Venäläisjohtaja: Kolmen asian pitää muuttua, jotta sota sujuisi – "Sotilaita kuolee, se on elämää"

Wagner-sotilaiden suurenevasta hautausmaasta tehdään muistomerkki, sanoo Prigozhin 0:50
Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin: "Vihollinen ei ole menossa mihinkään".

Wagner-palkkasotilasryhmän perustaja ja johtaja Jevgeni Prigozhin seisoo videolla vakavana hautausmaan edessä. Mullan alla hän väittää makaavan Wagner-sotilaita.

Prigozhinin mukaan on täysin selvää, "ettei vihollinen ole menossa mihinkään". Wagner-pomo viitannee ennen kaikkea Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä taisteleviin ukrainalaisiin.

– Jatkamme Wagner-taistelijoiden hautaamista. Sen kanssa ei ole ongelmia. Teemme tuleville sukupolville muistomerkin. Heidän pitää ymmärtää, että kaikki sodat johtavat tappioihin, mutta heidän muistonsa pysyy kanssamme ikuisesti, Prigozhin sanoo Reutersin julkaisemalla videolla.

– Kyllä, hautausmaa kasvaa suuremmaksi. Ihmiset, jotka taistelevat sodassa kuolevat joskus. Se on elämää, hän jatkaa.

Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin rintamatilanne 6. huhtikuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi)
Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin rintamatilanne 6. huhtikuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

Toisin kuin moni muu venäläisjohtaja, ei Prigozhin ole sievistellyt sanojaan, vaan on avoimesti kertonut kovista menetyksistä. Samalla hän on kriittisten lausuntojensa vuoksi ajautunut napit vastakkain Venäjän puolustusministeriön kanssa.

Ukraina ja Venäjä ovat kuukausien ajan käyneet raskaita taisteluita Bahmutista. Venäjän puolella päävastuun taisteluista ovat tiettävästi kantaneet Wagner-ryhmän sotilaat. Tappioiden on raportoitu olleen raskaita.

Venäjän termobaarisen pommin jälkeä Bahmutin keskustassa 0:23
Wagner-ryhmään linkitetyllä Telegram-kanavalla huhtikuussa 2023 jaettu video termobaarisen pommin käytöstä Bahmutin keskustassa.

"Puristamme heistä jokaisen ulos"

Bahmut on yksi niistä harvoista paikoista, joissa venäläisjoukot ovat talvihyökkäyksensä aikana kyenneet edes taktisen tason etenemiseen. Kaupungin valloitus tosin on jäänyt haaveeksi, vaikka ukrainalaisjoukkojen saarrostusuhka onkin ajan saatossa kasvanut.

Useat läntiset sotilasasiantuntijat ovat kuitenkin epäilleet, onko Ukrainan päätös pitää itsepintaisesti kiinni Bahmutista ollut strategisesti järkevä. Asian ympärillä käydystä keskustelusta voit lukea lisää täältä.

– Kun Ukraina lähtee Bahmutista (kaupungin keskustasta), me puristamme heistä jokaisen ulos.

– He ehdottomasti asettuvat uusiin puolustusasemiin Chasiv Yarin ja Bahmutin ympärillä. Siksi, mielestäni, ei ole mitään puhetta mistään Venäjän hyökkäyksestä.

Prigozhinin puhe Venäjän hyökkäyksestä viitannee laajemman etenemisen puutteeseen. Venäjän talvihyökkäyksen tavoitteena oli todennäköisesti vallata Donetskin ja Luhanskin alueet kokonaisuudessaan.

Tämä eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Isku venäläistankkiin tallentui videolle 0:39
Videolla Ukrainan dronen väitetään havaitsevan venäläistankin ja tekevän viimeisen syöksynsä. Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Prigozhin: Kolme ongelmaa

Perustellusti voidaan todeta, että Venäjän eteneminen on ollut talvikuukausien aikana marginaalista, eikä se ole kyennyt edes ensivaiheen läpimurtoihin, jotka enemmän tai vähemmän ovat edellytys suuremmille aluevaltauksille ilman todella pitkäaikaisia kulutustaisteluita.

Vaikka hyökkäyssota on sujunut jatkuvasti Venäjän kannalta heikosti, ovat venäläisjohtajat esittäneet tiiviisti väitteitä, että sota Ukrainassa sujuu suunnitelmien mukaisesti ja tavoitteisiin on joko jo päästy tai niihin tullaan pääsemään.

Prigozhin on toista mieltä. Hänen mielestään Venäjän täytyy "ratkaista useita ongelmia, jotta voimme olla tehokkaita". Selvää ei ole, viittaako Wagner-pomo vain Bahmutin alueen taisteluihin vai laajemmin sotaan.

–  Ensinnäkin sivustojen täytyy olla hyvin suojeltuja. Laitan suuren huutomerkin tähän. Toisekseen meidän komentoketjumme täytyy olla kunnolla organisoitu. En ole nähnyt (venäläiskenraali Sergei) Surovikinia pitkään aikaan. Minulla ei hajuakaan, mitä hän tekee.

Kenraali Surovikin vapautettiin tehtävästään kaikkien Ukrainassa sotivien venäläisjoukkojen komentajana alkuvuodesta. Hänen tilalleen nimitettiin Venäjän pääesikunnan päällikkö, kenraali Valeri Gerasimov.

Surovikinin potkujen syyksi on arvioitu hänen strategiaansa, jota Kremlissä kenties pidettiin liian puolustusvoittoisena. Johtoon noustuaan Gerasimov aloitti nopeasti laajamittaisen talvihyökkäyksen. Sotilasasiantuntijat ovat pitäneet hyökkäystä huonosti ajoitettuna eli käytännössä hätiköitynä.

Kolmantena ongelmana Prigozhin pitää ammustilannetta. Venäjän sotastrategian ytimessä on runsas tykistötuli. Väitetty ammuspula sopii Venäjän kannalta mahdollisimman huonosti yhteen tämän kanssa.

Wagner-joukkojen on raportoitu muuttaneen taktiikoitaan, jotta he olisivat vähemmän riippuvaisia epäsuorasta tulesta.

– Ammusten perään toinen huutomerkki. Kun ratkaisemme nämä kolme asiaa, voimme edetä kaikkialle. Lopuista (ongelmista) en puhu nyt. Ne ovat salaisia tällä hetkellä, mutta joku päivä puhun näistä ongelmista ja kuinka ne tulisi ratkaista, Prigozhin sanoo.

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Tämä video Vuhledarin taistelusta suututti monet Venäjä-mieliset sotakommentaattorit kehnolta näyttävien taktiikoidensa ja kovilta vaikuttavien tappioiden vuoksi. Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Lue myös:

    Uusimmat