Uudellemaalle tiukkoja koronarajoituksia – Juhana Vartiainen: "Jos hallitus ei päätöksiä tee, niin me teemme"

Ovatko koronatoimet pääkaupunkiseudulla riittäviä? 5:13
Koronarajoitusten valtakunnallista tiukentamista ajava Vartiainen antaa suuren joulukiitoksen terveydenhoitohenkilökunnalle heidän ponnisteluistaan epidemian keskellä.

Hallitus päätti alkuviikosta uusista koronatoimista, joita aluehallintovirastot ovat entisestään kiristäneet eri puolilla Suomea eilen ja tänään. Pääkaupunkiseudun koronanyrkkiä edustava Juhana Vartiainen olisi halunnut tiukempia rajoituksia valtakunnallisesti.

Uudellamaalla kiristetään koronarajoituksia merkittävästi ensi tiistaista alkaen kahdeksi viikoksi. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi iltapäivällä Uuttamaata koskevista rajoituksista, joita ei saa enää kierrettyä koronapassinkaan avulla.

Muun muassa kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet kielletään Uudellamaalla.

Eikä Uusimaa ole ainoa alue Suomessa, joka on päätynyt kiristämään rajoituksia. Hallituksen alkuviikon päätösten jälkeen aveilta on kuultu miljoonia suomalaisia koskevia lisämääräyksiä.

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa ennen Uudenmaan rajoitusten julkistusta, että pääkaupunkiseudun koronanyrkki päätyi suosittelemaan kovia toimia, koska hallituksen päätökset eivät olleet riittävän tiukkoja.

– Hallituksen olisi pitänyt päättää kansallisesti näiden tilojen sulkemisista ja koronapassin väliaikaisesta poisottamisesta. Mutta jos hallitus ei päätöksiä tee, niin me teemme.

– Tämä uusi virusvariantti leviää niin ärhäkästi, että koronapassi pitää ikään kuin ottaa väliaikaisesti pois käytöstä, Vartiainen sanoi.

Valmiuslakia pohdittava

Vartiaisen mukaan nyt pitäisi jo pohtia valmiuslain käyttöönottoa. Tätä näyttää Vartiaisen mukaan kuitenkin vaikeuttavan hallituksen jakautuminen tilanteen vaatimien toimien järeydestä.

– Käsitykseni mukaan maan johtavat lääkärit ovat sitä mieltä, että tilanne on erittäin vakava. Eli harkita sietäisi (valmiuslakia).

– Hallitus näyttää olevan erimielinen, koska ministeri Krista Kiurun puheet ovat olleet pontevampia, mihin hallitus nyt kykeni päätöksissään, hän sanoo.

Katso Vartiaisen koko haastattelu videolta. Vartiainen korostaa tiukempien koronatoimien antavan Suomelle aikaa omikronin levitessä.

Lue myös:

    Uusimmat