Ukraina vääntää nyt auki Venäjän puolustukseen puhkottuja aukkoja – edessä ratkaisevat ajat

Ukrainan viime aikojen eteneminen osoittaa, miten sen joukot ovat pystyneet heikentämään Venäjän puolustusta ajan saatossa, arvioivat sota-asiantuntijat Michael Kofman ja Rob Lee War on the Rocks -verkkolehdessä.

Maanantaina 4. syyskuuta julkaistun kuvamateriaalin perusteella ukrainalaisjoukot ovat edenneet sellaiselle metsäkaistaleelle Länsi-Zaporizhzhjassa, joka sijaitsee Venäjän panssariesteiden itäpuolella, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Kyseiset panssariesteet ovat Venäjän kaivamia kuoppia ja pyramidin muotoisia "lohikäärmeen hampaita".

Alue sijaitsee Verboven kylästä länteen. Verbove puolestaan sijaitsee itään Robotynen kylästä, jonka Ukraina vahvisti valloittaneensa viime viikon alussa.

ISW arvioi, ettei kyse ole pelkästä tiedustelutoiminnasta, vaan Ukraina "todennäköisesti haluaa pitää kiinni näistä asemista".

Ajatushautomo ei kuitenkaan vielä katso varmaksi, että Ukraina on todella murtanut kyseisen Venäjän puolustuslinjan. ISW:n mukaan arvio muuttuu, jos alueella havaitaan runsaammin ukrainalaisjoukkoja ja raskasta kalustoa. Kyse ei siis ole varsinaisesta läpimurrosta.

Tilanne voi olla Venäjälle huonompi kuin miltä se kartalla näyttää

Sota-asiantuntija Emil Kastehelmi pitää yllättävänä, että Ukraina on pystynyt valtaamaan Robotynen eteläpuolella sijaitsevat venäläisasemat. On tosin jossain määrin epäselvää, mitkä asemista ovat ukrainalaisten ja mitkä venäläisten hallussa, Kastehelmi lisää. 

Venäläislähteet väittivät viime viikonloppuna, että Venäjän joukot ovat vetäytyneet Robotynen kylän eteläreunalta.

– Tilanne voi olla huonompi Venäjän kannalta kuin miltä tässä (kartalla) näyttää. Kartta on konservatiivinen arvio, joka perustuu paikallistettuun kuvamateriaaliin ja satelliittikuviin, Kastehelmi kirjoitti viestipalvelu X:ssä maanantaina.

Länsi-Zaporizhzhja Robotynen alueen rintamatilanne 5. syyskuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Länsi-Zaporizhzhja Robotynen alueen rintamatilanne 5. syyskuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Ukraina myös näyttää päässeen eteenpäin Verbovesta koilliseen sijaitsevalla alueella, jossa Venäjän puolustusrintama ei kuitenkaan ole murtunut. ISW:n mukaan Ukraina on tehnyt alueella jalkaväkirynnäköitä, joita on tuettu raskaalla tykistötulella. 

Raskas kalusto ei sekään ole täysin poissa käytöstä, sillä äskettäin tiettävästi juuri Robotynen alueelta julkaistiin video, jossa tiettävästi näkyy ensimmäinen Ukrainassa tuhoutunut brittiläinen Challenger 2 -taistelupanssarivaunu.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ensi viikot "saattavat ratkaista paljon"

Ukrainan viime aikojen eteneminen osoittaa, miten sen joukot ovat pystyneet heikentämään Venäjän puolustusta ajan saatossa, kirjoittavat sota-asiantuntijat Michael Kofman ja Rob Lee War on the Rocks -verkkolehdessä maanantaina julkaistussa artikkelissa.

– Ukrainan täytyy kuitenkin vielä sekä murtautua läpi Venäjän puolustuslinjoista että käyttää hyväkseen tuo menestys saavuttaakseen tavoitteensa. Paljon saatetaan ratkaista tulevien viikkojen aikana, kaksikko kirjoittaa.

Syvemmälle etenemisen lisäksi Ukraina on pystynyt myös leventämään niitä aukkoja, jotka se on puhkaissut Robotynen kylään ankkuroituun Venäjän puolustuslinjaan Länsi-Zaporizhzhjassa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väitti tiistaina, ettei Ukrainan armeija ole "saavuttanut tavoitteitaan yhdelläkään rintamalla", uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Ukrainan vastahyökkäyksen päätavoitteena on pidetty Etelä-Ukrainassa Asovanmerta. Sinne ukrainalaisjoukoilla on nykyisistä asemistaan matkaa lyhimmillään noin 90 kilometriä.

Etelä-Ukrainan rintamatilanne 5. syyskuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Etelä-Ukrainan rintamatilanne 5. syyskuuta. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

"Eteneminen on ollut hirveän hidasta"

Lauantaina brittilehti Guardian julkaisi ukrainalaiskenraali Oleksander Tarnavskiyn haastattelun, jossa hän väitti maan murtaneen Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan Zaporizhzhjassa. Aikaisemmin samansuuntaisia väitteitä oli esittänyt Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar.

Sotatietelijä Ilmari Käihkön mukaan ukrainalaiskenraalin kommentit merkitsevät sitä, että Ukraina ylipäätään etenee Etelä-Ukrainassa. Ensimmäisen puolustuslinjan murtumisen tulkitseminen läpimurroksi on Käihkön mielestä "propagandatemppu".

– Eteneminen on ollut hirveän hidasta tähän mennessä. Toivo läpimurrosta perustuu siihen teoriaan, että Venäjä on käyttänyt pääosan joukoistaan nimenomaan ensimmäiseen linjaan, eikä Venäjällä olisi yksinkertaisesti kykyä puolustaa toista ja kolmatta linjaa, Käihkö sanoi MTV Uutisille sunnuntaina.

Huomattavaa on, ettei kenraali Tarnavskiy Guardianin julkaisemien sitaattien perusteella itse puhunut varsinaisesta läpimurrosta. Sen sijaan Guardian käytti läpimurto-sanaa.

– Se on aina hyvä mennä takaisin kartalle ja katsoa, paljonko nykyisiltä linjoilta on matkaa Tokmakiin, Melitopoliin, Mariupoliin ja Asovanmeren rannalle.

Ukrainan vastahyökkäys on edennyt kolmen kuukauden aikana syvimmillään reilut 10 kilometriä. Päätavoitteena pidetylle Asovanmerellä on nykyisestä rintamalinjasta lyhimmilläänkin noin 90 kilometriä, Tokmakiin 20 ja Melitopoliin 70 kilometriä.

Ukrainan joukot tuhosivat venäläistankin Bahmutin maastossa 0:38
Ukrainan julkaisema video, jossa väitysti näkyy Venäjän T-80-taistelupanssarivaunun räjähtäminen Bahmutin alueella. Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Mikään ei toki sano, etteikö Ukrainan eteneminen voisi nopeutua, Käihkö toteaa.

– Tulevina päivinä ja viikkoina nähdään, tapahtuuko näin. Ukrainalla ei ole enää kovin montaa viikkoa. Elokuussa sade on jo haitannut hyökkäyksiä. Sääolosuhteet eivät syksyn tullessa paranna Ukrainan tilannetta, Käihkö arvioi.

Jos Ukraina tekee lähiaikoina aidon läpimurron, olisi se Käihkön mukaan tähän mennessä nähdyn perusteella yllätys.

– Pitää muistaa, että suuret onnistumiset koostuvat pienistä onnistumisista. Johtaako tämä onnistuminen läpimurtoon tai suuriin saavutuksiin, kuten Tokmakin tai Melitopolin vapauttamiseen, jää nähtäväksi. Ukrainalla on vielä kivinen tie edessä.

Video tallensi hetken: Kaksi venäläiskopteria epäonnistuu Ukrainan dronen alasampumisessa 0:55
Ukrainan sotilastiedustelu väittää julkaisemallaan videolla näkyvän, miten kaksi Venäjän taisteluhelikopteria epäonnistuu Ukrainan dronen pudottamisessa. Videon kuvausaikaa ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat