Uutistoimistot: Irakin parlamentti kehottaa maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta

7:20
Yhdysvaltain ja Iranin suhteet ilmiliekeissä – Yhdysvallat tappoi operaatiossaan "Lähi-idän tärkeimmäksi henkilöksi" kutsutun iranilaiskenraalin.

Irakin parlamentti kehottaa maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP. 

Tämän lisäksi parlamentti pyytää hallitusta kieltämään ulkomaisilta joukoilta Irakin ilmatilan sekä maa- ja merialueiden käytön kaikissa olosuhteissa.

–  Irakin parlamentti velvoittaa hallituksen peruuttamaan kansainväliselle liittoumalle esitetyn avunpyynnön avusta Isisin vastaiseen taisteluun, kertoi parlamentin puhemies Mohammed Halbusi.

Irak kertoo myös valittaneensa YK:n turvallisuusneuvostolle Yhdysvaltain lennokki-iskusta, jossa surmattiin iranilaiskenraali Qassem Suleimani perjantaina Bagdadin lentokentällä.

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon mukaan Yhdysvallat tulee toimimaan kansainvälisen oikeuden mukaisesti, kun se toimii Irania vastaan. Presidentti Donald Trump on uhannut, että Yhdysvallat vastaa mahdolliseen Iranin kostoiskuun hyökkäämällä kymmeniin kohteisiin, joista osa on hyvin merkittäviä iranilaiselle kulttuurille.

Iran vannoo kostoa

Parlamentin päätökset eivät sido hallitusta, mutta myös maan pääministeri Adel Abdul Mahdi on aiemmin pyytänyt parlamenttia toimimaan sen eteen, jotta Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat karkotettaisiin maasta, kertoo Reuters. 

– Tulemme toimimaan laillisesti ja järjestelmän puitteissa. Niin olemme aina tehneet, ja niin tulemme aina tekemään, Pompeo sanoi ABC-kanavan haastattelussa.

Hizbollah-liikkeen johtajan Hassan Nasrallahin mukaan Iranin kosto tulee kohdistumaan juuri Yhdysvaltain armeijaan.

–  Yhdysvaltain armeija tappoi hänet, ja Yhdysvaltain armeija saa siitä myös maksaa, Nasrallah sanoi televisiopuheessaan. 

5.1.20 kli 17.24: Juttua päivitetty uusilla yksityiskohdilla. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja