Mainos

Uudet ovet keittiökaappeihin

Remontti-Reiska kutsuttiin kotikäynnille 1980-luvun puolivälissä rakennettuun omakotitaloon. Keittiön kaappeihin piti vaihtaa uudet ovet. Erikoista asiassa oli se, että kaapistot oli uusittu vain kolmisen vuotta sitten.

Asentajalle oli kuitenkin sattunut juuri se perusmoka, josta Reiskakin jaksaa jatkuvasti muistuttaa: saranat oli kiinnitetty liian pitkillä ruuveilla - ei paljon, mutta puolikin milliä on liikaa - ja niiden kärjet olivat korkanneet pinnoitteen irti. Muuten keittiö oli osoittautunut hyvin toimivaksi eikä muita vaurioita ollut ilmennyt, joten rungot jätettiin ennalleen.

Tässä tapauksessa pelkkien ovien vaihto katsottiin kannattavaksi, olihan kaapisto vielä suhteellisen uusi. On kuitenkin syytä harkita moneen kertaan, kannattaako vaihtaa pelkät ovet: kaapistojen runkojen hinta on niin pieni oviin verrattuna - sitä pienempi, mitä laadukkaammista ovista on kysymys - että yleensä ne on parempi vaihtaa samalla kuin ovetkin.

Ovien irrottaminen kävi nopeasti. Ensin poistettiin ylemmät ovet, sitten alakaapistojen ovet. Laatikoista poistettiin päätylevyt ja lopuksi irrotettiin kuivauskaappi, joka oli päätetty vaihtaa polttomaalatusta alumiinista valmistettuun. Kosteusvaurioita ei vanhaankaan ollut ilmaantunut mutta tämä varmistaa sen, ettei niistä tarvi kantaa murhetta myöhemminkään. Kaappiin porattiin valmiiksi reiät ruuveja varten ja sitten se kiinnitettiin seinään entisen tilalle.

Ovien kiinnityksessä on kätevä käyttää apuna kaapin alapintaan vaikkapa puristimella kiinnitettävää, tilapäistä apulevyä, jonka päälle ovi tuetaan saranoiden kiinnittämisen ajaksi. Reiska käytti ns. saneeraussaranaa, joka on helppo vetää ruuvilla kiinni vanhaan runkoon. Siinä olevat kynnet säätävät automaattisesti sen oikeaan asentoon ja syvyyteen ja erillisellä ruuvilla oven käynti voidaan vielä hienosäätää täsmälleen oikeaksi.

Vetimien kiinnittämiseksi toimituksen mukana tuli erityinen, oven alanurkkaan tuettava sapluuna, jonka avulla vetimien reikien tekeminen on todella helppoa ja varmaa. Reiäthän kannattaa ilman muuta porata oven sisäpuolelta - ei nimittäin ole tapahtunut kerran tai kahdesti, kun ne on vahingossa täräytetty saranapuolelle! Uudesta ovestahan on mahdoton silmämääräisesti havaita sen kiinni ollessa, kumpi reuna on oikea. Tässä tapauksessa reiät myös voitiin porata ilman yleensä suositeltavaa vastakappaletta, sillä ovien pinta oli erityisen kovaa ja kestävää materiaalia.

Ja kun alkuun päästiin, vaihdettiin samoilla lämpimillä myös työpöytätasot. Uusi sävy on alkuperäistä lämpimämpi ja pehmeämpi ja näin koko keittiö sai kerralla uuden ilmeen.

Keittiöremonteissa on syytä muistaa pykälät ja määräykset kosteusturvasta: astianpesukoneen ja allaskaapin alle jäävä tila on järjestettävä siten, että mahdollinen vuotovesi joko tulee sieltä näkyviin, tai sitten on käytettävä erityistä kosteushälytintä.

Kaapit ja ovet:

Poutapäivä Oy, Haapajärvi

www.elega.fi

(JKA 23.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.