Urheilupsykologi varoittaa ilmiöstä, joka voi tappaa nuoren motivaation – "Ikävä kyllä siellä on liian kunnianhimoisia vanhempia mukana"

4:31
Urheilupsykologi Tuomas Grönman kertoi C Moren Urheilusuorassa poikkeustilan vaikutuksesta urheilijan mieleen.

Miten urheilijan psyyke kestää koronaviruspandemian aiheuttaman pysähtyneisyyden ja poikkeuksellisen tilanteen käsittelyä?

Hyvin. Ja mitä korkeammalle huippua yltänyt urheilija on, sitä paremmin hän tilanteen käsittelee.

Näin sanoo urheilupsykologi ja entinen ammattijääkiekkoilija Tuomas Grönman, joka kertoo C Moren Urheilusuoralle, että huippu-urheilijoilla on tutkitusti hyvät edellytykset käsitellä koronaviruksen aiheuttamaa kriisiä ja poikkeustilaa.

Se johtuu Grönmanin mukaan huipulle vaadittavista kognitiivisista valmiuksista.

– Kognitiiviset valmiudet tällaisiin epävarmoihin tilanteisiin ovat huippu-urheilijoilla yllättävän hyvät, Grönman kertoo Urheilusuoralle.

Grönman kertoo alansa huipusta, jonka mukaan epävarmuuksiin ja erilaisiin tilanteisiin parhaiten sopeutuvat urheilijat valikoituvat lopulta aina huipulle taidoiltaan tasavertaisten joukosta.

– Hänen mukaansa se on ainoa asia, joka määrittää, kenestä tulee huippu, Grönman kertoo.

"Silloin autonomian tunne häviää"

Nuorten urheilijoiden kohdalla tuota valikoitumista ei tietenkään ole vielä tapahtunut. Grönman varoittaakin nyt asiasta, joka monella saattaa käydä koronaviruskaranteenissa mielessä.

Useissa lajeissa kilpailu on kovaa jo junioreissa, mikä saattaa luoda painetilan kovalle omatoimiselle treenaamiselle. Grönman nostaa huolestuttavan asian esiin itsekin kiekkoa pelaavan pojan isänä.

– Ikävä kyllä siellä on liian kunnianhimoisia vanhempia myös mukana. Sitten kun on tällainen aika, niin mä tiedän, että siellä jotkut ajattelevat, että tässä on mahdollisuus mennä karkuun muita ja tehdä enemmän, Grönman sanoo.

– Se voi tappaa sitä motivaatiota, kun nuoria pakotetaan tekemään liian paljon. Silloin autonomian tunne, joka on psykologinen perustarve sisäiseen motivaatioon ja hyvinvointiin, se häviää.

Treenaamisen ylivirittämisen sijaan nuori tarvitsee Grönmanin mukaan juuri nyt henkistä turvaa hyvinvointinsa pitimiksi.

– Nyt pitäisi tukea sellaista pystyvyyden tunnetta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, Grönman kiteyttää.

Urheilusuora-ohjelma C Morella joka arkipäivä kello 19.30. Ohjelmat ovat katsottavissa jälkikäteen myös C Moren suoratoistopalvelussa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja