Mainos

Uutta tietoa Vantaan pommimiehen liikkeistä

Keskusrikospoliisi on selvittänyt, että Petri Gerdt oli Myyrmannissa jopa puolitoista tuntia ennen perjantaista pommi-iskua.

-

Vantaan kauppakeskus Myyrmannin pommin räjäyttäjä, 19-vuotias opiskelija Petri Gerdt oli Myyrmäessä ilmeisesti jo puolitoista tuntia ennen räjähdystä. Tätä ennen hän oli käynyt iltapäivällä Helsingissä viettäen luultavasti useita tunteja pääkaupungin itäisissä kaupunginosissa.

Keskusrikospoliisin mukaan Gerdt poistui viime perjantaina kotoaan puoliltapäivin eikä sen jälkeen todennäköisesti enää käynyt siellä. Hänellä on saattanut olla pommi repussaan koko ajan hänen kulkiessaan loppupäivän eri joukkoliikennevälineillä ympäri Vantaata ja Helsinkiä. Varmuudella Gerdt nähtiin repun kanssa Tikkurilassa kello 17 jälkeen kaksi ja puoli tuntia ennen räjähdystä.

Gerdt itse oli poliisin mukaan Myyrmäessä todennäköisesti kello 18 aikoihin. Mahdollista on sekin, että pommi oli väliajan säilytyksessä jossain Myyrmäessä, missä hän opiskeli. Gerdtin repussa ollut pommi räjähti kauppakeskuksessa kello 19.35.

Silminnäkijähavainnot ja matkalipusta jääneet jäljet ovat tuoneet Gerdtin liikkeistä uutta tietoa. Vielä ei kuitenkaan tiedetä tarkalleen, millä välineellä Gerdt siirtyi Myyrmäkeen, missä tuhotyön kohteeksi joutunut kauppakeskus sijaitsee. Mahdollisia reittejä on useita, mutta todennäköisimmät vaihtoehdot ovat kello 17.15 lähtenyt bussi 50 tai kello 17.18 lähtenyt bussi 55.

Lipusta jääneiden jälkien perusteella Gerdt nousi puoliltapäivin kotinsa lähellä olevalta pysäkiltä Tikkurilasta bussiin numero 84, jonka toinen päätepiste on Mellunmäen metroasema Helsingissä. Gerdt ilmeisesti palasi Tikkurilaan neljä tuntia myöhemmin. Hän nousi hieman neljän jälkeen Mellunmäen metroaseman pysäkillä bussiin 84K, joka kulkee samaa väliä kuin 84 mutta hieman eri reittiä Fazerintien kautta. Tuntia myöhemmin hänestä on varma silminnäkijähavainto Tikkurilan Asematieltä. Hän käveli noin kello 17.10 kohti Tikkurilan asemaa ja sen viereistä bussiterminaalia.

Poliisin mukaan Gerdt nousi mitä ilmeisimmin saman tien klo 17.10 jälkeen Myyrmäkeen vievään bussiin, joten hän on todennäköisesti ollut kauppakeskuksen liepeillä jo kello 18 aikoihin. Ensimmäinen varma havainto Gerdtistä Myyrmäessä on kuitenkin tehty vasta kello 19.20, jolloin kauppakeskuksen valvontakamera kuvasi hänet. Pian sen jälkeen räjähti.

Poliisi kaipaa yhä lisää vihjeitä Gerdtin liikkeistä tiedettyjen kellonaikojen väleillä. Vihjeitä otetaan vastaan numeroissa (09) 83886766 ja (09) 83886560.

Gerdt iltapäivän Itä-Helsingissä

Myyrmanni - Gerdt, Petri Erkki Tapio, poliisin lavastekuva

Mellunmäki sijaitsee Helsingissä aivan Vantaan ja Helsingin rajalla. Se on Helsingin metron itäinen päätepiste. Krp:n mukaan on mahdollista, että Gerdt kävi iltapäivällä metrolla tai muulla keinoin jossain muuallakin Helsingissä kuin Mellunmäessä. Metron varrella muutaman pysäkin päässä on muun muassa Itäkeskus ostosparatiiseineen.

-Kello 12 ja 16 havaintojen välillä on matka-ajat poislukien noin kolmen tunnin pimeä väli, josta emme tiedä, mitä hän on tehnyt. Todennäköiseltä näyttää, että hän on viettänyt tämän ajan Itä-Helsingissä, rikoskomisario Ari Soronen kertoo.

Krp yrittää selvittää Gerdtin liikkeitä tältä ajalta muun muassa metroasemien ja Itäkeskuksen valvontakameroiden kautta. Nauhojen analysointi on vielä kesken. Palattuaan Tikkurilaan Gerdtillä on ollut useita vaihtoehtoja jatkaa Myyrmäkeen. Tuohon aikaan perjantaina sinne ajavat Tikkurilasta ainakin paikallisbussit 50, 53 ja 55.

Tikkurilasta Myyrmäkeen on mahdollista kulkea myös ottamalla ensin Tikkurilasta paikallisjuna Pasilaan ja vaihtamalla siellä M-junaan, joka pysähtyy Myyrmäessä. Tätäkään vaihtoehtoa ei ole suljettu pois, vaikka sitä pidetään epätodennäköisenä. Toisin kuin bussit, junaa käyttäessä joutuu vaihtamaan. Gerdt oli lisäksi tähän asti käyttänyt koko ajan bussia.

Kiinniotettuja vapautettu

Poliisi on vapauttanut kauppakeskus Myyrmannin räjäytyksen tutkinnan yhteydessä kiinni otetut kolme henkilöä. Eilen pidätetyn 17-vuotiaan lukiolaisen pidätys jatkuu. Hänen osaltaan selvitetään edelleen, minkä laatuisia yhteyksiä hänellä on ollut räjäytyksestä epäiltyyn Petri Erkki Tapio Gerdtiin. Molemmat ovat osallistuneet Internetin keskustelupalstalla keskusteluihin ja tietojenvaihtoon mm. räjähteistä sekä niiden valmistuksesta ja vaikutuksesta.

Tekninen tutkinta kauppakeskus Myyrmannissa saadaan valmiiksi tänään ja kauppakeskuksen käytöstä päättää sen jälkeen kiinteistön omistaja.

Vantaan poliisin hallussa on edelleen Myyrmannissa räjäytysiltana olleiden asiakkaiden omaisuutta, jota ei ole haettu pois. Omaisuutta voi tiedustella Vantaan poliisin numerosta (09) 837 0439.

"Suunnitteli iskua vuoden"

Petri Gerdt suunnitteli Myyrmannin pommi-iskua vuoden päivät, kirjoittaa Ilta-Sanomat. Asiasta lehdelle kertoi poliisille vapaaehtoisesti ilmoittautunut noin 20-vuotias mies, joka sanoo olevansa Gerdtin hyvä ystävä.

Keskusrikospoliisi ei kommentoi väitettä. Lehdessä Gerdtin ystäväksi ilmoittautuneen miehen nimi on poliisin tiedossa. "Hessuksi" jutussa kutsuttu mies sanoo Gerdtin ilmoittaneen, että tämä haluaa joskus räjäyttää pommin suuressa yleisömassassa.

"Hessun" kertomuksen mukaan Gerdtin oli tarkoitus jäädä räjäytyksestä itse henkiin. Miehet olivat tutustuneet toisiinsa nuorten suosimissa ravintoloissa Vantaalla ja Helsingissä. Ravintola-alalla työskentelevä "Hessu" kiistää kuitenkin olevansa itse kiinnostunut pommeista tai niiden käyttämisestä. Hän kertoo tietäneensä, että Gerdt kävi usein Internetissä hakemassa tietoja pommeista ja niiden rakentamisesta. Ilta-Sanomissa haastatellun miehen oikea nimi ei ole Hessu.

Keskurikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapala sanoi aamulla, ettei hän halua tässä vaiheessa kommentoida Ilta-Sanomien tietoa. Haapala kuitenkin myöntää, että KRP on pidätettänyt 17-vuotiaan nuorukaisen, joka on yksi Internetin räjähdepalstojen käyttäjistä. Haapala ei suostu kertomaan, onko pidätetty sama henkilö kuin Gerdtin nettiystävä "Einstein".

Loukkaantuneita yhä sairaalassa

Myyrmanni räjähdys

Pommi-iskussa loukkaantuneista osa on yhä sairaalahoidossa. Perjantaisen räjähdyksen jäljiltä sairaalassa on edelleen 30 ihmistä. Lasten- ja nuortensairaalassa on hoidettavana 6 potilasta.

Töölön sairaalan erikoislääkäri Markus Torkki sanoo, että potilaille tehdään tällä viikolla uusintaleikkauksia ja ensi viikolla suurin osa päässee kotiin. Leikkauksia tehdään etenkin lasten -ja nuortensairaalassa, missä useilla potilailla on vatsaan kohdistuneita vaurioita.

Kaikkiaan pääkaupunkiseudun sairaaloissa on hoidettu räjähdyksen jäljiltä yli kuuttakymmentä loukkaantunutta.

Länsi-Vantaan koulujen oppilaiden vanhemmille järjestetään huomenna keskustelutilaisuus siitä, miten vanhemmat voivat kohdata lapsen surun. Tilaisuudessa puhuvat kriisipsykologi Salli Saari ja rikosylikonstaapeli Arto Suomala. Se järjestetään Myyrmäen koululla kuudelta.

Vantaan Myyrmannin pommiräjähdyksen uhreille, heidän omaisilleen ja läheisilleen Vantaan Kriisikeskuksen puhelimet ovat avoinna toistaiseksi. Numerot ovat: 8392 4950 sekä 8392 4960.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.