Britannia: Nyt taistellaan Putinin pääpuolustuslinjasta – Ukraina väittää Venäjän menettäneen päivässä 600 sotilasta

Ukrainan armeija on edennyt Venäjän monikerroksiselle pääpuolustuslinjalle Etelä-Ukrainan Länsi-Zaporizhzhjan Robotynen kylän alueella, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Britannian mukaan Ukrainan jalkaväki etenee alueella vähitellen kuluttaen samalla venäläisjoukkoja.

Sekä sota-asiantuntijat, ukrainalais- että venäläislähteet ovat jo aiemmin todenneet Ukrainan murtaneen Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan ja taistelevan nyt Venäjän pääpuolustuslinjan osia vastaan.

Britannian mukaan on "hyvin todennäköistä", että Venäjä on siirtänyt yksiköitä Robotynen alueelle muilta rintamalohkoilta. Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War on raportoinut Robotynen alueella taistelevan muun muassa Hersonista siirrettyjä Venäjän laskuvarjojääkäreitä.

Joukkosiirrot todennäköisestä rajoittavat Venäjän mahdollisuuksia tehdä omia hyökkäysoperaatioitaan muilla rintamilla. Ne myös hyvin todennäköisesti antavat viitteitä siitä, millaisen paineen alla Robotynen ympäristössä olevat venäläisjoukot ovat, Britannia arvioi.

Etelä-Ukrainan Robotynen alueen rintamatilanne 8. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Paksut punaiset viivat ovat Venäjän tiedettyjä puolustusrakenteita. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group
Etelä-Ukrainan Robotynen alueen rintamatilanne 8. syyskuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä. Paksut punaiset viivat ovat Venäjän tiedettyjä puolustusrakenteita. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group

"Hirveän hidasta"

Ukraina on niin ikään ylläpitänyt painetta Itä-Ukrainan Bahmutin eteläpuolella, ja myös onnistunut etenemään alueella, Britannia katsoo.

Ukraina on edennyt kolme kuukautta kestäneen vastahyökkäyksensä aikana syvimmillään noin 10 kilometriä. Ukraina on myöntänyt, ettei vastahyökkäys ole edennyt toivotulla nopeudella. Venäjä puolestaan on väittänyt, ettei vastahyökkäys ole saavuttanut tavoitteitaan millään rintamalla.

Viikko sitten brittilehti Guardian julkaisi ukrainalaiskenraali Oleksander Tarnavskiyn haastattelun, jossa hän toisti ukrainalaisväitteen, jonka mukaan maan joukot ovat murtaneet Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan. Aikaisemmin samansuuntaisia väitteitä oli esittänyt Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar.

Sotatietelijä Ilmari Käihkön mukaan ukrainalaiskenraalin kommentit merkitsevät sitä, että Ukraina ylipäätään etenee Etelä-Ukrainassa. Ensimmäisen puolustuslinjan murtumisen tulkitseminen läpimurroksi on Käihkön mielestä "propagandatemppu".

– Eteneminen on ollut hirveän hidasta tähän mennessä. Toivo läpimurrosta perustuu siihen teoriaan, että Venäjä on käyttänyt pääosan joukoistaan nimenomaan ensimmäiseen linjaan, eikä Venäjällä olisi yksinkertaisesti kykyä puolustaa toista ja kolmatta linjaa, Käihkö sanoi syyskuun alussa MTV Uutisille.

Ukrainan joukot tuhosivat venäläistankin Bahmutin maastossa 0:38
Ukrainan julkaisema video, jossa väitysti näkyy Venäjän T-80-taistelupanssarivaunun räjähtäminen Bahmutin alueella. Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Venäjällä on oma hyökkäysoperaationsa käynnissä Koillis-Ukrainassa Kupjanskin alueella, jossa kerrotaan olevan noin puolet Venäjän kaikista Ukrainassa sotivista joukoista. Tämä tarkoittaa arviolta noin 100 000 sotilasta.

Venäjän Kupjanskin hyökkäyksen tarkoitus on osin arvoitus. Saattaa hyvinkin olla, että kyseisellä operaatiolla Venäjä pyrkii ensisijaisesti sitomaan Ukrainan joukkoja siten, ettei Kiova pysty keskittymään vain Etelä-Ukrainan vastahyökkäykseensä.

– Jos Venäjä pystyisi läpimurtoon Kupjanskissa, silloin Ukrainan olisi pakko irrottaa joukkoja etelästä pohjoiseen. Ukrainan vastahyökkäys käytännössä pysähtyisi, arvioi Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri MTV Uutisille elokuussa.

Koillis-Ukrainan Kupjanskin rintamatilanne 8. syyskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Ukraina: Venäjä menetti päivässä 600 sotilasta ja 15 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 600 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 15 taistelupanssarivaunua, 13 panssariajoneuvoa ja 36 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat