Ukrainan vastahyökkäys: Kartta näyttää, missä Leopardit nyt pyrkivät läpimurtoon

Ukrainan armeija on aloittanut pitkään odotetun vastahyökkäyksensä, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti Washington Post.

WP perustaa arvionsa neljän nimettömän sotilashenkilön lausuntoihin, joilla ei ole julkisesti lupaa puhua taisteluista. Samaan päätelmään päätyi aiemmin tällä viikolla myös yhdysvaltalaislehti New York Times lähteidensä lausuntojen perusteella.

Ukrainalaisviranomaiset ovat lukuisia kertoja todenneet, ettei vastahyökkäystä tulla virallisesti julistamaan alkaneeksi.

Muun muassa Emil Kastehelmen ylläpitämässä Ukrainan sodan suomalaisessa tilannekartassa väitetään Ukrainan "pyrkivän läpimurtoon" Robotynen alueella, joka sijaitsee Orikhivin kaupungista etelään, Zaporizhzhjan alueella.

– Arvio perustuu olemassa olevaan ja paikallistettuun kuvamateriaaliin, Kastehelmi sanoo MTV Uutisten puhelinhaastattelussa.

– Robotynen alueella on muun muassa havaittu useita Ukrainan uusia, länsimaisella kalustolla aseistettuja prikaateja. Leopard 2 -panssarivaunut ovat myös sillä suunnalla, Kastehelmi jatkaa.

Leopard 2 -panssarivaunuja ei ole ennen kuluvaa viikkoa tiettävästi nähty Ukrainan taistelukentillä. Panssareiden debyyttiä on pidetty luotettavana merkkinä vastahyökkäyksen alusta, sillä Ukraina on selvästi säästellyt niitä sitä varten.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa väitetään Ukrainan Leopard 2 -panssarivaunun tuhoutuneen Zaporizhzhian alueella 0:50
Venäjän puolustusministeriön Zaporizhzhian alueelta julkaisema video, jossa väitetään näkyvän tuhoutunutta ukrainalaista panssarikalustoa, mukaan lukien Leopard 2 -tankki. Yhdysvaltalaismedia Washington Post sanoo vahvistaneensa videon aitouden.

Kastehelmen mukaan Ukraina ei ole tällä hetkellä saatavilla olevan tiedon perusteella päässyt läpimurtoyrityksessään erityisen pitkälle.

– Vielä taistellaan etummaisissa asemissa. Ei olla päästy syviin läpimurtoihin, Kastehelmi arvioi.

Venäläislähteiden väitteiden mukaan Ukraina mursi Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan Robotynen alueella, mutta venäläisjoukkojen vastahyökkäys onnistui työntämään ukrainalaisyksiköt alkuperäisiin asemiinsa, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War. Väitteitä ei ole vahvistettu.

Ukraina on myös jatkanut hyökkäyksiä noin 30 kilometriä leveällä alueella Etelä-Donetskin Velyka Novosilkan kaupungista etelään. Väitetyn läpimurtoyrityksen polttopisteestä Robotynesta on vajaat 90 kilometriä Velyka Novosilkaan.

Kartta sekä Robotynen läpimurtoyritysalueesta että Velyka Novosilkan hyökkäyksistä löytyy alta.

Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi)
Etelä-Ukrainan rintamatilanne. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

Vastahyökkäyksen suunta vastaa ennakkoarvioita

Venäjän puolustusministeriö väitti maanantaina torjuneensa viikonlopun aikana Ukrainan laajamittaisen hyökkäyksen Etelä-Donetskissa. 

Torstaina puolestaan uutisoitiin venäläisten sotakommentaattorien väittävän, että Ukraina hyökkää voimalla Etelä-Zaporizhzhjassa.

Jos Etelä-Donetskin ja Etelä-Zaporizhzhjan suunta osoittautuu Ukrainan vastahyökkäyksen pääsuunnaksi, toteuttaa Ukraina käytännössä sitä suunnitelmaa, jota sotilasasiantuntijat ovat arvioissaan piirrelleet kartalle jo kuukausien ajan.

Ukrainan on arvioitu pyrkivän läpimurtoon Etelä-Ukrainassa, jossa se voisi edetä kohti Asovanmertejä Mariupolin ja Melitopolin välisellä alueella. Näin Ukraina halkoisi maata miehittävät venäläisjoukot kahtia ja katkaisisi Kremlin maasillan Krimille.

Näille alueille Venäjä on myös satelliittikuvien perusteella rakentanut voimakkaimmat puolustuslinjansa.

Ukraina: Venäjä menetti kahdessa päivässä yli 30 tankkia

Ukraina on torstaina ja keskiviikkona esittänyt väitteitä suurista venäläistappioista. Ukrainan mukaan Venäjä on kahden edellisen vuorokauden taisteluissa menettänyt yhteensä muun muassa 31 panssarivaunua, 33 panssariajoneuvoa ja 65 tykkiä. Lukuja ei ole vahvistettu.

Ukraina ei ole julkisesti kommentoinut pitkään odotetun vastahyökkäyksensä tavoitteita, mutta muun muassa maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on todennut, että Ukrainan sotatavoitteena on vallata takaisin kaikki Venäjän miehittämät alueet, mukaan lukien Krimin niemimaa.

Lue myös:

    Uusimmat