Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Usko pois: Tässä arkipäiväisessä ruoassa voi olla jopa satoja vuosia vanhoja aineksia

Ruisleipä on perinteistä suomalaisen herkkua.
Ruisleipä on perinteistä suomalaisen herkkua.
Julkaistu 07.11.2012 11:07(Päivitetty 07.11.2012 11:15)

Leivän taikinajuurella on pitkä historia ja monella tämänkin päivän suomalaisella ruisleivällä saattaa olla juuri, jonka alkuperä ulottuu kymmenien tai jopa satojen vuosien päähän.

Perinteisen suomalaisen happaman ruisleivän valmistuksessa käytetään raskia eli hapanjuuritaikinaa. Raskin eli vellimäisen jauhojen ja veden seoksen valmistus aloitetaan jo leivontaa edeltävänä päivänä. Raskia seisotetaan eli fermentoidaan lämpimässä useita tuntia. Suomen leipätiedotuksen mukaan jokaisella leipomolla on oma ruisraskinsa, joka on keskeisessä asemassa laadukkaan ruisleivän leivonnassa. Monien leipien taikinajuuri saattaakin olla peräisin jopa satojen vuosien takaa.

Yksi Suomen vanhimmista taikinajuurista on tiettävästi Pieksämäen maalaiskunnan Paltasella Mannisen talossa. Juuri on lähtöisin vuodelta 1706 Haanpään tilalta ja siihen ei ole koskaan sekoitettu hiivaa.

Taikina pysyy elossa juuren avulla

Kun teet itse ensimmäisen kerran juureen leivottavaa leipää, jätä taikinasta sivuun ainakin 200 gramman pala. Tämän palan voit antaa olla jääkaapissa ja tuoreuttaa sitä aika ajoin. Taikinajuuri lisätään taas seuraavan taikinan osaksi, josta säilytetään jälleen 200 gramman pala. Juurta kierrättämällä saat taikinaasi ja leipääsi lisää makua ja luonnetta joka leivontakerralla.

Taikina pidetään hengissä ruokkimalla sitä vedellä ja jauhoilla. Taikinaa pitää tuoreuttaa säännöllisesti.Perinteistä hapanleipää pitäisi leipoa taikinajuuresta vähintään kaksi kertaa vuodessa, jotta taikina säilyy hyvänä.

– Minulla on jääkaapissani jopa 2 kiloa taikinaa, joten vaikka lähtisin kahden viikon lomalle, minun ei tarvitse murehtia, onko taikina "kuollut" sinä aikana - tai ottaa sitä mukaan matkalaukkuun. Äläkä naura - tunnen ihmisiä, jotka ovat tehneet niin. Voin kuvitella tilanteen hotellin vastaanotossa: "Niin siis minä, vaimoni, lapset...ja taikina! , kirjoittaa leipurimestari Richard Bertinet teoksessaan Leipää monella tavalla.

Lue myös: Ruotsissa uskomaton hotelli: Tänne voit viedä taikinasi hoitoon!

Leivo itse: Karkeaa ruisleipää hapantaikinasta

Lähteet: Kokkikolmonen.com, Richard Bertinet - Leipää monella tavalla

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveetMistä verinen vuoto raskausaikana johtuu? Ota tässä vaiheessa viipymättä yhteys terveydenhuoltoonKaiverra halloween-kurpitsa helposti – yksi kikka auttaa huomattavasti!Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"Suomessa jyllää kivulias kansansairaus, joka voi viedä työkyvyn: "Puhutaan isosta ongelmasta"Suomalaiskodeissa kytee nyt kasvava tulipaloriski: "Voi olla ikään kuin kaksi paloa vierekkäin"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • Eilen19:06
    Raskaus

    Mistä verinen vuoto raskausaikana johtuu? Ota tässä vaiheessa viipymättä yhteys terveydenhuoltoon

  • Eilen17:21
    Ruoka

    Kaiverra halloween-kurpitsa helposti – yksi kikka auttaa huomattavasti!

  • Eilen14:24
    Ruoka

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"

  • Eilen13:10
    Selän terveys

    Suomessa jyllää kivulias kansansairaus, joka voi viedä työkyvyn: "Puhutaan isosta ongelmasta"