Uuden-Seelannin uusien koronatapausten synkkä tausta – tartunnan saaneet naiset matkustivat Britanniasta tapaamaan kuolevaa äitiään

Vain viime viikolla Uusi-Seelanti julisti päihittäneensä koronaviruksen ja alkoi purkaa koronasäädöksiään. 24 päivän tauon jälkeen maassa on kuitenkin todettu tauti kahdella naisella, jotka olivat matkalla tapaamaan kuolevaa äitiään.

Naiset saapuivat Uuteen-Seelantiin kesäkuun 7. päivä Qatarin ja Australian kautta. Saavuttuaan he jäivät pakolliseen karanteeniin hotellihuoneeseensa Aucklandissa.

12. päivä naiset hakivat erityislupaa vierailla äitinsä luona Wellingtonissa, sillä äidin kunto oli huonontunut entisestään.

Lupa myönnettiin seuraavana päivänä, mutta liian myöhään.

Inhimillisiin syihin vedoten naiset saivat luvan ajaa Wellingtoniin tapaamaan sukulaisensa ja suremaan yhdessä äidin menetystä.

Ei enää poikkeuslupia

Maan terveysjohtajan Ashley Bloomfieldin mukaan naiset eivät tavanneet ketään matkallaan Aucklandista Wellingtoniin.

Heidät testattiin maanantaina ja positiivinen tulos todettiin tiistaina.

Bloomfieldin mukaan tartuntariski on ainoastaan naisten kanssa lentokoneessa olleilla matkustajilla ja henkilökunnalla ja naisten majoittaman hotellin työntekijöillä.

Naisia ei ollut testattu ennen heidän lähtöään Britanniasta, eikä heidän saapuessaan Uuteen-Seelantiin. Toinen naisista kertoi kokeneensa lieviä oireita, mutta ajatteli niiden johtuneen pitkäaikaissairaudestaan.

Pääministeri Jacinda Ardern on kritisoinut tapahtuman huolimatonta käsittelyä. Hän kertoi tiistaina kieltävänsä kaikki inhimillisistä syistä tehdyt poikkeukset koronakaranteeneihin.

– Selvitämme tarkkaan, mitä tässä tilanteessa on tapahtunut, sillä tämä ei saa toistua. Olen ohjannut terveysjohtajan jäädyttämään kaikki inhimillisistä syistä tehdyt poikkeukset koronakaranteeneihin.

Uutta-Seelantia on ylistetty nopeista liikkeistään koronaviruksen torjumisessa. Maassa onkin todettu vain 1506 tapausta, joista ainoastaan 22 on johtanut kuolemaan.

Lue myös:

    Uusimmat