Mainos

USA:n verilöyly järkyttää Etelä-Koreaa

Etelä-Korean presidentti on ilmaissut suruvalittelunsa amerikkalaisyliopiston kampuksella tapahtuneesta ammuskelusta. Monet aasialaiset pelkäävät kostoa ampujan paljastuttua korealaiseksi.

Etelä-Koreasta lähtöisin olevan opiskelijan paljastuminen Yhdysvaltain joukkomurhan tekijäksi on herättänyt huolta tekijän kotimaassakin. Etelä-Korean hallitus piti tänään hätäistunnon tapauksen takia.

Presidentti Roh Moo Hyun sanoi eteläkorealaisten olevan shokissa virginialaisyliopiston kampuksen verilöylystä, jossa kuoli 32 ihmistä. Hän esitti "sydämensä pohjasta" surunvalittelunsa uhreille, näiden omaisille ja Yhdysvaltain kansalle hallituksen istunnon jälkeen.

Korealaisten ja muiden aasialaisten on uumoiltu saattava joutua koston kohteeksi Yhdysvalloissa, missä yksistään eteläkorealaisia opiskelijoita on 100 000. Virginia Tech -yliopistossa heitä on 1600. Yhdysvalloissa asuu kaikkiaan pari miljoonaa korealaista.

Yhdysvallat on myös Etelä-Korean tärkeä poliittinen liittolainen, ja Soulissa on jo ehditty pohtia joukkomurhan vaikutusta maiden suhteisiin.

Ampuja Cho Seung Hui oli pikkupoika, kun hänen perheensä muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1992. Valtameren taakse pysyvästi asettuneen siirtolaisen kohtalon nousu hallitustason pohdinnanaiheeksi Etelä-Koreassa ei hämmästytä Korean-tuntijaa.

- Korealaiset voivat usein tarkastella maailmaa kansallisten silmälasien läpi ja he tuntevat vastuuta, sanoo The Koreans -kirjan kirjoittaja Michael Breen.

Kuvernööri ei usko vainoon

Virginian kuvernööri Tim Kaine ei usko joukkomurhan voimistavan ennakkoluuloja tai suvaitsemattomuutta aasialaisia vastaan. Hän muistutti, että Virginia Techin ammuskelussa kuoli myös ainakin kaksi aasialaistaustaista henkilöä.

Joka tapauksessa moni on huolissaan Centrevillessä, missä Chon perhe asuu.

- Kaikki puhuvat (joukkomurhasta). On pöyristyttävää, että hän oli korealainen, sanoi Kathy Chang, jonka perheellä on ravintola Centrevillessä. Kaupunki sijaitsee 40 kilometriä itään Washingtonista Fairfaxin piirikunnassa, jonka asukkaista 15 prosenttia on aasialaistaustaisia.

Poliisi vartoi Chon kotitaloa eikä tämän vanhempia ole nähty joukkomurhan jälkeen. Paremman puutteessa toimittajat ovat haastatelleen Chon kotinurkalla postimiehenkin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.