Uusi tieliikennelaki koskettaa myös sinua, vaikket edes ajaisi autolla: "Kansalaistaito"

50 uutta liikennemerkkiä, vähimmäisnopeus ja takavalo pyörään – tämä kaikki sinun pitää tietää uudesta tieliikennelaista 13:07
Uusi tieliikennelaki on astunut voimaan. Mitä siitä tulee tietää? Aihetta käsiteltiin MTV Uutiset Livessä maanantaina 1. kesäkuuta.

Uusi tieliikennelaki tuli voimaan sunnuntain käännyttyä maanantaiksi. Vaikka laki pitää sisällään monia muutoksia, pärjää vanhoilla opeilla pääsääntöisesti hyvin.

Liikenneturvan helmikuussa tekemään kyselyyn vastanneista suomalaisista 90 prosenttia tiesi, että tieliikennelaki koskettaa jokaista tienkäyttäjää – ei ainoastaan moottorikäyttöisellä ajoneuvolla liikkuvia.

– Tieliikennelain ydinasioiden ymmärtäminen on kansalaistaito, jota jokainen alakouluikäisestä alkaen tarvitsee. Kun vastuut ja vaatimukset kasvavat, myös lain kirjaukset tarkentuvat, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen kertoo.

Vaikka tieliikennelaki on uudistettu kokonaan, isoin osa lain sisällöstä säilyy entisellään. Uuden tieliikennelain muutoksista on kuitenkin oltava tietoinen.

Moni muutos konkretisoituu katukuvaan uuden liikennemerkin kautta, joten jokaisen on syytä päivittää merkkituntemuksensa. Muutoksia tulee myös muun muassa tiemerkintöihin ja nopeusrajoituksiin.

Tärkein myös muita kuin autoilijoita koskeva muutos on liikenteen uusi ennakointivelvollisuus. Jokaisen tienkäyttäjän on otettava huomioon, etteivät kaikki muut välttämättä noudatakaan liikennesääntöjä.

Ennakointivelvollisuuden myötä tienkäyttäjän on huomioitava laajasti niitä tekijöitä, joilla hän voi estää onnettomuuksia. Myös toisen tekemään virheeseen tulee valmistautua. Esimerkiksi koulun lähellä pitää varautua lasten yllättäviinkin liikkeisiin. Jos taas tienkäyttäjällä on esimerkiksi paikallistuntemusta liittyvää erityistietämystä, otetaan nämäkin seikat huomioon ennakointivelvollisuutta arvioitaessa.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat