Uusiutunut Kanaria hurmasi Mapen

Markku Veijalainen lähti vuosikymmenien tauon jälkeen Gran Canarialle tutkimaan, mitä tarjottavaa suomalaisten suosimalla lomasaarella on 2000-luvun turistille. Yllätys oli positiivinen, ja 60-luvun lopulla muodostunut mielikuva mureni lopullisesti.

Vuoden 1968 marraskuussa Markku Veijalainen teki elämänsä ensimmäisen etelänmatkan. Kohteena oli suomalaisten uusi tuttavuus, Las Palmas, joka tarjosi lämpöä, aurinkoa ja aaltojen syleilyä keskellä talvea. Mies asui Las Canterasin lähettyvillä ja keskittyi auringonottoon ja meressä polskimiseen. Matkasta jäi parhaiten mieleen hiekkarannan lisäksi hotelli sekä rantabulevardin ravintolat.

- Pysyttelin tiiviisti hotellin tuntumassa, enkä liikkunut varmaan kilometriä suuremmalla säteellä. Ensimmäinen etelänmatka oli niin voimakas elämys, että en edes kaivannut mitään muuta, ihmeteltävää riitti koko viikoksi.

Kun Veijalaiselle kerrottiin, että Kanarian-matka olisi jälleen edessä, mielikuvat vanhasta Gran Canariasta olivat edelleen päällimmäisenä mielessä.

- Minulle oli kerrottu, että Kanaria oli muuttunut. Mietin, että millä tavalla se on muuttunut.

Kanarian uusi ilme yllätti

Kanarian uusi ilme yllätti positiivisesti vuosikymmenien aikana paljon matkustaneen Veijalaisen.

- Las Canterasin ranta muistuttaa nykyään Nizzan Promenade des Anglesia ja Las Palmas on hieno eurooppalainen suurkaupunki, joka tarjoaa muutakin kuin rannalla löhöämistä.

Ostoskadun tyylikkyys, upeat ravintolat ja kaunis vanha arkkitehtuuri hurmasivat miehen Las Palmasissa. Pääsiäisen aikaan reissussa ollut Veijalainen näki pitkäperjantaina kaupungissa järjestetyn kulkueen, joka jäi hänen mieleensä yhtenä matkan kohokohtana.

Vaikka Las Palmas itsessään oli upea kokemus, tällä kertaa Veijalainen lähti tutustumaan saareen laajemmin. Vuorenrinteitä kiemurtelevat tiet veivät Veijalaisen saaren keskiosiin, Gran Canarian korkeimmille huipuille.

- Olennaista on se, että kannattaa vuokrata auto. Tiet ovat hyvässä kunnossa, ja Gran Canarialla on hyvä tieverkosto. Henkeä haukkoen katsoin maisemia 1 600 kilometrin korkeudessa pilven sisällä, Veijalainen kertoo.

Suurista korkeuseroista johtuen myös lämpötiloissa on isoja eroja. Kun korkealla vuoristossa sai vetää villapaitaa päälle, alhaalla Maspalomasissa oli 25 astetta lämmintä.

Täyden palvelun hotelli tukikohtana

Maspalomasin hiekkadyyneille on rakennettu 2000-luvun turistialue hienoine hotellikomplekseineen. Erittäin tasokkailta hotellialueilta löytyy monia uima-altaita, ravintoloita sekä puistoja.

- Voi halutessaan viettää koko loman pelkästään hotellin alueella, Veijalainen kertoo.

Täyden palvelun hotellia voi pitää myös tukikohtana, josta on kätevä tehdä erilaisia aktiivireissuja ympäri saarta. Koska välimatkat ovat lyhyet, päiväsaikaan voi poiketa vaikkapa San Mateon maalaismarkkinoille, joilta Veijalaisen mukaan löytyy pala aitoa Kanariaa parhaimmillaan.

- Kannattaa suunnitella matka hyvin, että ehtii nähdä kaiken haluamansa, Veijalainen suosittelee.

Lue myös:

    Uusimmat