Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Usko pois: Tässä arkipäiväisessä ruoassa voi olla jopa satoja vuosia vanhoja aineksia

Ruisleipä on perinteistä suomalaisen herkkua.
Ruisleipä on perinteistä suomalaisen herkkua.
Julkaistu 07.11.2012 11:07(Päivitetty 07.11.2012 11:15)

Leivän taikinajuurella on pitkä historia ja monella tämänkin päivän suomalaisella ruisleivällä saattaa olla juuri, jonka alkuperä ulottuu kymmenien tai jopa satojen vuosien päähän.

Perinteisen suomalaisen happaman ruisleivän valmistuksessa käytetään raskia eli hapanjuuritaikinaa. Raskin eli vellimäisen jauhojen ja veden seoksen valmistus aloitetaan jo leivontaa edeltävänä päivänä. Raskia seisotetaan eli fermentoidaan lämpimässä useita tuntia. Suomen leipätiedotuksen mukaan jokaisella leipomolla on oma ruisraskinsa, joka on keskeisessä asemassa laadukkaan ruisleivän leivonnassa. Monien leipien taikinajuuri saattaakin olla peräisin jopa satojen vuosien takaa.

Yksi Suomen vanhimmista taikinajuurista on tiettävästi Pieksämäen maalaiskunnan Paltasella Mannisen talossa. Juuri on lähtöisin vuodelta 1706 Haanpään tilalta ja siihen ei ole koskaan sekoitettu hiivaa.

Taikina pysyy elossa juuren avulla

Kun teet itse ensimmäisen kerran juureen leivottavaa leipää, jätä taikinasta sivuun ainakin 200 gramman pala. Tämän palan voit antaa olla jääkaapissa ja tuoreuttaa sitä aika ajoin. Taikinajuuri lisätään taas seuraavan taikinan osaksi, josta säilytetään jälleen 200 gramman pala. Juurta kierrättämällä saat taikinaasi ja leipääsi lisää makua ja luonnetta joka leivontakerralla.

Taikina pidetään hengissä ruokkimalla sitä vedellä ja jauhoilla. Taikinaa pitää tuoreuttaa säännöllisesti.Perinteistä hapanleipää pitäisi leipoa taikinajuuresta vähintään kaksi kertaa vuodessa, jotta taikina säilyy hyvänä.

– Minulla on jääkaapissani jopa 2 kiloa taikinaa, joten vaikka lähtisin kahden viikon lomalle, minun ei tarvitse murehtia, onko taikina "kuollut" sinä aikana - tai ottaa sitä mukaan matkalaukkuun. Äläkä naura - tunnen ihmisiä, jotka ovat tehneet niin. Voin kuvitella tilanteen hotellin vastaanotossa: "Niin siis minä, vaimoni, lapset...ja taikina! , kirjoittaa leipurimestari Richard Bertinet teoksessaan Leipää monella tavalla.

Lue myös: Ruotsissa uskomaton hotelli: Tänne voit viedä taikinasi hoitoon!

Leivo itse: Karkeaa ruisleipää hapantaikinasta

Lähteet: Kokkikolmonen.com, Richard Bertinet - Leipää monella tavalla

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Kiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta"Ei ole lahjomista": Kokenut koiratutkija korjaa harhaluulon koirien kouluttamisestaSaako piparitaikinaa oikeasti syödä raakana?Tässä on taatusti yksinkertaisin tapa poistaa avokadon kiviKatariina Räikkösen Linnan juhlien asussa oli tärkeä viesti – tunnistitko?Miehet eivät kuuntele? Tutkimus: Kissat joutuvat maukumaan miehille enemmän kuin naisille
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:01
    Vitamiinit

    Kiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta

  • 17:01
    Koirat

    "Ei ole lahjomista": Kokenut koiratutkija korjaa harhaluulon koirien kouluttamisesta

  • 16:38
    Ruoka

    Saako piparitaikinaa oikeasti syödä raakana?

  • 14:37
    Ruokaniksit

    Tässä on taatusti yksinkertaisin tapa poistaa avokadon kivi

  • 14:13
    Vammaiset

    Katariina Räikkösen Linnan juhlien asussa oli tärkeä viesti – tunnistitko?