Mainos

USA:n lentotukialus purjehtii kohti Korean kriisivesiä

Yhdysvaltain merivoimien lentotukialus George Washington suuntasi tänään kohti Korean vesiä osallistuakseen yhteiseen merisotaharjoitukseen Etelä-Korean laivaston kanssa.

Tämän arveltiin raivostuttavan Pohjois-Koreaa, joka tiistaina tulitti tykistöllään Yeonpyeongin saarta lähellä Koreoiden kiisteltyä merirajaa surmaten neljä eteläkorealaista.

- Lentotukialus on selkein mahdollinen voimannäyttö. Sitä voisi pitää eräänlaisena ehkäisevänä pelotteena, tulkitsi eteläkorealainen tutkija Lee Chung Min Yonsein yliopistosta.

Alus osallistuu sunnuntaina alkavaan nelipäiväiseen harjoitukseen Keltaisella merellä. Harjoituksesta päätettiin jo ennen tiistaista selkkausta.

Etelä-Korean viranomaiset kertoivat, että Yeonpyeongin saarelta oli löytynyt kahden siviilin ruumiit. Ruumiit löydettiin tykkitulen tuhoamasta rakennuksesta.

Eilen maan armeija kertoi kahden sotilaan saaneen surmansa tykistötulituksessa. Lisäksi 15 sotilasta ja kolme siviiliä haavoittui.

Pakoon henkensä edestä

Saaren asukkaita saapui Incheonin satamakaupunkiin Etelä-Korean länsirannikolle. Järkyttyneet ihmiset olivat joutuneet jättämään koko omaisuutensa ja pakenemaan henkensä edestä.

- Luulin että sota oli alkanut, sanoi kalastusaluksen kippari Kim Kil Soo, 51. Hän oli ollut lepäämässä kalastajien makuusalissa, kun ensimmäiset räjähdykset repivät salin ikkunat rikki.

Osa pakolaisista vakuutti, ettei mikään saa heitä enää palaamaan saarelle.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vakuutti tukeaan Etelä-Korealle. Hän sanoi televisiohaastattelussa, että Yhdysvallat on tarvittaessa valmis puolustamaan Etelä-Koreaa.

-Tämä oli jälleen yksi provokatiivinen tapahtuma niiden joukossa, joita olemme nähneet viime kuukausien aikana.

Obama vetosi myös Kiinaan, jonka pitäisi hänen mielestään patistaa Pohjois-Koreaa "toimimaan kansainvälisten sääntöjen mukaan".

Yhdysvaltain asevoimien komentaja Michael Mullen arveli, että selkkaus selittyy Pohjois-Korean vallanvaihtoon Kim Jong Ililtä tämän pojalle.

Kiina kommentoi välikohtausta ensimmäistä kertaa tänään. Ulkoministeriön edustaja kehotti molempia osapuolia rauhallisuuteen ja maltillisuuteen. Muista maista poiketen Kiina ei tuominnut Pohjois-Korean hyökkäystä.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Katso Petri Sarasteen juttu

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.