Mainos

Upea valoilmiö ihastuttaa yötaivaalla – katso kuvat valopylväistä

Eri puolilla Suomea on näkynyt viime öinä värikkäitä keinovalopilareita mustalla taivaalla. Ilmiö on mahdollinen myös lähiöinä.

Muun muassa Helsingin taivaalla näkyi aikaisin keskiviikkoaamuna rivistö erivärisiä valopylväitä. Samanlainen näky ihastutti Seinäjoella maanantai-iltana. Valoilmiössä on kyse keinovalopilareista, jotka kuuluvat haloilmiöihin.

– Haloilmiöt syntyvät, kun jääkiteet taittavat tai heijastavat kirkkaita valoja. Tyypillisesti halojen valonlähde on Aurinko tai Kuu, mutta näissä keinovalopilareissa valonlähteenä ovat keinovalot, kuten katulamput, toteaa päätoimittaja Marko Pekkola Ursan Tähdet ja avaruus -lehdestä.

Keinovalopilareita näkee talvisin, kun maanpinnan tuntumassa ilma on niin kylmää, että se voi sisältää ohuita jääkidepilviä.

– Kun jääkidepilvi ilmestyy jonkin paikkakunnan kohdalle, katuvalojen ja muiden kirkkaiden valojen ylle voi ilmestyä keinovalopilareita. Ilmiö kestää tyypillisesti muutamia kymmeniä minuutteja tai muutamia tunteja, kertoo Marko Pekkola.

Koska kyse on valon heijastumisesta, ilmaan heijastuva pilari toistaa sen alla olevan lampun valon värin. Esimerkiksi punertavasta lampusta tulee punertava pilari ja oranssista oranssi.

Marko Pekkolan mukaan vain noin kerran vuodessa tai harvemmin maanpintatason jääkidepilvi on niin suotuisa, että pilarit kipuavat aina taivaanlaelle asti. 

– Tällainen koko taivaan "keinovalopilarimetsä" on upea näky. Silloin koko yötaivas muistuttaa kalterihäkkiä, kuvailee Marko Pekkola.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmän mukaan pilareita on näkynyt Helsingin ja Seinäjoen lisäksi viime öinä muun muassa Vantaalla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Kouvolassa ja Eurassa.

Sää jatkuu kylmänä, joten lähiöinäkin on mahdollista nähdä keinovalopilareita.

– Mitä kylmempää pakkassää on, sitä helpommin jääkidepilviä ja haloilmiöitä voi esiintyä, sanoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.