Mainos

Vaikuttaako D-vitamiini seksuaalisuuteen?

Kysymys: Miten saadaan mies kiinnostumaan vitamiinista? Vastaus: Vihjaamalla sen lisäävän mieskuntoa.

D-vitamiini kuuluu ihmiselle välttämättömiin rasvaliukoisiin vitamiineihin. Sitä saadaan esimerkiksi kalasta ja maitotuotteista. Ihminen pystyy itsekin tuottamaan D-vitamiinia, mutta siihen tarvitaan riittävä määrä auringosta tulevaa UVB-säteilyä.

Meillä Suomessa D-vitamiinia myös lisätään erilaisiin maitoihin vitamiinin saannin turvaamiseksi, sillä talvisaikaan auringosta ei saada tarpeeksi säteilyä optimaalisen D-vitamiinimäärän muodostumisen tarpeiksi.

Jo kauan on tiedetty tämän vitamiinin puutteen aiheuttavan ongelmia muun muassa kalsiumin imeytymisessä (riisitauti), mutta viime aikoina on saatu näyttöä siitä, että liian vähäinen D-vitamiinin saanti on muun muassa MS-taudille ja tyypin 2 diabetekselle altistava tekijä.

D-vitamiinista on myös etsitty ehkäisykeinoa rintasyövälle, autismille sekä monille muille sairauksille ja häiriöille. Laihdutuslääkkeeksikin se ehdittiin julistaa ennen kuin muistettiin, että vaikka hoikilla ihmisten veressä oli paljon tukevampia tallaajia suurempi D-vitamiinipitoisuus, tämä vitamiini toisaalta varastoituu nimenomaan rasvakudokseen.

Valo vain villiinnyttää?

On myös houkuttelevaa vetää yhtäläisyysmerkit ainaisen kesän maiden miesten viriiliyden ja hyväilevän auringonvalon välille. Onko etelän miesten väitetyn mieskunnon takana myös D-vitamiini, jota nämä onnelliset saavat auringostaan huomattavasti enemmän kuin me Pohjolan perällä?

Toisaalta on myös mahdollista, että lämpö ja valo pitävät eteläisen pallonpuoliskon asukkaat vain paremmalla tuulella, jolloin seksikin kiinnostaa tietysti enemmän? Syntyyhän Suomessakin enemmän lapsia yhdeksän kuukauden kuluttua kesästä kuin vaikkapa yhdeksän kuukauden päässä pimeimmästä syksystä.

Siksi toisekseen matka etelän aurinkoon saa jurot Suomi-urootkin puhumaan ja pussaamaan jo parissa päivässä ennen kuin kehon vitamiinivarannoille on ehtinyt tapahtua mitään ratkaisevaa.

Testosteronia solariumista

– Jos saataisiin pitävät todisteet siitä, että ylimääräinen annos D-vitamiinia vaikuttaa kuin Viagra tai edes vähän sinne päin, lähes kaikki maailman miehet asettuisivat jonoon ja ostaisivat sitä vaikka millaiseen kilohintaan, kommentoi muuan kyyninen vaimo Internetin keskustelupalstalla toiselle.

Valitettavasti tällaisia pitäviä todisteita ei ole ainakaan vielä saatu, vaikkakin on osoitettu D-vitamiinin kyllä vaikuttavan seksuaaliseen aktiivisuuteen, sperman laatuun ja hedelmällisyyteen.

Tohtori Marc Sorensonin kirjassaan "Vitamin D3 and Solar Power to Optimal Health" kuvaamat tulokset ovat kieltämättä vaikuttavia:

Jo vuonna 1939 tohtori Abraham Myerson huomasi miesten genitaalialueille annetun UV-säteilytyksen lisäävän koehenkilöiden testosteronitasoa huimalla 200 prosentilla! Kun ylimääräinen säteilytys lopetettiin, testosteronitaso palautui ennalleen kahdeksassa päivässä.

Merkillistä kyllä, jatkotutkimuksia ei juuri ole tehty edes nykyisenä seksuaalisuuden kyllästämänä aikana.

Sen sijaan D-vitamiinin vaikutuksia eläinkokeissa on raportoitu laajalti.

Rottakokeissa tämän vitamiinin puutos aiheuttaa uroksilla hedelmättömyyttä, sen lisääminen taas palauttaa munasarjojen ja kivesten normaalin toiminnan. Myös kanoilla ja kukoilla on saatu samantyyppisiä tuloksia.

Ei kuitenkaan ehkäisymuoto

Toistaiseksi samoja vaikutuksia ei ole saatu kiistattomasti aikaan ihmisillä tehdyissä kokeissa. Kuitenkin sellaisilla kroonisista munuaisongelmista kärsivillä ihmisillä, joilla on usein myös vakavia seksuaalitoiminnan häiriöitä, on Sorensonin mukaan havaittu olevan poikkeuksellisen alhainen D-vitamiinitaso. Hän muistuttaa, ettei ole varmuutta siitä, onko vitamiinin puutos munuaisongelmien syy vai seuraus.

Sorenson pohtii myös sitä mahdollisuutta, että D-vitamiinin vähentäminen ruokavaliosta saattaisi toimia halpana ehkäisymenetelmänä – elleivät vastapainona olisi suuresti lisääntyneet syövän, sydäntautien, masennuksen, MS-taudin, diabeteksen ja osteoporoosin vaarat.

Suomalaiset lääketieteen asiantuntijat eivät toistaiseksi vahvista Sorensonin uskoa D-vitamiinin kaikkivoipaisuuteen, mutta myös meillä ollaan kiinnostuneita tutkimaan tämän vitamiinin lisäämisen vaikutuksia eri elämänalueilla.

Mikä sitten on oikea D-vitamiinin määrä, jos mielii saada tästä vitamiinista piristysruiskeen seksielämäänsä? Monien lääkäreiden mielestä suomalaisten D-vitamiinin saantia voisi ainakin vielä nostaa reippaasti, vaikka meikäläisten D-vitamiinitaso nousi yli kaksinkertaiseksi vuonna 2003, kun maitoa alettiin vitaminoida. Älä kuitenkaan ryhdy kokeiluihin rasvaliukoisilla vitamiineilla omin päin, vaan kysy aina ensin lääkärisi mielipidettä.


Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Shutterstock

Lähteet:

Sorenson, Marc: Vitamin D3 and Solar Power for Optimal Health (VitaminDdoc.com 2008); Munger K, Levin LI, Hollis BW et al. Serum 25-Hydroxyvitamin D Levels and Risk of Multiple Sclerosis JAMA. 2006;296:2832-283 ; Mattila C, Knekt P, Männistö S, et al. Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentration and Subsequent Risk of Type 2 Diabetes Diabetes Care 30: 2569-2570, Wikipedia

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.