Ullan vinkeillä leivot täydellisen kakun!

Ylioppilasjuhlat, rippijuhlat ja muut kesäiset kekkerit tekevät taas tuloaan, ja juhlan kuin juhlan kruunaa mehevä kakku. Leipuri-kondiittori ja Makuja-sivujen Elämä makeaksi -blogisti Ulla Svensk jakoi parhaat vinkkinsä kakkujen leivontaan.

Kaikki lähtee puhtaista ja kuivista leivonta-asioista. Pienetkin vesipärskeet kulhossa voivat koitua kakulle kohtalokkaiksi, Ulla muistuttaa.

Toinen huomionarvoinen asia on huoneenlämpöiset raaka-aineet. Etenkin kananmunien kanssa kannattaa olla tarkkana.

– Munien tulee olla huoneenlämpöisiä, jotta ne vaahtoutuvat hyvin. Itse edesautan asiaa vielä laittamalla munat kuumaan vesiastiaan, jotta ne ovat oikean lämpöisiä.

Ulla suosittelee vatkaamaan sokerimunavaahdon yleiskoneessa, joka takaa tasaisen vatkauksen. Käsivatkaimellakin saa kuohkean lopputuloksen, kun osaa tietyt niksit.

– Ei saa rompsutella kulhon reunoja pitkin, koska silloin ilmakuplat hajoavat eikä kakusta tule kuohkeaa.

Ole varovainen leivinjauheen kanssa!

Jauhot ja leivinjauhe sekoitetaan erillisessä astiassa, ja ne ripotellaan puhtain käsin varovasti siivilän läpi munasokerivaahtoon. Siivilöity jauhoseos takaa muhkean ja kuohkean vaahdon.

– Siivilää kannattaa käyttää, ettei tule jauhopaakkuja ja etteivät ilmakuplat hajoa, Ulla neuvoo.

Kakkua ei kannata yrittää kuohkeuttaa ylimääräisillä annoksilla leivinjauhetta, se nimittäin saattaa pilata lopputuloksen.

–Jos leivinjauhetta on liikaa, kakku nousee kyllä hyvin. Kun sen ottaa pois uunista, se kuitenkin lässähtää. Yksi teelusikallinen leivinjauhetta siis riittää.

Kärsivällisyys palkitaan

Valmis massa laitetaan voideltuun korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Valmiin kakkupohjan kannattaa antaa jäähtyä ennen kuin se kumotaan leivinpaperin päälle. Kakkua ei kuitenkaan kannata leikata kerroksiin vielä leivontapäivänä vaan odottaa yön yli, jotta se ei murene leikatessa.

Ullan nyrkkisääntö täytekakun teossa on, että ensimmäisenä päivänä leivotaan, toisena täytetään ja kolmantena koristellaan ja syödään.

– Silloin tulee hyvä kakku. Se ehtii meheytyä, kun saa olla täytettynä vähintään yön yli jääkaapissa.

Ullan suosikkikakku on tehty suklaasta

Ullan oma suosikkikakku tällä hetkellä on suussa sulava Idan suklaakakku.

– Se on älyttömän helppo ja nopea tehdä, ja älyttömän hyvän makuinen, ovat Ullan perustelut.

4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1½ dl vehnäjauhoja
170 g taloussuklaata
170 g voita

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet joukkoon varovasti käännellen.

2. Sulata voi ja suklaa, sekoita lopuksi joukkoon varovasti.

3. Pingota leivinpaperi halkaisijaltaan noin 24 cm:n irtopohjavuokaan ja kaada massa vuokaan. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä keskeltä pehmeäksi.

4. Irrota jäähtynyt kakku vuoastaan ja siivilöi pinnalle kaakaojauhetta, herkuttele!

Muista huomioida ruoka-aineallergiat!

Ulla muistuttaa, että kesäjuhlissa vieraiden ruoka-aineallergiat tulee ottaa huomioon. Vierailta kannattaa jo kutsujen yhteydessä tiedustella mahdollisista rajoituksista. Esimerkiksi keliakia, maitoallergia tai kananmuna-allergia on helposti huomioitavissa.

– Kakkupohjan voi leipoa perunajauhoihin tai gluteenittomiin vaaleisiin jauhoihin. Jos on kananmuna-allergiaa, kakkupohjan voi tehdä sekoittamalla sokeri omenamarmeladin tai banaanin kanssa. Maitotuotteet puolestaan voi korvata soija- tai kauravalmisteilla tai hyydytettävällä täytteellä, Ulla vinkkaa.

Valinnanvaraa kannattaa vieraille olla tarjolla. Ikävintä on, jos tarjoilut loppuvat kesken.

– Minä leivon aina liikaa ja kakkuja jää yli. Mutta se ei vieraita haittaa, he saavat viedä kakkuja mukanaan, Ulla nauraa.

– Jos juhliin leipoo, kannattaa nähdä vähän vaivaa. Ei kannata yrittääkään päästä sieltä, mistä aita on matalin. Kakku on juhlan pääherkku.

Teksti: Heli Vartiainen/MTV3
Kuvat: MTV3 ja SXC

Lue myös:

    Uusimmat