Ukrainalaistiedot: Tshernobylin ydinvoimala on irrotettu sähköverkosta – IAEA ja Ukrainan ulkoministeri erimielisiä riskitilanteesta

Tshernobylin ydinvoimalan alueella kohonneet säteilytasot – Säteilyturvakeskus: Suomessa ei ole syytä huoleen 5:20
Uutisoimme 25. helmikuuta, että Tshernobylin ydinvoimalan alueella olivat kohonneet säteilytasot – Säteilyturvakeskus: Suomessa ei ole syytä huoleen

Ukrainalaistietojen mukaan Tshernobylin ydinvoimala on irrotettu sähköverkosta kokonaan. 

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba vaatii Venäjää kiireesti suostumaan tulitaukoon, jotta korjausyksiköt pystyvät palauttamaan sähkönsyötön ydinvoimalaan.

Kuleban mukaan voimalan varageneraattoreilla on vain 48 tunnin kapasiteetti, jonka jälkeen jäähdytysjärjestelmät pysähtyvät ja säteilyvuodot ovat välittömiä. Ukrainan ydinvoimaa tuottava yritys Energoatom kertoi aiemmin, että sen mukaan ydinvoimalasta voi levitä radioaktiivista ainesta voimalan virtaongelmien takia. 

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) mukaan sähkönpuutteesta ei ole kriittistä vaaraa. IAEA:n mukaan käytetyn polttoaineen varastoaltaan lämpökuorma ja voimalaitoksen jäähdytysveden määrä riittävät tehokkaaseen lämmönpoistoon ilman sähkönsyöttöä.

IAEA:n johtajan Rafael Gross antoi ymmärtää järjestön tiedotteessa aiemmin tänään, että Tshernobylin ydinvoimalaan asennettuja turvaratkaisuja seuraaviin järjestelmiin ei saada enää yhteyttä. Järjestön mukaan ukrainalaisydinvoimala ei enää lähetä dataa IAEA:lle.

IAEA:n voimaloihin asentamilla turvaratkaisuilla pyritään muun muassa estämään ydinaseiden leviäminen havaitsemalla materiaalien väärinkäyttö varhaisessa vaiheessa.

Tshernobyl ei ole ollut käytössä aikoihin - töissä silti yli 2000 ihmistä

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan lähes kaksi viikkoa sitten ja valtasi ydinvoimalan, joka ei ole tuottanut sähköä yli kahteen vuosikymmeneen. Valtaosa voimalan laitteistosta on viety pois, mutta jäljelle on jäänyt mittavat määrät ydinjätettä ja muuta radioaktiivista ainesta. Tshernobylin ydinvoimala-alueella on edelleen töissä yli 2000 ihmistä, sillä voimala vaatii jatkuvaa ylläpitoa uuden ydinonnettomuuden välttämiseksi.

Venäjän otettua ydinvoimalan haltuunsa yli 200 teknisen henkilökunnan jäsentä ja vartijaa on ollut vankina voimalalla, ja he ovat joutuneet tekemään töitä lähes kaksi viikkoa putkeen.

IAEA:n Gross on kehottanut Venäjää sallimaan työntekijöiden vuorottelun, koska lepo ja säännölliset työvuorot ovat ratkaisevan tärkeitä ydinvoimalan turvallisuuden kannalta.

– Olen syvästi huolissani Tshernobylin ydinvoimalaitoksen henkilöstön vaikeasta ja stressaavasta tilanteesta ja siitä mahdollisesti aiheutuvista riskeistä ydinturvallisuudelle, Gross sanoi.

Tshernobylin ydinvoimalassa tapahtui vuonna 1986 yksi historian pahimmista ydinvoimalaonnettomuuksista, kun yksi sen neljästä reaktorista räjähti.

Energiaministeri: Zaporizhzhjan henkilökuntaa kidutetaan

Guardianin mukaan Ukrainan energiaministeri kertoo venäläissotilaiden "kiduttavan" Zaporizhzhjan ydinvoimalan henkilökuntaa siinä toivossa, että he antaisivat jonkinlaisen lausunnon julkisuuteen.

Ministerin mukaan paikalla on noin 500 venäläissotilasta vahvasti aseistautuneina. Ydinvoimalan henkilökunnan kerrotaan olevan henkisesti ja fyysisesti hyvin uupuneita.

Lue myös:

    Uusimmat