Uudet aurinkolasit kevääksi – huomioi nämä asiat

Uusia aurinkolaseja hankkiessa kannattaa miettiä tarkkaan, mitä aurinkolaseilta kaipaa. Tarvitsetko esimerkiksi polarisoidut linssit merelle, aurinkolasit vahvuuksilla tai vauhdikkaammassakin menossa mukana pysyvät lasit?

Hyvät aurinkolasit löytyvät kokeilemalla. Lasien täytyy tuntua jo sovittaessa mukavilta ja hyvin istuvilta. Optikko pystyy säätämään sankoja tiukemmille tai väljemmille, mutta hyvä istuvuus täytyy tuntua jo sovittaessa.

Omille kasvoille parhaiten sopivat lasit löytyvät kokeilemalla erilaisia malleja. Isot pokat sopivat yleensä monille kasvoille, mutta niistäkin löytyy kokoeroa. Valitse myös lasien väri tarkkaan: haluatko räväyttää esimerkiksi kehysten tai linssien sävyllä? Linsseistäkin löytyy runsaasti eri värivaihtoehtoja läpikuultavista tummiin peittäviin laseihin. Peilipintaisia linssejä nähdään myös nyt paljon.

Mitä kaikkea kannattaa huomioida uusia aurinkolaseja hankkiessa?

Varmista asianmukainen suojaus

Aurinkolaseja valitessa kannattaa tarkistaa, että laseista löytyy joko UV 100 % tai UV 400 -merkintä, joka takaa, että linssit suojaavat silmiä haitalliselta UV-säteilyltä.

Ostoksilla kannattaa hymyillä!

Sopivia aurinkolaseja metsästäessä kannattaa kokeilla, etteivät kehykset osu poskipäihin hymyillessä. Poskipäät eivät saisi osua kehyksiin. Korkeille poskipäille istuvat parhaiten hieman ylöspäin kaartuvat kehysmallit. Kokeile rohkeasti hieman kissamaisia kehyksiä, jotka ovat erityisesti tänä vuonna trendikkäitä.

Tarvitsetko polarisoidut linssit?

Polarisoidut linssit poistavat silmille haitallisen UV-säteilyn ja ehkäisevät samalla esimerkiksi vedestä kimpoavaa kiiltoheijastusta.

Säilytä oikein

Hanki aurinkolaseillesi oikean kokoinen kotelo, jossa säilytät laseja silloin, kun et käytä niitä. Laseja ei kannata missään nimessä vain heittää laukkuun tai pitää otsalla. Naarmuuntuneita laseja ei nimittäin ole helppo korjata. Sangat voivat myös taipua laukun pohjalla tai rikkoutua otsalta pudotessa.

Käy optikolla

Sankoja kannattaa käydä kiristyttämässä säännöllisesti optikolla. Sankojen ruuvit löystyvät ajan myötä käytössä. Kiristys takaa sen, että linssit pysyvät napakasti kiinni kehyksissä. Jos näkösi on huono, kannattaa myös harkita näköäsi korjaavien linssien vaihtamista myös aurinkolaseihisi.

Harkitse markettilasejakin huolella

Marketeissa myytävät lasit suojaavat silmiä UV-säteilyltä, mutta linssien optinen laatu on yleensä optikkoliikkeissä myytäviä aurinkolaseja heikompi. Markettilasit saattavat myös aiheuttaa näkökentän vääristymiä. Jos arvostat hyvää näkyvyyttä, kannattaa suunnata optikkoliikkeeseen. 

Lähde: Specsavers

Lue myös:

    Uusimmat