Hiihtäjien pelättiin joutuneen lumivyöryyn Urho Kekkosen kansallispuistossa – "Siellä on erittäin vaaralliset olosuhteet", palomestari varoittaa tuntureista

Virkistyskäyttöpäällikkö kertoo lumivyörystä Urho Kekkosen kansallispuistossa 3:29
Video: Virkistyskäyttöpäällikkö kertoo lumivyörystä Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Urho Kekkosen kansallispuistossa kerrottiin tapahtuneen keskiviikkona noin kello 12.30 lumivyöry, mutta päivän kuluessa paljastui, ettei lumivyöry ollut osunut retkeilijöiden kohdalle.

Lumivyörystä kertovat poliisi ja kansallispuiston virkistyskäyttöpäällikkö Joel Erkkonen.

Sittemmin Lapin pelastuslaitos tiedotti kuuden jälkeen iltapäivällä, että kohteessa ei välttämättä tapahtunutkaan lumivyöryä, ja vaikka olisi, eivät ilmoitetut henkilöt siihen olleet joutuneet.

Päivystävä palomestari Juha Ronkainen Lapin pelastuslaitokselta kertoo, että viranomaisten saamien ilmoitusten pohjalta oltiin pidetty hyvin mahdollisena, että ihmiset olivat kadonneet lumivyöryssä. Katoamisesta ilmoittanut henkilö oli kertonut lumen vyöryvän ja moottorikelkkailijoilta oli saatu tietoa kelkkojen alla vyöryneestä lumesta.

Oman haasteensa tilanteeseen toi se, että näkyvyys tunturissa oli vain muutamia metrejä, joten luotettavia havaintoja oli vaikea saada. Alkutietojen vuoksi oli pelastajien varauduttuva lumivyöryyn ja reagoitava siihen riittävällä valmiudella.

– Nämä ovat aika vaikeita ja haastavia tilanteita johtaa, kun tietoa tulee tipottain, Ronkainen kertoo.

– Havaintoja vaikea tehdä, kun näkee vain muutaman metrin.

Norjasta hälytettiin korvaava helikopteri

Ronkainen kertoo, että operaation aiheutti se, kun pelastuslaitos sai ilmoituksen kadonneista henkilöistä tunturissa. Tilanteessa henkilöt olivat huonossa säässä joutuneet eroon toisistaan.

Epäilty lumivyöry tapahtui noin 25 kilometrin päässä Kiilopäältä, Erkkosen ja poliisin mukaan aika lailla keskellä kansallispuistoa.

Paikalle lähetettiin runsaasti poliisin, pelastuslaitoksen ja Rajavartiolaitoksen yksiköitä etsimään mahdollisesti kateissa olleita henkilöitä. Pelastuslaitos kertoo pelastuslaitoksen yksiköt saivat tapauksen vuoksi hälytyksiä Ivalosta, Inarista, Saariselältä, Kittilästä, Sodankylästä ja Savukoskelta.

Poliisin mukaan vaikeat keliolosuhteet haastoivat pelastajien paikalle pääsyä. Poliisi otti yhteyttä Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepaan ja sai virka-apua heidän kauttaan Lapin paliskunnan poromiehiltä Vuotsosta.

– Erämaassa sattuvissa onnettomuus- ja katoamistapauksissa poliisille tärkeä apu ovat paikkakunnan tuntevat vapaaehtoiset, poliisi sanoo.

Lumisateen vuoksi esimerkiksi Rajavartiolaitoksen helikopteri ei päässyt lähtemään apuun Rovaniemeltä.

Paikalle oli tämän takia hälytetty pelastushelikopteri Norjan puolelta. 

Lopulta kaikki kateissa olleiksi epäillyt löydettiin hyvissä voinneissa ja Norjan helikopterikin päästiin perumaan.

Palomestari varoittaa: Tunturiin ei nyt tule lähteä

Viranomaiset painottavat, että nyt tunturiin ei kannata lähteä, ja lumivyöryvaara jatkuu vielä monta päivää.

– Siellä on erittäin vaaralliset lumivyöryolosuhteet, Ronkainen varoittaa.

Hän painottaa, että viranomaisten mielestä ihmisten ei tulisi lähteä tunturiin näissä olosuhteissa missään nimessä. Vaativissa olosuhteissa riskinä on, että jos jotain tapahtuu, eivät pelastusjoukotkaan välttämättä pääsisi paikalle.

– Siellä on oikeasti haastavat ja vaaralliset olosuhteet.

Hän muistuttaa, että lumivyöryriski on läsnä monta päivää, koska lumi ei pakkaudu vielä moneen vuorokauteen.

Poliisi myös kehottaa tuntureilla liikkuvia ulkoilijoita varovaisuuteen, sillä lumivyöryjen riski on keväällä korkeampi. Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennuste kertoo vaaranpaikoista.

Juttua ja sen otsikkoa päivitetty 29.3.2023 kello 19.41: Kadoksissa olleet eivät joutuneet lumivyöryyn.

Lue myös:

    Uusimmat