Uusi tietovuoto paljasti järisyttävän syytöksen FIA-pomon toiminnasta: yritti estää F1-kisan järjestämisen

Kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n puheenjohtaja Mohammed bin Sulayem on joutunut järjestön eettisen komitean tutkintaan kahdesta eri väitteestä, jotka nimetön vuotaja on hänestä tehnyt. 

Ensin kävi ilmi, että Bin Sulayemin on väitetty puuttuneen F1-kisan tulokseen viime vuoden Saudi-Arabian osakilpailussa, jossa kolmanneksi ajaneen Fernando Alonson kisan jälkeen saama rangaistus päädyttiin lopulta perumaan.

Nimettömän vihjeen mukaan Bin Sulayem oli käskenyt perumaan Alonson rangaistuksen, joka olisi pudottanut espanjalaisen pois palkintopallisijoituksilta. Alonso sai lopulta pitää kolmospaikkansa.

FIA:n maanantaisen lausunnon mukaan tapauksesta "keskustellaan sisäisesti".

Las Vegas tuoreen syytöksen ytimessä

Tuorein väite Bin Sulayemista on kenties vielä skandaalinkäryisempi, ainakin F1:n yhdysvaltalaisen omistajatahon Liberty Median vinkkelistä. FIA-pomo on raporttien mukaan yrittänyt estää viime vuoden Las Vegasin F1-osakilpailun järjestämisen. 

Bin Sulayem pyysi väitetysti työntekijän välityksellä FIA:n turvallisuusvastaavia epäämään Las Vegasin radan ajoluvan turvallisuuskriteerien perusteella. BBC:n mukaan tietovuotajan väite on käynyt myös ilmi FIA:n eettiselle komitealle toimitetussa raportissa, jonka BBC:n toimitus on nähnyt.

Tietovuotajan mukaan "radan ongelmat piti todentaa keinotekoisesti, vaikka niitä ei todellisuudessa olisi ollutkaan, ja lopullisena tavoitteena oli evätä lisenssi". Virkailijat eivät kuitenkaan löytäneet ongelmia, ja Las Vegasin kilpailu ajettiin viime marraskuussa suunnitellusti.

FIA reagoi tuoreisiin puheenjohtajaansa koskeviin tietovuotoihin huolestuneena.

– On ikävää ja huolestuttavaa, että asia on kerrottu medialle ilman mitään lupaa, ja että tietyt elementit raportissa ovat virheellisesti raportoituja, FIA:n tiedottaja kommentoi tuoreinta tapausta Reutersin mukaan. 

Bin Sulayem oli kommentoinut Las Vegasin GP-radasta täysin päinvastaista kauden päätösviikonloppuna Abu Dhabissa. Hänen mukaansa rata hyväksyttiin ajettavaksi, vaikka se ei tarkistushetkellä ollut vielä valmis.

– Heti kun tiimini sanoi sen olevan turvallinen… Tein sen. Se oli iso juttu. Jos olisin sanonut ei, se olisi ollut katastrofaalista. Mutta se olisi ollut sääntöjenmukaista, Bin Sulayem kertoi GP Racing -aikakauslehdelle.

Las Vegasin osakilpailua on pidetty äärimmäisen tärkeänä suosiotaan nostaneen F1:n läpimurron kannalta Yhdysvalloissa.

Bin Sulayemin puheenjohtajuutta FIA:ssa on värittänyt ilmeinen valtataistelu F1-organisaation kanssa.

Kuninkuusluokan kaupalliset oikeudet satavuotisella sopimuksella omistava F1-johto lähetti vuosi sitten FIA:lle kirjeen, jossa se syytti Bin Sulayemia epäasiallisesta puuttumisesta kaupallisten oikeuksien arvonmäärittelyyn.

Bin Sulayem oli julkisesti kyseenalaistanut oikeuksien 20 miljardin dollarin valuaation, kun Saudi-Arabian oli kerrottu kiinnostuneen F1-oikeuksien hankkimisesta nykyisiltä amerikkalaisomistajiltaan.

Lue myös:

    Uusimmat