Venäjä etsii nyt Ukrainan puolustuksesta aukkoja – näin Putinin joukot pyrkivät hyökkäämään seuraavaksi, arvioi suomalaisasiantuntija

Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi suomalaistutkijan mukaan johtaa Venäjän hallinnon toimintakyvyn menetykseen 2:20
Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi suomalaistutkijan mukaan johtaa Venäjän hallinnon toimintakyvyn menetykseen.

Ukrainan sodassa tulee huomenna torstaina täyteen toinen viikko. Tällä hetkellä Venäjä todennäköisesti huoltaa joukkojaan ja etsii hyökkäyspaikkoja, arvioi maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori, majuri Antti Paronen.

Venäjän sotamenestys Ukrainassa tuskin on ollut sitä luokkaa kuin maan johdossa on toivottu.

Nopea Kiovan valtaus jäi haaveeksi ja tappiot ovat olleet niin Ukrainan kuin Yhdysvaltain arvioiden mukaan varsin kovia. Myös Venäjä on myöntänyt tappioita tulleen, joskin sen ilmoittamat luvut ovat pienempiä.

Sodankäynti Ukrainassa jatkuu paikallisesti, mutta operatiivisella tasolla vietetään laajalti taukoa, majuri Paronen sanoo.

– Sen aikana hyökkääjä todennäköisesti huoltaa joukkojaan ja tiedustelee puolustajan ryhmityksen suunnatakseen joukkoja heikkoihin ja/tai saumakohtiin, Paronen kirjoittaa.

Joukkojen saumakohdilla tarkoitetaan sellaisia rintaman osia, joissa toimii useampia yksiköitä ikään kuin vierekkäin. Jos hyökkääjä kohdistaa iskunsa tällaiseen kohtaan, on puolustuksen järjestäminen yleensä vaikeampaa.

"Lopulliset seuraukset" 

Paronen uskoo Venäjän yhä pyrkivän Kiovan saartamiseen. Ukrainan pääkaupungin valtaamista Paronen pitää epätodennäköisempänä.

– Puolustajan taistelu ja paikalliset vastahyökkäykset ovat ottaneet painetta vihollisen päälleajolta. Taistelu ei kuitenkaan ole ohi, Paronen muistuttaa.

Ukrainan taisteluissa suurin mielenkiinto on ymmärrettävistä syistä keskittynyt Kiovaan. Tehokkaimmin Venäjän panssarit ovat edenneet etelässä.

– Erityisesti Mariupolin suunnan taistelut antavat olettaa maayhteyden Krimille olevan varmistettavissa muutamien päivien kuluessa. Tämä saattaa mahdollistaa hyökkäyksen jatkamisen ja Odessan uhkaamisen, Paronen sanoo.

– Sillä taas on puolustajan merellisen yhteyden kannalta lopulliset seuraukset. Tämä sulkisi viimeisenkin teoreettisen mahdollisuuden saada apua Ukrainaan mereltä, Paronen jatkaa.

Ukrainan kolmanneksi suurimalla kaupungilla, Mustanmeren rannalla sijaitsevalla Odesalla voikin olla jatkon kannalta merkityksellinen asema.

– Odessan puolustustaistelu tulleekin olemaan merkittävä maan tulevaisuuden kannalta, Paronen katsoo.

Voisivatko Venäjän sotatoimet ulottua myös Suomeen? 10:42
Voisivatko Venäjän sotatoimet ulottua myös Suomeen?

Lue myös:

    Uusimmat