Zelenskyi: Sodanlietsonta Lähi-idässä on Venäjän edun mukaista – MTV seurasi sotaa

10-vuotias poika ja hänen isoäitinsä kuolivat Venäjän ohjusiskussa Harkovassa 2:14
10-vuotias poika ja hänen isoäitinsä kuolivat Venäjän ohjusiskussa Harkovassa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 9. lokakuuta 2023. 

20.54: Zelenskyi: Sodanlietsonta Lähi-idässä on Venäjän edun mukaista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tänään, että on Venäjän etujen mukaista lietsoa sotaa Lähi-idässä maailmanlaajuisen yhtenäisyyden heikentämiseksi.

– Käytettävissä olevien tietojen - hyvin selvien tietojen - perusteella on Venäjän etujen mukaista lietsoa sotaa Lähi-idässä luodakseen uuden tuskan ja kärsimyksen lähteen, joka heikentäisi maailmanlaajuista yhtenäisyyttä, loisi erimielisyyksiä ja auttaisi Venäjää horjuttamaan vapautta Euroopassa, Zelenskyi sanoi iltaisessa videopuheessaan. 

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

19.27: Zelenskyi vierailee Romaniassa tiistaina

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee Romaniassa tiistaina, kertoo The Guardian.

Romanian vierailu on Zelenskyille ensimmäinen Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana. 

Mustanmeren rannalla sijaitseva Romanian Constanțan satama on ollut Ukrainan tärkein vaihtoehtoinen viljan vientireitti sen jälkeen, kun Venäjä irtisanoutui heinäkuun puolivälissä vientisopimuksesta.

Romania on havainnut alueellaan useita pudonneita lennokkien sirpaleita. Maa on lisännyt partiointia sekä laajentanut lentokieltoaluetta Ukrainan vastaisella rajaosuudella.

12.20: Tanska pyrkii "laajentamaan ja syventämään" F-16-liittoutumaa

Tanska pyrkii "laajentamaan ja syventämään" liittoutumaa, joka on sitoutunut toimittamaan F-16-hävittäjiä Ukrainaan, sanoi maan pääministeri Mette Frederiksen maanantaina Kööpenhaminassa pidetyssä Naton kokouksessa. Asiasta kirjoittaa Reuters.

– Niin kauan kuin ukrainalaiset ovat valmiita taistelemaan tätä sotaa vapautemme puolesta, päättäkäämme, että sotaväsymystä ei tapahdu transatlanttisessa yhteisössämme.

Tanska on yhdessä Alankomaiden kanssa johtanut pyrkimyksiä kouluttaa ukrainalaisia lentäjiä lentämään F-16-hävittäjiä ja lähettää näitä koneita myöhemmin Ukrainaan.

Norja sitoutui elokuun lopussa toimittamaan F-16-hävittäjiä Ukrainaan. Yhdysvallat ja 11 muuta maata on ilmoittanut auttavansa ukrainalaisten lentäjien kouluttamisessa.

Frederiksenin mukaan Naton ja EU:n on koordinoitava paremmin ase- ja ammushankintojaan EU:n ja Naton sisällä.

10.26: Venäjän duuman neuvosto aikoo keskustella ydinkoesopimuksen peruuttamisesta

Venäjän duuman neuvostossa keskustellaan maanantaina ydinkokeet kieltävän sopimuksen (CTBTO) ratifioinnin peruuttamisesta. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi viime viikolla, että Venäjä saattaa harkita ratifioinnin peruuttamista, koska Yhdysvallat on allekirjoittanut sopimuksen mutta ei ratifioinut sitä.

Torstaina Putin sanoi pitävänsä mahdollisena ydinkokeiden aloittamista uudelleen yli kolmen vuosikymmenen jälkeen, mikä on herättänyt huolta uudesta ydinasekilpailusta Venäjän, Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. 

Ydinkokeet päättyivät Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1991.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjä pyrkii ratifioinnin peruuttamisella painostamaan länttä lopettamaan asetoimitukset ja muun avun Ukrainalle.

Sopimuksen on allekirjoittanut 187 ja ratifioinut 178 maata. Sopimus ei tule voimaan ennen kuin kahdeksan jäljellä olevaa maata on joko allekirjoittanut tai ratifioinut sen.

Kiina, Egypti, Iran ja Israel ovat allekirjoittaneet sopimuksen, mutta eivät ole ratifioineet sitä. Pohjois-Korea, Intia ja Pakistan eivät ole allekirjoittaneet sopimusta.

Vaikka Yhdysvallat ei ole ratifioinut sopimusta, maa on noudattanut vuodesta 1992 lähtien ydinaseiden koeräjäytyksiä koskevaa määräaikaista lykkäystä.

(Reuters, Guardian)

6.25: Ukrainan ilmavoimat huolissaan Venäjän lisääntyneistä lennokki-iskuista

Venäjä on lisännyt Shahed-lennokkiensa käyttöä viime viikkojen aikana, minkä vuoksi Ukrainan on valmistauduttava kunnolla tulevan talven lennokki-iskuihin, arvioi Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Juri Ihnat

Asiasta kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW raportissaan.

Ihnatin sanoo, että Venäjä on käyttänyt ennätyksellisen määrän Iranilaisvalmisteisista Shahed-lennokkeja syyskuun aikana.

Ihnatin mukaan Ukraina on korvaamassa Neuvostoliiton aikaisia ilmapuolustusjärjestelmiään länsimaiden toimittamilla järjestelmillä, suojatakseen maan kriittistä infrastruktuuria tulevan talven lennokki-iskuilta.

Ihnat arvioi Venäjän haluavan lisätä Shahed-lennokkien tuotantoa Venäjällä, mutta tarvitsee tiettyä teknologiaa ja varaosia Iranista.

19.34: Zelenskyi keskustellut Israelin Netanjahun kanssa turvallisuuteen liittyvistä asioista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on keskustellut Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa tänään. Zelenskyi kertoi sosiaalisessa mediassa ilmaisseensa Ukrainan solidaarisen tuen Israelille ja esittäneensä surunvalittelunsa uhrien vuoksi.

– Keskustelimme myös hyökkäyksen turvallisuusvaikutuksista alueella ja muualla maailmassa, Zelenskyi kertoo.

Ukrainan ulkoministeriön mukaan kaksi pitkään Israelissa asunutta ukrainalaissyntyistä naista on saanut surmansa äärijärjestö Hamasin lauantaina aloittamassa hyökkäyksessä.

Yhdysvaltalaisen ISW-ajatushautomon mukaan Venäjän hallinto on jo valjastanut Hamasin hyökkäyksen omiin tarkoituksiinsa. Venäjä yrittää käyttää Lähi-idän kriisiä saadakseen aikaan säröjä Ukrainan kansainväliseen tukeen.

16.08: Puolan presidentti: Hamasin ja Israelin konflikti Venäjän etu

Hamasin ja Israelin välinen konflikti on Puolan presidentin mukaan Venäjän etu, koska se vie kansainvälisen huomion pois Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Puolan presidentti Andrzej Duda arvioi tänään sunnuntaina puolalaisen Polsat News -uutiskanavan haastattelussa, että se saattaa lisäksi aiheuttaa uuden siirtolaisaallon Eurooppaan.

Puola on ollut Ukrainan vankka tukija Venäjän hyökkäyksen alusta lähtien ja antanut turvapaikan yli miljoonalle ukrainalaispakolaiselle. 

Se on kuitenkin torjunut jyrkästi kaikki Euroopan unionin mekanismit, jotka edellyttäisivät sitä ottamaan vastaan osan muista suunnista unioniin tulevia laittomia siirtolaisia.

Hamasin hyökkäyksessä Israeliin Puola pelkää nimenomaan siirtolaisten tulvaa.

16.04: Venäläiset jatkaneet Donetskin alueen rusikoimista – 9-vuotias loukkaantuneiden joukossa

Venäläiset joukot eivät ole lopettaneet Donetskin alueen pommittamista. Uutistoimisto Reuters kertoo, että tänään aamulla Venäjän joukot hyökkäsivät Kostyantynivkaan. Pommituksessa on tämänhetkisten tietojen mukaan loukkaantunut neljä henkilöä. Yksi loukkaantuneista oli 9-vuotias lapsi.

Hyökkäyksessä kerrotaan vaurioituneen useita rakennuksia. Myös sähkölaitos ja kaasuputki ovat kärsineet vaurioita. Paikalliset ihmiset ovat kertoneet, että osa asukkaista menetti pommituksessa kaiken.

Lisää sunnuntain tapahtumista voi lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat