaan suoraan, vaan sanoo, että "ääriryhmät ja vieraat vallat tykkäävät käyttää hyväkseen sellaisia tilanteita, joissa Ruotsi nyt on".

Turvallisuuspoliisi kertoo työskentelevänsä tiiviisti yhdessä poliisin ja kansainvälisten turvallisuuspalveluiden kanssa estääkseen hyökkäykset.

– Viranomaiset ovat jo tehneet toimia terroriuhkiin liittyen.

Pääministeri todennut tilanteen vakavuuden

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoi heinäkuussa, että maan turvallisuustilanne on vakavin sitten toisen maailmansodan.

Tiistaina uutisoitiin terroristijärjestö al-Qaidan uhkailleen Ruotsia ja Tanskaa propagandakanavallaan Koraanin polttojen jälkeen. 

Kristersson sanoi ruotsalaismedia Expressenille antamassaan kirjallisessa kommentissa, että lausunto "korostaa tilanteen vakavuutta ja vahvistaa sen, minkä jo tiedämme – että Ruotsiin kohdistuva uhka on kasvanut".

Sunnuntaina puolestaan Britannian ulkoministeriö varoitti terrori-iskujen mahdollisuudesta Ruotsissa. Myös Yhdysvaltojen ulkoministeriö muutti matkustustiedotettaan Ruotsiin heinäkuussa.

Ulko- ja turvallisuuspoltiikan tutkija Hanna Smith kommentoi Ruotsin tilannetta 1:33
Näin ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkija Hanna Smith kommentoi Ruotsin tilannetta 3. elokuuta.

Juttua korjattu 17.8.2023 kello 15.14: Jutussa luki virheellisesti Säpö, kun piti lukea Säpo.

Lue myös:

    Uusimmat