Ukrainan ratkaiseva vastahyökkäys voi tapahtua vain yhdessä suunnassa – "Selvää kaikille, jotka vilkaisevat karttaa"

Ukrainalaiset etenivät venäläisten juoksuhautoihin – seurauksena aseista riisuminen 2:14
Videolla juoksuhaudassa vaihdetaan laukauksia ja heitetään kranaatteja. Taistelu päätyy Venäjän antautumiseen. Ukrainan armeija julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Ukrainan uskotaan yrittävän seuraavaa suurta vastahyökkäystään keväällä.

Paikallaan junnaava kulutussota.

Nuo kolme sanaa ovat määrittäneet Venäjän ja Ukrainan taisteluita siitä lähtien, kun Ukrainan menestyksekkäät vastahyökkäykset Etelä-Ukrainan Hersonin ja Koillis-Ukrainan Harkovan alueella päättyivät viime syksynä.

Venäjä haki omaa ratkaisuaan alkuvuodesta. Yksittäisinä päivinä puna-armeija on vyöryttänyt joukkojaan eteenpäin kymmenillä paikkakunnilla.

Voimalla Venäjä puski eteenpäin eritoten Itä-Ukrainan Donetskin alueen Vuhledarissa ja Bahmutissa. Ensin mainitussa sodittiin "sodan suurin tankkitaistelu", jälkimmäisessä kuukausien taistelu näyttää hitaasti etenevän kohti ratkaisuaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

Ukraina hyökännee keväällä

Valloitti Venäjä lopulta Bahmutin tai ei, voitaneen aikamoisella varmuudella sanoa, ettei Venäjä kyennyt tälläkään kertaa ratkaiseviin läpimurtoihin.

Keväällä on todennäköisesti Ukrainan vuoro yrittää. Iso kysymys sodan jatkon kannalta on, mihin Ukrainan paukut riittävät.

Viime syksynä Ukraina menestyi, mutta Venäjällä arvioidaan olevan nyt paremmin linnoitetut asemat ja ennen kaikkea enemmän sotilaita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Liikekannallepanolla aikaansaadut ja täydennetyt venäläisyksiköt eivät koulutustasollaan loista, mutta puolustaminen on merkittävästi helpompaa kuin hyökkääminen.

– Sekä Ukrainalla että Venäjällä on sama iso ongelma: Molempien armeijat ovat liikekannallepanolla tehtyjä, toteaa sotilasanalyytikko, CNA:n Russia Studies -ohjelman johtaja Michael Kofman ukrainalaismedia The Kyiv Independentille.

– On paljon helpompi kouluttaa joku seisomaan juoksuhaudassa ja ampumaan jotakuta, mutta on paljon vaikeampaa kouluttaa heidät tekemään hyökkäysoperaatioita.

Kofmanin mukaan hyökkääminen vaatii puolustamiseen verrattuna yksiköiltä enemmän yhtenäisyyttä, sotilailta rohkeutta ja komentoketjulta sujuvuutta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Nyt saattaapi henki lähteä" – Suomalaissotilaat kuvasivat kokonaisen taistelun Ukrainan Harkovassa 3:28
Ukrainan puolella taistelelleen suomalaisvapaaehtoisen haavoittuminen tallentui kameralle. MTV Uutiset julkaisi videon tammikuussa 2023.

Ukraina tarvitsee "uuden Harkovan"

Sodan vuosipäivän tiimoilla Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov totesi julkisesti, että "edessä on vastahyökkäys". Hyvä kun oli mikrofonista virta suljettu, kun Ukrainan tiedustelupalvelun pomo Vadym Skibitsky kiirehti sanomaan, että maan armeija on valmis hyökkäämään keväällä.

Skibitsky "paljasti" myös vastahyökkäyksen strategisen tavoitteen: Iskeä kiila Etelä-Ukrainaan kaivautuneiden venäläisjoukkojen rintamaan. Käytännössä Ukraina siis pyrkisi katkaisemaan Venäjän maayhteyden Krimin niemimaalle ja jakamaan Kremlin sotajoukot kahtia.

Kuvio on kohtalaisen tuttu. Viime kesänä Ukraina rummutti isosti hyökkäävänsä Hersoniin. Hyökkäyssuunnitelmien ääneen lausumisilla on tarkoituksensa, mutta Ukraina tuskin yksiselitteisesti haluaa sanoa Venäjälle mistä ja koska se aikoo hyökätä.

Viime vuonna Ukrainan Hersonin rynnäkkö ei yllättänyt ketään, mutta isku Harkovaan oli todellinen shokki.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan drone tuhosi taitavasti Venäjän raketinheitinjärjestelmän 0:24
Videolla Ukrainan armeijan lennokki tuhoaa Venäjän raketinheitinjärjestelmän. Ukraina julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Niin tai näin, Ukrainan on melkeinpä pakko hyökätä. Keskeisiä syitä on kaksi.

Jos sota jumittuu liian pitkäksi aikaa vuonna 2014 alkaneiden taisteluiden tapaiseen asemasotaan, voi suuren yleisön ja sitä myötä aseavusta päättävien poliitikoiden kiinnostus lopahtaa.

Ukrainan armeija on pulassa, jos lännen tuki loppuu, kuuluu asiantuntijoiden laajalti jakama näkemys.

Toisekseen, jos Ukraina aikoo päättää sodan itselleen mieluisasti, on sen pakotettava venäläiset taaksepäin.

Ukrainan johto on vannonut, että se vapauttaa kaikki Venäjän miehittämät alueet.

– Tehdäkseen sen, Ukraina tarvitsee toisen Harkovan kaltaisen operaation, jossa he pystyvät etenemään todella nopeasti, sotilasasiantuntija Rob Lee toteaa The Kyiv Independentille.

Kartta osoittaa "ratkaisevan hyökkäyksen" suunnan

Aina kun Ukrainan vielä teoreettinen keväthyökkäys nousee sille, mainitaan Etelä-Ukraina kohteena.

– On selvää, että (Ukrainan) ratkaiseva hyökkäys voi tapahtua vain etelässä. Se on selvää kaikille, jotka vilkaisevat karttaa, Kofman toteaa.

Yleisimmin esitetyssä skenaariossa Ukraina murtaa Venäjän puolustuksen Etelä-Ukrainassa ja valloittaa Hersonin ja Mariupolin välissä olevan Melitopolin kaupungin.

Toteutuessaan suunnitelma käytännössä halkaisisi Venäjän miehittämän osan Ukrainaa kahtia. Samalla poikki menisi Venäjän maayhteys Krimille.

Juttu jatkuu kartan jälkeen.

Ukrainan sodan tilannekartta 11.3.2023
Lähde: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi)

Jos tämä olisi helppoa, olisi se jo tehty. Kun Ukraina hyökkää seuraavan kerran, kaiken täytyy sujua, sotilasasiantuntija Lee toteaa The Kyiv Independentille.

– Se on vaikeaa. Se ei tarkoita, etteikö Ukraina voisi onnistua, mutta heidän täytyy olla todella fiksuja Venäjän rintaman heikkojen kohtien löytämisessä. Heidän pitää tehdä parhaat valmistelevat operaatiot, valmistella parhaat yksiköt ja käyttää Nato-standardien mukaista päätöksentekoa, Lee luettelee.   

– Uskon, että Ukraina menestyy. Kysymys kuuluu, kuinka hyvin. Tämä sota on osoittanut, että ukrainalaiset pystyvät aika merkittäviin asioihin.

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bakhmutissa, jossa on kuukausia käyty raskasta kulutussotaa. Ukrainan armeija julkaisi videon helmikuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat