Uusi ilmastoraportti julki – maailman päästöt voidaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä, mutta se vaatii täyskäännöstä ja heti

Uusi ilmastoraportti julki: maailman päästöt voidaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä, mutta se vaatii täyskäännöstä ja heti - erikoishaastattelussa Emma Kari 16:52
Ympäristöministeri Emma Kari kommentoi raportin tuloksia tuoreeltaan MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC uskoo, että maailman päästöt voidaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Siihen vaaditaan muun muassa laajaa sähköistämistä, energiatehokkuuden parantamista ja vaihtoehtoisia polttoaineita kuten vetyä. Jos toimiin ei ryhdytä nyt, ilmaston lämpenemistä ei voida enää pysäyttää 1,5 asteeseen, sanoo IPCC. IPCC julkaisi tänään ilmastonmuutoksen hillintää koskevan raporttinsa.

Hallitusten välisen ilmastopaneelin mukaan keinot puolittaa maailman päästöt vuoteen 2030 mennessä ovat olemassa. Ne pitää vain ottaa käyttöön. Ilmastopaneelin mukaan fossiiliset polttoaineet voidaan korvata aurinko- ja tuulienergialla, sähköllä, vedyllä ja erilaisilla energiansäästötoimilla. Myös hiilidioksidin talteenotto ja varastointi kuuluu keinovalikoimaan.

– Energiantuotannossa meidän pitäisi irtaantua fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja lisäksi teollisuudessa, liikenteessä ja rakennusten lämmityksessä pitäisi siirtyä fossiilisista polttoaineista sähkön ja uusiutuvien polttoaineiden käyttöön. Lisäksi tarvitaan tehostamista ja säästämistä kaikilla päästösektoreilla. Materiaalitehokkuus ja kiertotalous ovat avainsanoja, tiivistää VTT:n tutkimustiimin päällikkö Tiina Koljonen.

Päästöt ennätystasolla tällä vuosikymmenellä 

Jotta ilmaston lämpeneminen voitaisiin vielä pysäyttää 1,5 asteeseen, tarvitaan nopeita toimia. Maailman päästöt pitäisi saada kääntymään laskuun jo vuoteen 2025 mennessä. Toistaiseksi suunta on päinvastainen.

– Maailman keskimääräiset kasvihuonekaasupäästöt ovat itse asiassa olleet korkeammat kuin koskaan aiemmin tämän viimeisen kymmenen vuoden aikana, muistuttaa Koljonen.

Päästövähennysten nopeuttaminen vaatii monenlaisia keinoja.

– Me tulemme tarvitsemaan sekä johdonmukaista poliittista ohjausta että yksilöiden valintoja, jotka edistävät investointeja ja luovat uusia markkinoita ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille, sanoo Koljonen.

Liikenteen sähköistymistä pitäisi nopeuttaa

Meillä Suomessa on jo tehty päätökset kivihiilestä luopumisesta vuoteen 2029 mennessä ja hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä. Lisätoimia silti tarvitaan. Esimerkiksi liikenteen sähköistymistä pitäisi nopeuttaa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Liikenteessä vauhtia pitäisi kasvattaa, jotta päästään eroon fossiilisista polttoaineista. Lisäksi rakennusten erillislämmityksessä öljystä pitäisi luopua kokonaan, huomauttaa Koljonen.

Ilmastoraportin julkaisu venyi useilla tunneilla, koska muun muassa Saudi-Arabian ja Intian edustajat halusivat vesittää fossiiliseen energiaan liittyvää tekstiä, joka on suunnattu päättäjille. Viivästys kertoo osaltaan siitä, miksi maailmanlaajuiset toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi etenevät liian hitaasti.

Lue myös:

    Uusimmat