Vaara, jota harva tulee edes ajatelleeksi – 10 kuukauden ikäinen vauva oli menettää varpaansa: "En voi uskoa, että hoitajat ja lääkärit eivät varoita tästä riskistä"

Kohti vauvaystävällisempää Suomea 10:14

Brittiäiti varoittaa yllättävästä vaarasta, jonka takia 10-kuukautinen vauva oli menettää varpaansa. Tapauksesta uutisoivat muun muassa Today ja Mirror.

Yllä olevalla videolla keskustellaan vauvaystävällisyydestä ja vauvoihin suhtautumisesta!

Jokainen vanhempi voi samaistua tunteeseen, jossa vauva vain itkee ja itkee, vaikka kaikki pitäisi olla hyvin.

Näin kävi myös brittiläiselle Alex Uptonille, 26, joka ihmetteli, miksi hänen 10 kuukauden ikäinen Ezra-vauvansa ei suostunut lakkamaan huutamasta tai ottamaan maitopulloaan.

Itkun syy kuitenkin paljastui, kun Alex vaihtoi Ezran vaippaa ja kurkisti vauvan jalkoihin.

"Se oli mennyt niin tiukalle"

Hiussuortuva oli kietoutunut vauvan kolmen varpaan ympärille muodostaen siihen voimakkaan kiristyssiteen ja katkaisten verenkierron. 10-kuukautisen vauvan varpaat olivat muuttunut jo turvonneiksi ja punaisiksi.

Kun Alex yritti ottaa varpaiden ympärille kietoutuneita hiuksia pois, hän vasta tajusi, kuinka tiukalla ne todella olivat. 

– Onnistuin saamaan sen muuten irti, mutta en hänen isovarpaan vieressä olevan varpaan ympäriltä. Se oli mennyt niin tiukalle, että se oli siinä pisteessä, etten saanut sitä irti. Hänen varpaansa ovat niin pienet, että oli vaikeaa päästä hiuksen alle, Alex kertoo.

Kuolio mahdollinen

Hius voi kiertyä vaarallisesti esimerkiksi vauvan varpaan tai sormen ympärille. Pahimmillaan kiertyminen voi johtaa varpaan tai sormen kuolioon.

Niin ei onneksi ehtinyt käydä pienen Ezran tapauksessa.

– 15 minuutin jälkeen ajattelin, että minun täytyy soittaa lääkärille tai viedä hänet sairaalaan, mutta lopuksi onnistuin saamaan pinsettini sen alle ja vetämään sen irti, äiti sanoo.

– Pelkäsin, että Ezra olisi voinut menettää osan varpaistaan ––, jos en olisi huomannut hiusta silloin. Sen on täytynyt olla siinä 12–14 tuntia, koska huomasin sen vasta aamulla.

Tarkistakaa vaatteet ja varpaat!

Alex kehottaakin myös kaikkia muita vanhempia tarkastamaan vauvojensa sormet ja varpaat kiertyneiden hiusten varalta.

– Minä ehdottomasti tarkistan kaiken hiusten varalta tästä eteenpäin. Se tuntui kauhealta. En voi uskoa, että hoitajat ja lääkärit eivät varoita tästä riskistä, kun saat lapsen, Alex pohtii.

Äiti neuvoo kaikkia vanhempia kääntämään vaatteet ympäri ja tarkistamaan ne hiusten varalta ennen pukemista lapsille sekä tekemään vauvoille tarkastuksia esimerkiksi pukemisen tai kylpyjen yhteydessä.

Vastaavanlainen tapaus sattui viime marraskuussa myös pääkaupunkiseudulla asuvalle Riialle, jonka kaksikuukautinen Rosa-vauva oli menettää sormensa sen ympärille kietoutuneen hiuksen takia.

Hius saatiin lopulta irti vasta ensihoitajien avulla, sillä se oli ehtinyt kiertyä jo ihon läpi.

Lähteet: Today, Mirror

Lue myös:

    Uusimmat