Venäläiset sotabloggaajat: Ukraina hyökkää voimakkaasti Zaporizhzhjan alueella – Leopardeja ehkä havaittu

Venäjä-mieliset sotabloggaajat väittävät Ukrainan tekevän laajaa hyökkäystä Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan alueella. Venäläislähteiden mukaan hyökkäys alkoi joko keskiviikkoiltana tai viime yönä.

Tietoa venäläisväitteiden tai hyökkäystä väitetysti esittävien kuvien aitoudesta ei ole.

Venäläislähteet väittävät maan joukkojen torjuneen ainakin ensimmäisen hyökkäyksen. 

Ukrainan armeijan väitetään myös pommittavan venäläisasemia tykistöllä ja HIMARS-raketinheittimillä.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen

Vaikuttaako patokatastrofi Ukrainan vastahyökkäykseen? 9:31
Katso video: Pato murtui, Bahmutista taistellaan yhä – tämä on tilanne nyt Ukrainan sodassa.

Leopard 2- panssarivaunuja havaittu?

Esimerkiksi länsimielisen sotabloggaaja OSINTdefenderin jakamissa, hyökkäystä väitetysti esittävissä kuvissa näkyy panssarivaunuja, joiden on väitetty olevan länsimaalaisia Leopard-panssarivaunuja.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Venäläislähteiden alunperin julkaisemien vahvistamattomien kuvien väitetään olevan Orikhivin kaupungin lähettyviltä.

Laajasti Venäjän hyökkäyssotaa ja siinä käytettävää kalustoa kommentoiva OSINTdefender katsoo, että kuvissa vaikuttaa näkyvän ainakin kaksi Leopard 2 -panssarivaunua.

OSINTdefender väittää tutkineensa kuvia tekoälyn ja Photoshop-työkalujen avulla, eikä ole havainnut niissä manipuloinnin merkkejä, pois lukien vasempaan ylänurkkaan lisätty vesileima.

Kuvissa näkyy myös savupatsaita, jotka mahdollisesti nousevat tulessa olevista ajoneuvoista. Tietoa siitä, mikä tarkalleen palaa, ei ole.

MTV Uutiset ei ole pystynyt vahvistamaan kuvien aitoutta.

Muun muassa Emil Kastehelmen ja Helsingin Sanomien faktantarkistaja John Helinin ylläpitämään Ukrainan sodan tilannekarttaan on merkitty kolme Ukrainan hyökkäystä Orikhivin kaupungin seudulle.

Ukrainan sotakartta Orikhiv
Ukrainan sinisellä nuolella merkatut hyökkäykset Zaporizhzhjan alueella suomalaisen tilannekartan mukaan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

Economist: Tiedusteluhyökkäyksiä koko rintamalla

Keskiviikkona brittilehti Economist kirjoitti, että Ukraina tekee tiedusteluhyökkäyksiä koko rintamalla, joka kiemurtelee yli 1 000 kilometrisellä alueella.

Economistin mukaan satelliittikuvat paljastavat, että pommituksista ja iskuista johtuvia tulipaloja oli 6. kesäkuuta Ukrainassa poikkeuksellisen paljon.

– Yksi intensiivisimmistä päivistä sitten sodan alun, brittilehti kirjoittaa.

Suurin osa tulipaloista syttyi Venäjän miehittämillä alueilla.

Maanantaina Venäjän puolustusministeriö väitti torjuneensa Ukrainan laajamittaisen hyökkäyksen Etelä-Donetskin alueella.

Ukrainan armeija vastasi maanantaiaamuna Reutersin mukaan, että "Venäjän propaganda levittää väärää tietoa vastahyökkäyksestä, sen suunnista ja Ukrainan armeijan tappioista".

Lue myös:

    Uusimmat