Ukrainan sota nyt: Venäjä selitti Mariupolin lastensairaalaiskua – Ukraina väittää Venäjän pidättäneen satoja Hersonissa

Lastensairaala tuhoutunut Venäjän pommituksissa Ukrainassa 1:41
Ukraina julkaisi videota Mariupolin lastensairaalasta Venäjän ilmaiskujen jälkeen.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan sodan ajankohtaista tilannetta tässä artikkelissa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina, 24.2.
  • Tänään ympäri Ukrainaa on saatu evakuoitua noin 40 000 ihmistä. Tavoite oli 100 000.  
  • Venäjä on ensimmäistä kertaa myöntänyt, että Ukrainaan on lähetetty myös varusmiehiä
  • YK:n mukaan 516 siviiliä on kuollut sodassa tähän mennessä

Näin venäläisjoukot ovat vyöryneet Ukrainaan – animaatio näyttää 30 sekunnissa päivä päivältä sotilaiden liikkeet 0:30

23.41

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo Sky Newsin haastattelussa, että miljoonia ihmisiä voi kuolla, jos maailma ei toimi heti pommitusten lopettamiseksi.

23.18

Ukrainan armeija väittää, että Venäjän kansalliskaarti on pidättänyt noin 400 ukrainalaista Hersonin kaupungissa eteläisessä Ukrainassa. Asiasta uutisoi BBC.

Pidätykset olisivat tapahtuneet mielenosoitusten aikaan.

Väitteitä pidätyksistä ei ole pystytty varmistamaan, mutta itse mielenosoituksista venäläissotilaita vastaan on varmistettuja videotodisteita.

Herson on Venäjän halinnassa. 

23.11

Länsimaat ja YK tuomitsivat keskiviikkona kovin sanoin Venäjän ilmaiskun äitiys- ja lastensairaalaan piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa Ukrainassa. Ainakin 17 ihmistä haavoittui iskussa. Vahvistamattomien tietojen mukaan raunioissa olisi loukussa naisia, mahdollisesti myös lapsia.

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan Ukrainan "nationalistiset pataljoonat" käyttivät sairaalaa tuliasemanaan sen jälkeen, kun olivat siirtäneet potilaat ja henkilökunnan muualle.

Yhdysvallat arvosteli keskiviikkona kovin sanoin Venäjän "barbaarista" voimankäyttöä. Valkoisen talon lehdistöedustaja Jen Psaki sanoi olevansa järkyttynyt sotilasvoiman käytöstä viattomia siviilejä vastaan suvereenissa valtiossa.

YK:n edustaja tuomitsi iskun niin ikään, ja sanoi, ettei minkään avustustyöhön tai terveydenhuoltoon liittyvän rakennuksen pitäisi koskaan joutua tulituksen kohteeksi.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi pitävänsä iskua "täysin moraalittomana".

23.06

Venäjä ei aio tehdä myönnytyksiä rauhanneuvotteluissa Ukrainan kanssa. Asiasta uutisoi Ria Novosti, joka kertoo neuvottelija Leonid Slutskyn lausunnosta televisiossa. 

Venäjä on vaatinut muun muassa Krimin tunnustamista Venäjälle, Itä-Ukrainan separatistivaltioiden tunnustamista itsenäisiksi, ja sitä, ettei Ukraina liittoudu.

Ukrainan ja Venäjä ovat neuvottelleet tähän mennessä kolme kertaa. Torstaina maiden ulkoministerien Dmytro Kuleban ja Sergei Lavrovin on määrä tavata Turkissa.   

22.51

Länsimaiden viranomaiset pelkäävät, että Venäjä valmistautuu käyttämään Ukrainassa kemiallisia aseita tai taktista ydinasetta, kertoi yleisradioyhtiö BBC keskiviikkona.

Nimettöminä pysytelleet viranomaiset sanoivat pelkojensa perustuvan hiljattain julki tulleisiin tietoihin, joiden he katsovat viittaavan siihen, että Venäjä on aloittanut propagandakampanjan oikeuttaakseen näiden aseiden käytön.

22.45

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon sanoo, ettei Yhdysvallat kannata taistelulentoalusten lähettämistä Ukrainaan. Asiasta kertoo Pentagonin tiedottaja.

Pentagonin mukaan MIG-hävittäjien siirto Puolasta Ukrainaan arvioidaan ”korkeaksi riskiksi”. Venäjä on varoittanut eskaloimasta sotaa ja viitannut samalla hävittäjiin.

Ukrainalla on Pentagonin mukaan useita toimintakykyisiä hävittäjälaivueita käytössä. Hävittäjien siirrolla saavutettaisiin Pentagonin mukaan vähän, ja se voisi lisätä jännitteidä Venäjän kanssa.  

Pentagon kuitenkin sanoo, että Yhdysvallat näkee muiden aseiden tarpeen Ukrainassa.

22.38

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on menettänyt yhteyden Zaporizhzhjan ydinvoimalaan Ukrainassa, kertoo Reuters.

IAEA:n mukaan voimalasta ei tule enää dataa järjestön Wienissä sijaitsevaan päämajaan. Sama tapahtui Tshernobylissä eilen, ja tänään kerrottiin, että voimalassa on sähkökatko.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoo olevansa yhtäkkisestä tilanteesta huolissaan, sillä Zaporizhzhjan voimalassa on paljon ydinmateriaalia joko ydinjätteen tai tuoreen ydinpolttoaineen muodossa.

Venäjä iski Zaporizhzhjan ydinvoimalaan tällä viikolla, jolloin voimalassa syttyi tulipalo. Se kuitenkin saatiin sammutettua, eikä merkittävää vahinkoa syntynyt. 

21.53

Britannia aikoo toimittaa ilmatorjuntajärjestelmän Ukrainaan. Asiasta kertoi maan ulkoministeri Liz Truss tavatessaan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin.

– Paras tapa puolustaa ilmatilaa on ilmatorjunta-aseilla, joita Britannia toimittaa nyt Ukrainaan, hän sanoi.

Britannia ei aio ryhtyä hakemaan lentokieltoaluetta Ukrainan ylle, sillä se voisi johtaa Naton ja Venäjän yhteenottoon.

21.21

Kreml sanoo nyt venäläiselle uutistoimisto Ria Novostille, että varusmiehiä on lähetetty Ukrainaan vastoin presidentti Putinin käskyä. Ennen tätä päivää Venäjä on kiistänyt lähettäneensä muita kuin palkkasotilaita "erikoisoperaatioonsa", kuten Venäjä kutsuu Ukrainan sotaa. 

Putin on määrännyt sotilassyyttäjät tutkimaan ja rankaisemaan heitä, jotka eivät ole noudattaneet hänen käskyään, jonka mukaan varusmiehet pitää jättää sotilasoperaation ulkopuolelle. 

Lue lisää: 

20.39

Ukraina kertoo evakuoineensa tänään 40 000 siviiliä ympäri maata. Evakuointi on kuitenkin takunnut pahimmilla taistelualueilla, kuten Kiovassa, Harkovassa ja Mariupolissa.

Evakuoinneista kertoo yhtenä neuvottelijana Venäjä-neuvotteluissa toimiva David Arakhamia sosiaalisessa mediassa.

Hänen mukaansa päivän tavoitteena oli 100 000 evakuoiminen.

Ukraina ja Venäjä ovat syytelleet toisiaan siviilien evakuointien epäonnistumisista.

20.29

Britannia sanoo, että Venäjän puolustusministeriö vahvistanut käyttäneensä Ukrainassa TOS-1A-asejärjestelmää, joka käyttää termobaarisia raketteja.

Sotilasprofessori, everstiluutnantti Janne Mäkitalo Maanpuolustuskorkeakoulusta kommentoi viime viikolla MTV Uutisille, että termobaarisilla pommeilla tai kranaateilla voi tuhota tarvittaessa esimerkiksi urheiluareenan kokoisen rakennuksen.

– Voisi tiivistää niin, että niillä voidaan tuhota kaikkea yksittäisestä tarkkaan valikoidusta kerrostalohuoneesta lähtien melkeinpä Hartwall-areenan kokoisiin kohteisiin saakka, hän sanoi.

Britannian puolustusministeriö kertoi asiasta Twitterissä.

19.51

Ainakin 17 ihmistä on loukkaantunut Mariupolin lastensairaalaan kohdistuneessa Venäjän ilmaiskussa, snaoo Ukrainan viranomaiset.

Pommituksessa loukkaantui henkilökunnan jäseniä ja synnyttämässä olleita naisia. 

Lapsia ei näytä loukkaantuneen iskussa. 

– Jumalankiitos. Ja toivon, että lukema pysyy sellaisena, kuvernööri Pavlo Kyrylenko.

19.32

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on ainoa henkilö, joka voi muuttaa sodan suunnan Ukrainassa.

Blinken sanoo kuitenkin, että hän vakuuttunut siitä, että näemme Venäjän strategisen tappion. 

19.05

Yhdysvaltain ulkoministerin Anthony Blinkenin mukaan ajatus Ukrainasta Venäjälle johtavista humanitaarisista evakuointikäytävistä on absurdi.

– On loukkaavaa ehdottaa, että Ukrainan kansan pitäisi lähteä sotaa pakoon siihen maahan, joka on osoittanut tällaista piittaamattomuutta heidän elämästään, Blinken toteaa.

Hän otti asiaan kantaa tavatessaan Britannian ulkoministerin Liz Trussin Washingtonissa tänään.

Blinken sanoi Reutersin mukaan lisäksi, että Puolan tarjous lähettää hävittäjiä Ukrainaan on ongelmallinen.

18.29

Ukrainan presidentinkanslia on myös julkaissut kuvaa Mariupolin lastensairaalan väitetyn pommituksen tuhoista. 

18.03

Ukarainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on julkaissut Twitter-tilillään videota tuhoista lastensairaalassa. Ukrainassa useat tahot ovat raportoineet Venäjän ilmaiskusta Mariupolin lastensairaalaan, mutta tietoa ei ole pystytty vahvistamaan. 

Zelenskyin mukaan lapsia on jumissa sairaalan raunioissa. Mahdollisten uhrien määrää ei ole tiedossa. 

Zelenskyi vaatii "terrorin lopettamista" ja lentokieltoa Ukrainaan. 

17.59

Venäläisen valtio-omisteisen Interfax-uutistoimiston mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz ovat puhuneet puhelimessa.

Interfaxin mukaan maiden johtajat puhuivat diplomaattisista pyrkimyksistä taisteluiden lopettamiseksi ja humanitaaristen käytävien luomiseksi.

Humanitaarisista käytävillä on tarkoitus evakuoida siviilejä. Niitä on jo luotu, mutta ne eivät pääasiassa ole toimineet venäläispommitusten vuoksi.

Putin ja Scholz puhuivat myös viimeisimmästä Ukrainan ja Venäjän neuvottelukierroksesta. He sopivat jatkavansa yhteydenpitoa aiheen tiimoilta.

17.38

Yk:n mukaan Ukrainan sodassa on kuollut ainakin 516 siviiliä. 908 siviiliä on loukkaantunut. 

YK:n mukaan todellinen lukema on todennäköisesti huomattavasti korkeampi. 

17.37

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja sanoo, että sopimukset siviilien evakuointireiteistä eivät pääasiassa ole pitäneet tänäänkään. 

17.34

Ukarainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan lapsia on jumissa raunioituneessa lastensairaalassa, uutsoi Reuters. 

Mariupolin kaupunginvaltuusto väittää, että venäläisten pommitus tuhosi lastensairaalan täysin. Uhrien määrästä ei ole tietoa. 

17.30

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba syyttää Venäjää ihmisten pitämisestä panttivankeina Mariupolin kaupungissa.

Mariupolin evakuoinneista on sovittu jo useita kertoja, mutta ne eivät ole toteutuneet venäläisten pommitusten vuoksi.

Ukrainan mukaan kaupungissa on yli 400 000 siviiliä. Kuleba vaatii kansainvälistä yhteisöä tulemaan väliin.

Venäjän joukot ovat piirittäneet päiväkausia Mariupolia, josta vesi ja sähkö on ollut poikki ja myös ruuasta on pulaa.

17.05

Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan venäläisten pommitus on tuhonnut lastensairaalan täysin. 

– Venäjän joukot pudottivat useita pommeja lastensairaalaan. Tuho on valtava, valtuusto totesi. 

Valtuuston mukaan uhrien määrä ei toistaiseksi ole tiedossa, mutta loukkaantuneita on siirretty lähimpään sairaalaan.  

Tietoa lastensairaalan pommituksesta ei olla pystytty vahvistamaan.  

16.44

Venäjän puolustusministeriö on myöntänyt, että Ukrainassa taistelee myös venäläisiä varusmiehiä. Aiemmin Vladimir Putin on kiistänyt asian useaan otteeseen, ja sanonut, että vain palkkasotilaita on lähetetty Ukrainaan.

Puolustusministeriön mukaan jotkut huoltojoukoissa palvelevat ovat joutuneet sotavangeiksi.

– Valitettavasti olemme havainneet useita seikkoja, joiden mukaan varusmiehiä on osallistunut erikoisoperaatioon Ukrainassa. Käytännössä kaikki sellaiset sotilaat on vedetty Venäjälle, ministeriö sanoi.

16.29

Venäjä ei pysty kohta maksamaan enää velkojaan, arvioi johtava luottoluokittaja Fitch.

Fitch laski Venäjän luottoluokituksen tasolle C. Luokittaja varoitti maan maksukyvyttömyyden olevan välitön riski.

Luottoluokituksella ohjeistetaan sijoittajia ymmärtämään riskiä, kun he ostavat valtion velkoja tai joukkovelkakirjoja. Alhainen luokitus indikoi sitä, että mahdollisuudet saada rahat takaisin ovat pienet.

Tällä viikolla Venäjä kertoi, että pakotteet saattavat vaikuttaa joukkovelkakirjojen takaisinmaksuun.

Venäjälle luottoluokan aleneminen on jo toinen kerta maaliskuussa. Edellisen kerran luokitusta laskettiin viikko sitten tasolle B.

16.20

Päivän tapahtumia Ukrainan sodasta:

  • 12 tunnin mittainen tulitauko on Ukrainan mukaan sovittu kuudelle alueelle, johon taistelut ovat iskeneet pahiten. Tällä hetkellä elätellään toivoa siitä, että siviilejä saataisiin evakuoitua kaupungeista.
  • Ukrainan ydinvoimaa tuottavan yrityksen Energoatomin mukaan on riski, että Tshernobylin ydinvoimalasta voi levitä radioaktiivista ainesta voimalan virran puutteen takia. Tshernobylin ydinvoimalan virtaongelmat eivät aiheuta kriittisiä vaikutuksia turvallisuuteen, sanoo kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.
  • Ukrainan ja Venäjän ulkoministerit ovat sopineet tapaamisesta. He tapaavat turkissa huomenna.
  • Taloudelliset vaikutuksen Venäjään jatkuvat kovina. Johtavan luottoluokittajan Fitchin mukaan Venäjä ei kohta pysty maksamaan enää velkojaan.

16.12 

Sotatilanne Ukrainassa on pysynyt edelleen verrattain rauhallisena, kertoo Maanpuolustuskorkeakoulu tilannekatsauksessaan. Tähän voi olla syynä osapuolten pyrkimys huoltaa ja ryhmittää joukkojaan.

Kiovan suunnalla tilanne on säilynyt lähes muuttumattomana. Venäjän asevoimat eivät ole saartanut Kiovan kaupunkia ja eteneminen kaupungin länsi- ja itäpuolella vaikuttaa pysyneen hyvinkin maltillisena. Harkovan suunnallakaan Venäjä ei ole merkittävästi edennyt.

Krimin suunnalla Venäjä vaikuttaa edenneen Mykolajivin kaupungista pohjoiseen, mutta kaupunki on edelleen Ukrainan asevoimien hallinnassa. Krimin niemimaasta länteen Venäjän asevoimat ovat saavuttaneet maayhteyden Krimiltä kontaktilinjalle. Mariupolin kaupunki on edelleen saarrettuna.

Verrattain maltillinen tilanne voi MPKK:n mukaan jatkua vielä lähipäivienkin ajan. Ei ole kuitenkaan mahdollista sulkea pois sitä vaihtoehtoa, että tulevien päivien aikana taistelut kiihtyvät, tilannekatsauksessa todetaan.

15.44

Izyumin kaupungista suunniteltu evakuointioperaatio on keskeytynyt venäläispommitusten vuoksi, kertoo Harkovan alueen kuvernööri nettilausunnossaan. 

– Bussit odottavat yhä Izyumin laitamalla, kuvernööri Oleh Synehubov sanoi. 

Hänen mukaansa tilanteesta käydään neuvotteluja venäläisten kanssa Punaisen ristin tuella. 

15.38

Tshernobylin ydinvoimalan virtaongelmat eivät aiheuta kriittisiä vaikutuksia turvallisuuteen, sanoo kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA uutistoimisto Reutersin mukaan. 

IAEA:n mukaan käytetyn polttoaineen varastoaltaan lämpökuorma ja voimalaitoksen jäähdytysveden määrä riittävät tehokkaaseen lämmönpoistoon ilman sähkönsyöttöä.

Aiemmin Ukraina ehdotti tulitaukoa Tshernobylin ongelmien vuoksi. 

Ukrainan ydinvoimaa tuottavan yrityksen Energoatomin mukaan on riski, että Tshernobylin ydinvoimalasta voi levitä radioaktiivista ainesta voimalan virran puutteen takia. Yrityksen mukaan korjaustoimia on mahdoton aloittaa alueella käytävien taisteluiden vuoksi. 

15.36 

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Suomen ydinvoimaloiden uraanitilanne on tarkistettu huoltovarmuuden kannalta, ja se on hänen mukaansa verrattain hyvä.

Lintilä kertoo, että Venäjältä tulee uraani ainoastaan Loviisan ydinvoimalaan Suomessa, ja siellä on uraania tällä hetkellä noin kahdeksi vuodeksi. Esimerkiksi Olkiluoto käyttää ministerin mukaan hajautettua uraaninhankintaa, jossa keskeiset maat ovat Kanada ja Australia.

Lintilä vastasi kysymykseen uraanin riittävyydestä eduskunnan ylimääräisellä kyselytunnilla. 

15.30 

Hollantilainen panimojätti Heineken ja maailman suurin musiikkiyhtiö Universal Music Group lopettavat toimintansa Venäjällä Ukrainan sodan takia.

Lisäksi italialainen urheiluautovalmistaja Ferrari ilmoitti pysäyttävänsä toimitukset Venäjälle. 

Heineken on maailman toiseksi panimoyhtiö. Se ilmoitti jo viime viikolla lopettavansa uudet investoinnit ja viennin Venäjälle, mutta kertoi tänään lopettavansa myös oluen valmistamisen, mainonnan ja myynnin Venäjällä. 

14.59 

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos lahjoittaa Ukrainaan sammutusauton varusteineen sekä kypäriä, sammutusasuja, kauhapaareja, hydrauliset välineet ja kaksi generaattoria.

– Pelastuslaitoksemme lahjoittama sammutusauto on käyttökelpoinen ja siisti vuonna 2000 käyttöönotettu auto. Se olisi ollut eteenpäin myytävän kaluston listalla, mutta päätyy nyt tärkeään käyttöön kriisialueelle, pelastuslaitoksen tekninen päällikkö Petteri Ranta toteaa tiedotteessa. 

Ranta kertoo, että pelastuslaitos on kerännyt vakinaisilta paloasemilta varusteita, joita Ukrainassa nyt tarvitaan. 

– Henkilöstö on ollut aktiivisesti mukana. Pelastusalalla on vahva kansainvälinen yhteisö, virkaveljiä toisissakin maissa autetaan, jos vain mahdollista. Olemme olleet tarkkoja siitä, että kaikki lahjoitettava välineistö on käyttökelpoista ja työkykyistä. Ne menevät humanitaariseen käyttöön ihmisten auttamiseen vaikeassa tilanteessa, Ranta sanoo.

14.50: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoo, ettei ole kovin toiveikas Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa huomiseksi sovitun tapaamisen suhteen. Kuleba kehotti Facebookissa julkaistussa videoviestissään Lavrovia lähtemään tapaamiseen "hyvässä tahdossa, eikä propagandan näkökulmasta".

Kuleban mukaan Ukraina haluaa tulitaukoa, alueidensa vapauttamista ja humanitaaristen ongelmien ratkaisemista.

Ulkoministerit tapaavat Turkissa huomenna torstaina. Tapaamiseen osallistuu myös Turkin ulkoministeri. 

14.40: Euroopan unioni on asettanut pakotteita kaikkiaan 146:lle Venäjän parlamentin ylähuoneen jäsenelle sekä 14:lle Kremliin sidoksissa olevalle oligarkille ja heidän sukulaisilleen.EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi EU:n tiukentamista pakotteista viestipalvelu Twitterissä.

Von der Leyenin mukaan pakotteiden verkkoa kiristettiin vastauksena Venäjän sotilaalliseen hyökkäykseen Ukrainaa vastaan.

14.34: Kaikkiaan 1 588 naista on hakenut tämän kuun alussa päättyneessä haussa vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Hakijamäärä on historian toiseksi suurin, sillä viime keväänä hakijamäärä oli historian suurin 1 675 naista, Maavoimien esikunta kertoo tiedotteessa. Nyt toteutettu haku tehtiin ensimmäistä kertaa sähköisesti.

14.22: Ukrainan ulkoministeri ehdottaa tulitaukoa Tshernobylin alueelle ydinvoimalassa olevien virtaongelmien korjaamiseksi, kertoo Reuters.

14.14: EU-komissio kertoo asettavansa uusia pakotteita 14 venäläiselle oligarkeille ja merkittäville liikemiehille. Asiasta kertoo Reuters.

14.06: Britannian pääministeri Boris Johnson lupaa maansa tekevän pian lisää suojellakseen Ukrainan ihmisiä.

13.48: Korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyö Venäjän kanssa keskeytetään eikä uusia hankkeita aloiteta, kertoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.).

13.46: Venäjän presidentin Vladimir Putinin esiintymiset eivät ole tuntuneet heijastaneen Ukrainassa huonosti sujuvia sotatoimia. Brittiläisen Venäjä-tuntijan Keir Gilesin mukaan on mahdotonta tietää, mitä Putinin lähipiirissä tapahtuu. Epäsuorat aihetodisteet viittaavat Gilesin mukaan kuitenkin siihen, ettei Putinille ehkä kerrota koko totuutta vaan se, mitä hän haluaa kuulla.

Gilesin mukaan tarvittaisiin todennäköisesti vielä nykyistä pahempi ja kiistattomampi käänne huonompaan sotarintamalla, jotta Putinin lähipiirin jäsenet ryhtyisivät tekemän pesäeroa presidenttiin.

Giles kommentoi myös Suomen mahdollisuutta joutua Putinin seuraavaksi kohteeksi.

13.50: Ukrainan ydinvoimaa tuottavan yrityksen Energoatomin mukaan on riski, että Tshernobylin ydinvoimalasta voi levitä radioaktiivista ainesta voimalan virran puutteen takia. Yrityksen mukaan korjaustoimia on mahdoton aloittaa alueella käytävien taisteluiden vuoksi. 

13.32: Ukrainan sotaa on paennut ulkomaille noin 2,15 miljoonaa ihmistä, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Järjestön antama luku on noussut eilisestä noin 150 000 ihmisellä. Puolaan paenneita on järjestön mukaan nyt noin 1,3 miljoonaa.

Kansainvälisen Pelastakaa lapset -järjestön eilisen tiedotteen mukaan Ukrainasta paenneista noin miljoona on lapsia.

13.31: Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet Ukrainan tilanteesta, uutisoi Reuters.

Sisi ja Putin puhuivat myös Egyptin ja Venäjän strategisen yhteistyön kohentamisesta ja yhteisistä kehityshankkeista maiden ”historiallisten siteiden vahvistamiseksi”.

13.24:Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehottaa länsimaita ratkaisemaan kiireellisesti Puolan hävittäjätarjoukseen liittyvät ongelmat.

Puolan ulkoministeriö kertoi eilen, että se voisi toimittaa vanhoja Mig-29-hävittäjiään Yhdysvalloille saksalaiseen Ramsteinin lentotukikohtaan, josta Yhdysvallat luovuttaisi ne eteenpäin Ukrainaan.

Yhdysvallat pitää ongelmana sitä, että Venäjän haastamaan ilmatilaan tuotaisiin hävittäjiä Naton ja Yhdysvaltojen käyttämästä tukikohdasta.

12.49: Ranskalainen tietotoimisto AFP on julkaissut kuvia ukrainalaisista sotilaista.

Ukrainan armeijan sotilaita Luhanskissa.
AFP kertoo kuvassa näkyvien ukrainalaissotilaiden taistelleen Luhanskissa.

Ukrainan armeijan sotilaita Luhanskissa.
AFP:n kuvaamia sotilaita Zoloten kylän läheisyydessä Luhanskissa.

Ukrainan armeijan sotilaita suojassa
Ukrainan sotilaita odottamassa Venäjän tulen päättymistä, AFP kertoo.

12.06: Kuluneen vuorokauden aikana Ukrainaan on palannut 12 000 maan kansalaista, joista suurin osa suunnittelee osallistuvansa maan puolustukseen, kertovat Ukrainan rajaviranomaiset Telegram-viestipalvelussa.

Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan viimeisten 12 päivän aikana maahan on palannut 167 000 ukrainalaista, joista 80 prosenttia on ollut miehiä.

Ukrinformin mukaan Ukrainan varasisäministeri kertoi aiemmin, että Ukrainaa puolustamaan saapuvat ulkomaalaiset vapaaehtoiset voivat saada maan kansalaisuuden.

12.05: Ukrainasta on julkaistu kuvia, joissa siviilien kerrotaan saavan asekoulutusta.

Ukraina asekoulutus 1 EPA
Lvivin asekoulutus järjestettiin elokuvateatterissa.

Ukraina asekoulutus 2 EPA
Sodan alkupäivinä Ukraina sanoi antavansa aseen kaikille, jotka sellaisen vain haluavat.

Asekoulutusta Ukrainassa.
Ainakin kuvien ottamisen aikana koulutus keskittyi AK-rynnäkkökivääriin.

11.54: MTV Uutisten animaatio näyttää 30 sekunnissa, kuinka sotilasjoukot ovat liikkuneet Ukrainassa.

Kolme suomalaista reserviläistä on perustanut vapaaehtoisesti Ukrainan sodasta tilannekarttapalvelun, jossa hyödynnetään avointen lähteiden tiedustelua.

MTV Uutiset on koonnut analytiikan avulla animaation, josta ilmenevät venäläissotilaiden liikkeet hyökkäyksen ensimmäisestä päivästä alkaen.

Näin venäläisjoukot ovat vyöryneet Ukrainaan – animaatio näyttää 30 sekunnissa päivä päivältä sotilaiden liikkeet 0:30
Näin venäläisjoukot ovat vyöryneet Ukrainaan – animaatio näyttää 30 sekunnissa päivä päivältä sotilaiden liikkeet

Animaatiovideo näyttää päivä päivältä, miten sotilasjoukot ovat edenneet Ukrainassa. Videolta näkyy, kuinka venäläisjoukot ovat tunkeutuneet maahan eri ilmansuunnista.

11.48: Venäjä ei tavoittele Volodymyr Zelenskyin hallinnon syrjäyttämistä, väittää maan ulkoministeriö Reutersin mukaan.

Sota sujuu Venäjän mukaan tiukasti suunnitelman mukaisesti. Venäjä tosin ei käytä sodasta sanaa sota, vaan nimittää sitä operaatioksi.

Ulkoministeriö totesi, että olisi parempi, jos Venäjän tavoitteet saavutettaisiin neuvottelemalla.

Venäjän mukaan Ukrainasta on paennut 140 000 ihmistä Venäjälle. YK kertoi eilen, että sotaa on paennut yhteensä noin 1,5 miljoonaa ihmistä.

11.35: Pääministeri Sanna Marin kertoo Suomen kannattavan vahvoja Venäjä-lisäpakotteita, joihin kuuluisi kaikkien venäläispankkien sulkeminen Swift-maksujärjestelmästä.

Mikä on SWIFT-järjestelmä? Koko asia pähkinänkuoressa 2:15

11.23: Pääministeri Marin Politiikan toimittajien tapaamisessa: Keskustelu turvallisuusympäristön muutoksen vaikutuksista, myös Nato-kysymyksestä, käydään kevään aikana. Selonteko tarkoitus antaa lähiviikkoina, tarkkaa päivämäärää en vielä voi antaa.

Pääministeri Sanna Marin ennakoi Suomen saavan Nato-keskustelun käytyä kevään aikana – katso tilaisuuden tallenne 51:02
Pääministeri Sanna Marin ennakoi Suomen saavan Nato-keskustelun käytyä kevään aikana – katso tilaisuuden tallenne.

11.21: Ukrainan presidentin puoliso Olena Zelenska nosti esiin taisteluissa kuolleet lapset ensimmäisessä julkisessa lausunnossaan Ukrainan sotaan liittyen.

– 8-vuotias Alice kuoli Okhtyrkan kadulla, kun hänen isoisänsä yritti suojella häntä. Kiovalainen Polina kuoli vanhempiensa kanssa, kun kaupunkia tulitettiin. Arseniy, 14, sai sotaromusta osuman päähänsä, eikä häntä kyetty pelastamaan, koska ambulanssi ei päässyt paikalla ajoissa intensiivisen pommituksen takia.

11.19: Venäjä on päätetty sulkea ulos Barentsin euroarktisen neuvoston toiminnasta. Neuvoston tänään julkaisemassa lausunnossa tuomitaan jyrkästi Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan.

Lausunnossa todetaan, että Venäjän rikottua räikeästi kansainvälistä oikeutta neuvostolla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin keskeyttää yhteistyö Venäjän kanssa.

Suomi toimii tällä hetkellä Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtajamaana. Barentsin neuvoston jäseniä ovat Suomen lisäksi Norja, Ruotsi, Venäjä, Tanska, Islanti ja EU.

Varsinainen turvallisuuspolitiikka ei kuulu Barentsin neuvoston työhön.

10.34: Ukrainan varapääministeri: Venäjä ja Ukraina ovat sopineet 12 tunnin tulitauosta kuuden humanitaarisen käytävän luomiseksi evakuointeja varten.

10.29: Ukrainan Lvivin lähellä sijaitsevassa Pustomytyissä päiväkoti on muutettu pakolaiskeskukseksi. 

Pakolaisia Ukrainassa
YK:n mukaan 1,5 miljoonaa on paennut sotaa Ukrainassa.

Pommisuoja Ukrainassa
Päiväkodista löytyy myös pommisuoja.

Tiesulku Ukrainassa EPA
Siviilien kerrotaan pitävän pystyssä tiesulkua, jossa aseistuksena on muun muassa polttopulloja.

Ukrainalainen tupakoi
Mies poseeraa päiväkodin lähellä.

10.22: Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajan William Burnsin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin oli väärässä kaikissa Ukrainan sotaa edeltäneissä ennakkoarvioissaan. Burns antoi lausuntonsa edustajainhuoneen tiedustelukomitean kuulemisessa.

– Putin uskoi, että olot ovat Venäjälle sopivat voimankäyttöön Ukrainassa. Hänen arvionsa on todistettu perustavanlaatuisesti vääriksi sodan ensimmäisen 12 päivän aikana, Burns kommentoi.

Burnsin mukaan Putin perusti hyökkäyksensä neljään arvioon. Hän piti Ukrainaa heikkona sekä helposti peloteltavana.

Lue lisää aiheesta täältä.

10.20: Suomi lähettää Ukrainaan 15 ambulanssia ja kaksi paloautoa, kertoo sisäministeriö Twitterissä. Ambulansseista kymmenen tulee sairaanhoitopiireiltä ja viisi pelastuslaitoksilta.

Pelastuslaitoksilta on sisäministeriön mukaan lisäksi saatu 30 kuormalavallista varusteita.

10.06: Evakuoinnit Sumysta Pultavaan jatkuvat tänään keskiviikkona, kertovat paikallisviranomaiset.

Viranomaisten mukaan humanitaarinen käytävä on auki tänään aamuyhdeksän ja iltayhdeksän välisenä aikana.

Ukrainan presidentin kansliasta kerrottiin aiemmin, että eilen tiistaina Koillis-Ukrainassa sijaitsevasta Sumysta evakuoitiin noin 5 000 ihmistä. Eilen iltapäivällä ukrainalaisviranomaiset kertoivat myös lähes 3 000 ihmisen evakuoinnista Kiovan lähellä sijaitsevasta Irpinin kaupungista.

Ukrainan apulaispääministeri Irina Vereschuk muistutti viime torstaina Venäjän joukkoja, ettei niin sanottuihin humanitaarisiin käytäviin tule ampua.

9.48: Ukrainan armeija arvioi noin 12 000 venäläisen sotilaan kuolleen sodan aikana. Venäjän itse ilmoittavat tappioluvut ovat huomattavasti pienempiä. Yhdysvallat puolestaan sanoi keskiviikkona, että sodassa on kuollut 2 000–4 000 venäläissotilasta.

Ukraina myös kertoo tuhonneensa esimerkiksi 317 panssarivaunua, 1 070 panssariajoneuvoa, 49 lentokonetta ja 81 helikopteria.

Ukrainan raportoimista Venäjän tappioluvuista kertoo Kyiv Independent.

9.39: Ukrainan kaakkoisosissa sijaitsevan Enerhodarin kaupungin pormestari Dmytro Orlov kertoo, että kaupunkiin on saatu tulitauko ja siviilien evakuointi niin sanottua "humanitaarista käytävää" pitkin on käynnissä. Samaa käytävää pitkin kaupunkiin saadaan avustustarvikkeita. Ukrainalaiset ollaan alustavasti evakuoimassa läheiseen Zaporizhzhian kaupunkiin.

9.32: Venäjän ulkoministeriöstä varoitetaan länsimaita, että heidän vastauksensa lännen pakotteisiin olisivat nopeita ja iskisivät länsimaiden herkimpiin kohtiin. Yhtenä arviona pidetään sitä, että Venäjä katkaisisi kaasutoimitukset Eurooppaan täysin. Ulkoministeriön mukaan Yhdysvaltain ja EU:n pakotteet Venäjän ilmailuun vaarantaisivat maan matkustajalentojen turvallisuuden.

9.29: Metsäyhtiö UPM ei enää osta puuta Venäjällä ja Venäjältä. Lisäksi UPM keskeyttää Chudovossa sijaitsevan vaneritehtaansa toiminnan, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan UPM:n päätös on linjassa keskeisten metsäsertifiointiorganisaatioiden FSC:n ja PEFC:n analyysien ja päätösten kanssa. Ne ovat sulkeneet Venäjältä ja Valko-Venäjältä peräisin olevan puun sertifiointijärjestelmiensä ulkopuolelle.

UPM työllistää Venäjällä 800 ihmistä. Sen mukaan keskeytykset toteutetaan yhtiön paikalliset työntekijät, asiakkaat, sidosryhmät sekä Venäjän lainsäädäntö huomioiden.

Jos tieto varmistuu, Gerasimov on jo toinen Ukrainan sodassa kaatunut venäläiskenraali. Venäjä vahvisti tämä kuun alussa kenraalimajuri Andrei Suhovetskin kuolleen taisteluissa. Molemmat kenraalit kuuluivat Venäjän 41. armeijakunnan johtoportaaseen.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sanoo, että "parhaat venäläiset komentajat johtavat edestä". Syykin on selvä.

– On usein pakko, koska alaiset eivät osaa toimia itsenäisesti, jolloin pitää mennä itse eteen laittamaan asioita tapahtumaan. Samalla riskit kasvavat, Toveri arvioi Twitterissä.

8.21: Puolan tarjous viedä Mig-29-hävittäjiä Ukrainaan saksalaisen lentotukikohdan kautta "ei ole kestävä", kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja.

Tiedottajan mukaan hävittäjien lennättäminen Yhdysvaltain ja Naton käyttämästä lentotukikohdasta "Venäjän haastamaan Ukrainan ilmatilaan aiheuttaa vakavia huolia koko Natolle".

Hävittäjien toimittaminen Nato-maista Ukrainaan on ollut arkaluontoinen asia, koska jotkut Natossa pelkäävät sen tekevän Natosta sodan osapuolen. Yhdysvallat on aiemmin ollut asian suhteen varovainen sanankäänteissään.

8.16: Venäjä on hankkinut dokumentteja, jotka todistavat, että Ukraina suunnitteli hyökkäävänsä Donbassiin maaliskuussa, väittää Venäjän puolustusministeri Sergei Soigu.

8.08: Ukrainan sodassa tulee huomenna torstaina täyteen toinen viikko. Tällä hetkellä Venäjä todennäköisesti huoltaa joukkojaan ja etsii hyökkäyspaikkoja, arvioi maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori, majuri Antti Paronen.

Sodankäynti Ukrainassa jatkuu paikallisesti, mutta operatiivisella tasolla vietetään laajalti taukoa, majuri Paronen sanoo.

– Sen aikana hyökkääjä todennäköisesti huoltaa joukkojaan ja tiedustelee puolustajan ryhmityksen suunnatakseen joukkoja heikkoihin ja/tai saumakohtiin, Paronen kirjoittaa.

Lue aiheesta lisää täältä.

8.04: Yksi Käärmesaarelle hyökänneistä venäläislaivoista on tuhottu, kerrotaan Ukrainan armeijasta The Timesin mukaan.

Käärmesaarelle hyökkäsi kaksi alusta, joista Vasily Bykov -niminen laiva on nyt ukrainalaislähteiden mukaan tuhottu.

The Timesin mukaan Vasily Bykov -laivaan osuttiin eilen tiistaina. Laiva oli partioalus ja osa Venäjän Mustanmerenlaivastoa. Ukrainalaislähteiden mukaan laivan kohtaloksi koitui rakettihyökkäys.

7.19: Venäjän armeijaa pilkattiin pitkään, sanoi eversti Petteri Kajanmaa MTV:lle hieman ennen Ukrainan sodan syttymistä. Sodan alkamisen kynnyksellä Venäjän armeija ei enää ollut Kajanmaan mukaan vitsi. Nyt on tuon asian suhteen palattu takaisin menneisyyteen, sillä Venäjän armeijan suorituskyvylle nauraminen on jälleen suosittua.

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori, majuri Antti Paronen kuitenkin muistuttaa, että Venäjä oppii.

– Venäjän vähättely ja sen sodankäyntikyvyn parjaaminen on vaarallinen osoitus lyhytnäköisyydestä. Ukraina todistaa paremminkin siitä mistä ja mitä Venäjä seuraavaan sotaansa oppii, Paronen kirjoittaa Twitterissä.

Lue aiheesta lisää täältä.

6.31: Yhdysvallat lähettää Puolaan kaksi Patriot-ilmatorjuntaohjusyksikköä, kertovat CNN ja yhdysvaltalaislehti New York Times. Ilmatorjuntajärjestelmillä on määrä turvata paitsi Yhdysvaltain ja Puolan myös muiden Yhdysvaltain liittolaisten joukkoja Puolassa.

Päätöksestä kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö. Yhdysvaltain asevoimien Euroopan toiminnoista vastaavan sotatoimialueen päämajan tiedotteen mukaan puolustusjärjestelmien sijoittelu tehdään ennakoivasti mahdollisten uhkien torjumiseksi.

Tiedotteen mukaan ilmatorjuntajärjestelmiä ei tulla käyttämään millään tavalla hyökkäysoperaation tukemisessa.

Patriot-järjestelmiä on käytetty muun muassa vuosia yhdysvaltalaisjoukkojen turvaamiseen Lähi-idässä. Ne on suunniteltu käytettäväksi muun muassa lyhyen kantaman ballististen ohjusten ja risteilyohjusten sekä erinäisten ilma-alusten torjumiseen ja tuhoamiseen.

Puolassa on nykyisellään lähes 10  000 yhdysvaltalaissotilasta. 

5.49: Sota Ukrainassa puhuttaa Kriisipuhelimessa ja järkyttää kaikenikäisten perusturvallisuutta, kertoo Mieli Suomen Mielenterveys ry tiedotteessaan.

Mieli ry:n Kriisipuhelimessa on käyty tähän mennessä yli 400 keskustelua, joissa soiton syy on ollut Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Eniten soittoja tuli hyökkäyksen jälkeisenä perjantaina.

Soittajat ovat ilmaisseet huolta muun muassa sodan leviämisestä Suomeen, minkä lisäksi pelkoa ovat herättäneet uhat maailmansodasta ja ydinsodasta. Puheluissa on pohdittu myös konkreettisia asioita, muun muassa väestönsuojien riittävyyttä.

Tiedotteen mukaan Venäjän sota Ukrainassa ja sen tuoma ahdistus on heikentänyt toimintakykyä tai pahentanut mielenterveyden ongelmia. Osalla ahdistus on johtanut myös sairauslomiin.

Lue lisää aiheesta täältä.

Voisivatko Venäjän sotatoimet ulottua myös Suomeen? 10:42
Voisivatko Venäjän sotatoimet ulottua myös Suomeen?

5.38: Venäjän ulkoministeriö tviittasi sunnuntaina, että venäläisjoukot olisivat löytäneet todisteita siitä, että Ukraina yrittää "hävittää todisteita sotilaallis-biologisesta ohjelmasta Ukrainassa". Tviitissä väitettiin ohjelmaa olleen rahoittamassa Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Washingtonissa päämajaansa pitävän Atlantic Council -ajatushautomon mukaan Venäjän hallinto yritti oikeuttaa hyökkäystään julkaisemalla väärää tietoa, jonka mukaan Ukraina olisi pyrkinyt kehittämään likaisia pommeja ja biologisia aseita.

Ajatushautomon mukaan ei ole mitään todisteita siitä, että Ukraina olisi ollut kehittämässä edellä mainitun kaltaisia aseita.

5.12: Pietarista Helsinkiin kulkevat Allegro-junat ovat kuljettaneet reilun viikon aikana jo tuhansia maasta pois haluavia venäläisiä rajan yli Suomeen. Päivittäiset kaksi junavuoroa ovat olleet melko täysiä, ja VR toivookin voivansa avata kolmannen vuoron jo lähipäivinä.

Junissa saavat matkustaa tällä hetkellä ainoastaan Suomen ja Venäjän kansalaiset, ja suurin osa noin 700:stä Helsinkiin päivittäin saapuvasta matkustajasta on ollut venäläisiä.

–  Heillä on jonkinlainen Schengen-viisumi, joko Suomen viisumi tai viisumi tai oleskelulupa jossakin muussa EU-valtiossa. Ja olemme kuulleet, että suuri osa heistä matkustaa lentokentälle, kertoo VR:n Venäjän liikenteen johtaja Viktoria Hurri.

Lue aiheesta lisää täältä.

Ukrainan sotaa pakenevien ihmisten merkittävin reitti Euroopan unionin alueelle kulkee Lvivin kaupungin kautta 2:10
Ukrainan sotaa pakenevien ihmisten merkittävin reitti Euroopan unionin alueelle kulkee Lvivin kaupungin kautta.

5.05: CNN:n mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Victoria Nuland uskoo sodan päättyvän, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin tajuaa sotaretken vaarantaneen hänen oman asemansa maan johtajana paitsi Venäjän asevoimien myös maan kansalaisten silmissä.

–  (Putinin) on muutettava kurssia, tai Venäjän kansa ottaa ohjat omiin käsiinsä, Nuland arvioi tiistaina Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainkomitean kuulemisessa.

5.02: Yhdysvaltain arvion mukaan Venäjän asevoimat on menettänyt jo 8–10 prosenttia Ukrainaan hyökkäämiseksi käyttämästään kalustosta. Arviosta on kertonut uutiskanava CNN:n mukaan viimeisimpiä tiedustelutietoja tunteva virkamies.

Venäjä on menettänyt muun muassa panssarivaunuja, ilma-aluksia ja tykistöä. Tuore arvio on lähestulkoon kaksinkertainen niihin menetyksiin nähden, joista CNN kertoi viime viikolla. Tuolloin Venäjän arvioitiin menettäneen 3–5 prosenttia käyttämästään sotilaskalustosta.

Virkamiehen mukaan Yhdysvallat arvioi Ukrainan armeijan menettäneen vastaavanlaisen osuuden omasta kalustostaan.

5.00: Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ilmoitti eilen, että se on menettänyt yhteyden etätiedonsiirtoon Pohjois-Ukrainassa sijaitsevaan Tshernobylin ydinvoimalaitokseen. Asiasta uutisoi CNN.

Venäjän joukot ottivat aiemmin laitoksen haltuunsa. Tshernobylin ydinvoimala ei ole tällä hetkellä toiminnassa ja ydinmateriaalin käsittely on keskeytetty, IAEA sanoi viitaten Ukrainan ydinaseviranomaisen antamiin tietoihin.

Laitos sisältää käytöstä poistettuja reaktoreita sekä tiloja, joissa on radioaktiivista jätettä. 

Lue myös:

    Uusimmat