Leijonien triplakultamitalisti yllättyi katsomokomennuksestaan: "Onhan tämä erikoinen tilanne"

Suomen jääkiekkomaajoukkueen kolminkertainen arvokisavoittaja Harri Pesonen yllättyi, ettei hän ole Leijonien pelaavassa kokoonpanossa MM-turnauksen alkaessa.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Pesosen rekordi Leijonista on sanalla sanoen vakuuttava. Kolmet arvokilpailut, kolme kultaa: kaksi MM-kisoissa, yksi olympialaisissa. Tulostakin mies on tehtaillut oivasti kussakin turnauksessa. Tällä kertaa luottohyökkääjä on kuitenkin poikkeavassa tilanteessa – mukana Suomen pelaajalistalla mutta kokoonpanon ulkopuolella, kun Leijonien MM-kisapelit käynnistyvät huomenna perjantaina Tampereella Yhdysvaltoja vastaan.

Suomen valmennus on viestinyt Pesoselle, että Leijonat pitää vielä paikkaa auki mahdollisille lisävahvistuksille Pohjois-Amerikasta.

– En tällä hetkellä mahdu pelaaviin. On sanottu, että voi olla, että tulee pelejä tai voi olla, ettei tule ollenkaan. Ei ole mitään luvattu, Pesonen kertoo MTV Urheilulle torstain jääharjoituksien jälkeen.

Sveitsin pääsarjassa SCL Tigersia edustaneen Pesosen kannalta ikävimmässä skenaariossa hänen MM-kisapassinsa jäisi kokonaan leimaamatta. 34-vuotias hyökkääjä joutuu hengittelemään epävarmuuden keskellä.

– Onhan tämä erikoinen tilanne. Ei ole itselläni kokemusta tästä. Kyllähän se vaatii kärsivällisyyttä, että pysyy mieli virkeänä. Joukkuelajissa kun ollaan, ei saa ainakaan vaikuttaa muiden tekemiseen negatiivisesti. Joutuu vähän jumppailemaan, mies tunnustaa.

– Tässä mennään päivä kerrallaan ja katsotaan, mikä tilanne. Totta kai sitä toivoo, että jossain vaiheessa tulisi kutsua pelaamaan, niin pääsisi tekemään sitä, minkä takia tänne on tultu.

"En miettinyt tällaista välimallin vaihtoehtoa"

Pesonen myöntää tilanteen yllättäneen hänet.

– Olin ajatellut niin, että joko olen joukkueessa tai en ole ollenkaan. En miettinyt itse tällaista välimallin vaihtoehtoa ollenkaan etukäteen. Se oli yllättävää.

Sadattelu ei auttaisi mitään. Piinkova kilpaurheilija kääntää tilanteen niin, että harjoituksissa näytetään omaa asennetta sata lasissa, mikä huokui Pesosen treenaamisesta torstainakin miehen tsempatessa muita ja vääntäessä ahnaasti kamppailuissa.

– Jos ei pelaa, treenit ovat se paikka, missä pitää tatsia yllä. Yrittää siellä hakea hyvää fiilistä. Jos tulee käsky pelaamaan, on valmiina, eikä ukko ole ihan kohmeessa, Pesonen ruotii.

Mies kunnossa

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen pohti valmennusjohdon nähneen kenties Pesosessa "jonkinlaisia hyytymisen merkkejä". Pesonen vakuuttaa kuitenkin olevansa iskussa.

– Ei ainakaan kropassa ole mitään hyytymisen merkkejä. Ihan hyvät fiilikset jäi viimeisistä peleistäkin. Sain niihinkin vähän onnistumisia. Ei sen puoleen ole mitään ongelmaa.

Pesonen teki viime viikon ensimmäisessä pelissä EHT-turnausta isännöinyttä Tshekkiä vastaan ottelun avausmaalin ja jatkoaikaosuman, ja osui kertaalleen edeltäneessä taistossa Ruotsia vastaan.

– Sain kauden jälkeen vähän vetää happea ja sitten leireiltiin. Tuntuu, että mies on ihan kunnossa.

"Meni aika smoothisti"

Ja kuten on käynyt ilmi, Pesosella on arvokasta kokemuspohjaa voittamisen vaateista.

– Tietää, että voittaminen on mahdollista, jos tekee asiat oikein, jokainen jätkä pystyy hoitamaan oman ruutunsa ja joukkue pelaa hyvin. Se, että on pystynyt hyviin suorituksiin aiemmin, antaa itseluottamusta ja varmuutta.

Eikä Pesonenkaan ole voittamiseen kyllästynyt, vaan siitä nauttii, se on "aina pirun mukavaa" ja sitä lähtee hänen sanojensa mukaan mielellään uudestaan tavoittelemaan.

Samalla jokainen turnaus on Pesosen sanoin "oma stoorinsa" uusine kujeineen. Joukkueissa on eroavaisuuksia ja dynamiikka on erilainen suhteessa esimerkiksi viime vuoden maailmanmestariryhmään.

– Tämä on vähän uudempi ryhmä kuin viime vuonna, on pakkipuolella vaihtuvuutta ja hyökkäykseen varsinkin laitureita tullut. Viime vuonna oli paljon niitä, ketkä olivat myös Pekingissä (saman vuoden olympialaisissa) mukana, muutama ukko tuli vain Pohjois-Amerikasta lisävahvistuksina. Tuntuu, että se lähti – ei nyt sormia napsauttamalla mutta melkein. Se meni aika smoothisti.

"Ei kai ne mitään jyyriä ole tänne roudanneet"

Vaikka Pesosella on ennakkosuosikiksi lasketusta Suomen joukkueesta "hyvät fiilikset" ja menestystä on viime vuosina tullut roppakaupalla, hän ei ole povaamassa kevyttä tietä päätyyn saakka.

– En usko, että on tulossa helppoja iltamia Suomelle. Tulee aina nälkäistä vastustajaa täpöllä vastaan. Kaikki maat ovat sillä asenteella, että ne haluavat Suomen lyödä.

– Tuntuu myös, että pienet maat ovat joka vuosi parantuneet. Vaikkei pelaajamateriaalia välttämättä olisi, on taktisella puolella menty eteenpäin ja on hyviä maalivahteja. Erot saattavat olla tuloksessa pieniä.

Leijonien huominen avausvastus USA on kyllä suuria jääkiekkomaita, mutta joukkueen pelaajanippu on paperilla jenkkiryhmäksi köykäinen.

– Nopeasti vilkaisin pelaajia, eivätkä ne kaikki ainakaan itselleni tuttuja olleet. Mutta kyllä sen tietää, että lätkää osataan Pohjois-Amerikassa pelata. Siellä on varmasti näppäriä, taitavia jätkiä. Ei kai ne mitään jyyriä ole tänne roudanneet.

Pesonen sanoo kuulleensa, että USA:lla on asettaa jalkeille liikkuva, sähäkkä ja paineistava porukka.

– Pohjoisamerikkalaista peliä varmaan tullaan menemään päästä päähän. Kuulostaa omaan korvaan oikein mukavalta lätkältä.

Pystyykö siitä nauttimaan katsomossakin?

– Kyllä siitä tietyllä tapaa. On se silti erilaista, kun ei ole itse mukana ja pysty vaikuttamaan mihinkään. Olen huomannut, että enemmän noita pelejä usein jännittää, jos ei ole itse siellä toiminnassa.

Pesonen on huomannut pelaajien odottaneen ensimmäisen MM-kisapelin alkua.

– Kyllä tässä monet ovat tahkonneet tarpeeksi treenimatseja ja treenejä. On kiva päästä näkemään, miten eka peli lähtee ja mikä meininki saadaan halliin. Innolla odotan.

Lue myös:

    Uusimmat