Ulkomaanmatkailussa palattiin vanhaan – nämä kohteet kiinnostivat erityisesti suomalaisia

Tilastokeskuksen matkailutilastojen mukaan kotimaan matkailun suosio puolestaan laski toista vuotta peräkkäin.

Ulkomaan vapaa-ajan matkailun suosio palautui touko–elokuussa lähes koronaviruspandemiaa edeltäneelle tasolle, kertoo Tilastokeskus.

Torstaina julkaistujen matkailutilastojen mukaan Suomesta tehtiin kesän matkailukaudella yhteensä 2,6 miljoonaa yöpymistä sisältänyttä vapaa-ajan matkaa ulkomaille. Kasvua viime kesään oli noin 10 prosenttia. Päivämatkoja tai risteilyjä tehtiin vastaavana aikana 0,3 miljoonaa.

Viron matkailu saavutti Tilastokeskuksen mukaan touko–elokuussa koronapandemiaa edeltäneen tasonsa ja suomalaisten suosimat Etelä-Euroopan lomakohteet Kreikka ja Espanja ylittivät suosiossaan jo vuoden 2019 tason. Suosittu ulkomaan matkakohde oli myös Ruotsi, jonne niin ikään matkailtiin enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yli kolme yötä kestäneiden lomamatkojen määrä kasvoi Tilastokeskuksen mukaan touko–elokuussa 20 prosenttia viime vuodesta. Joka viides ulkomaanmatka oli niin sanottu valmismatka.

Kyläily väheni kotimaassa

Siinä missä ulkomaan matkailu kasvatti Suomessa kesällä suosiotaan, kotimaan matkamäärät laskivat. Tilastokeskus kuitenkin huomioi, että lasku johtui ennen kaikkea vierailu- ja mökkimatkojen vähentyneen määrän vuoksi.

Maksullisten hotelli- ja mökkimatkojen määrä pysyi kuitenkin ennallaan. Kaikkiaan kotimaassa tehtiin tilastojen mukaan touko–elokuussa yhteensä noin 9,7 miljoonaa matkaa, mikä on 10 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2022.

Kotimaan matkailun huippuvuosi oli Tilastokeskuksen mukaan 2021, jolloin matkoja Suomen rajojen sisäpuolella tilastoitiin noin 13 miljoonaa. Suosiota selitti tuolloin se, että koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi matkailu ulkomaille oli vielä tarkasti rajoitettua.

Lue myös:

    Uusimmat