CIA-johtaja: Putinilla oli ennen sotaa neljä arviota, ja hän oli väärässä jokaisesta – "Putin on vihainen ja tuskastunut, siviiliuhreilla ei ole väliä"

"Putin on vihainen ja tuskastunut", arvioi CIA-pomo Bill Burns 0:12
"Putin on vihainen ja tuskastunut", arvioi CIA-pomo Bill Burns

Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burnsin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin oli väärässä kaikissa Ukrainan sotaa edeltäneissä ennakkoarvioissaan. Burns antoi lausuntonsa edustajainhuoneen tiedustelukomitean kuulemisessa.

– Putin uskoi, että olosuhteet ovat Venäjälle sopivat voimankäyttöön Ukrainassa. Hänen arvionsa on todistettu perustavanlaatuisesti vääriksi sodan ensimmäisen 12 päivän aikana, Burns kommentoi.

Burnsin mukaan Putin perusti hyökkäyksensä neljään arvioon. Hän piti Ukrainaa heikkona sekä helposti peloteltavana.

Ukrainan armeija on kuitenkin näyttänyt Burnsin mukaan taistelutahtonsa ja presidentti Volodymyr Zelenskyi "pelottoman johtajuutensa sekä rohkeutensa".

Aliarvioi muiden maiden kiinnostuksen

Burnsin mielestä Putin uskoi myös, että Ranska ja Saksa ovat liiaksi uppoutuneita omiin poliittisiin ongelmiinsa auttaakseen Ukrainaa riittävästi. Sen sijaan koko Euroopan unioni on näyttänyt poikkeuksellista yhtenäisyyttä sotatoimien lopettamiseksi Ukrainassa.

Burnsin mukaan Putin uskoi suojanneensa Venäjän talouden ja että maalla on riittävästi valuuttaa sotia.

Sen sijaan Venäjä on käytännössä suljettu ulos maailmantaloudesta ja Venäjän talouden arvioidaan supistuvan tänä vuonna vähintään 15 prosentilla.

Armeija ei ole sitä, mitä Putin kuvitteli

Burnsin mukaan Putin myös piti armeijaansa modernina, nopeasti vastarinnan kukistavana joukkona.

Sen sijaan maan sotakalustosta on tuhottu jo ainakin 10 prosenttia, ja tuhansia sotilaita aina kenraaleja myöten on menettänyt henkensä.

Ukraina arvioi, että kuolleita venäläissotilaita on 12 000, Yhdysvallat 2000–4000, kun Venäjän mukaan kuolleita on korkeintaan satoja.

– Uskon Putinin olevan nyt vihainen ja tuskastunut. Hän aikoo kaksinkertaistaa hyökkäyksensä Ukrainaan, eikä siviiliuhreilla ole väliä, Burns tiivisti.

Vastassa on kuitenkin yhä sitkeä ukrainalaisten vastarinta.

Katso myös: Periikö yksi heistä vallan Venäjällä? Näihin miehiin Putin luottaa yli muiden

Periikö yksi heistä vallan Venäjällä? Näihin miehiin Putin luottaa yli muiden 3:04

Lue myös:

    Uusimmat