Mainos

Uusien seitsemän ihmeen valinta alkaa

Ennakkosuosikkeja ovat mm. Taj Mahal, Pääsiäissaarten patsaat, Kiinan muuri ja Vapaudenpatsas. Alkuperäisistä seitsemästä ihmeestä on olemassa enää yksi, Gizan suuri pyramidi.

Aika on ajanut ohi maailman seitsemästä ihmeestä. 2200 vuotta vanhaa listaa päästään päivittämään, kun maailmanlaajuinen äänestys uusista ihmeistä alkaa vuoden 2006 ensimmäisenä päivänä sunnuntaina.

Huippuarkkitehtien ryhmä on valinnut 21 ihme-ehdokasta, jotka julkistetaan Sveitsin Zürichissä uudenvuodenpäivänä. Sen jälkeen internetin käyttäjillä on vuosi aikaa äänestää omaa suosikkiaan seitsemän ihmeen joukkoon.

Alkuperäisistä seitsemästä ihmeestä enää yksi, Gizan suuri pyramidi, on olemassa. Sitä veikataan myös vahvaksi ehdokkaaksi uudelle ihmelistalle, jolle kelpuutetaan vaikuttavia rakennelmia niin esihistoriallisilta kuin moderneiltakin ajoilta.

Uusi lista eronnee entisestä maantieteellisen edustavuuden kannalta: kaikki alkuperäiset ihmeet sijaitsivat Välimeren tuntumassa, Ateenan kansalaisten ulottuvilla.

Ennakkosuosikkeja ovat muun muassa Taj Mahal, Pääsiäissaarten patsaat, Kiinan muuri ja Vapaudenpatsas. Lopulliset voittajat julkistetaan uudenvuodenpäivänä 2007.

Kampanjan käynnisti elokuvatuottaja Bernard Weber, joka suunnittelee äänestyksen ympärille mittavaa televisiotuotantoa. Puolet kampanjan tuotoista lahjoitetaan kulttuurikohteiden suojeluun.

Alkuperäinen lista maailman seitsemästä ihmeestä oli tarkoitettu matkavinkeiksi ateenalaisille. Sen kokosi arkkitehti Filon Bysanttilainen noin 200 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.