Zelenskyi keskustellut Israelin Netanjahun kanssa turvallisuuteen liittyvistä asioista – MTV seurasi sotaa

10-vuotias poika ja hänen isoäitinsä kuolivat Venäjän ohjusiskussa Harkovassa 2:14
10-vuotias poika ja hänen isoäitinsä kuolivat Venäjän ohjusiskussa Harkovassa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 8. lokakuuta 2023. 

19.34: Zelenskyi keskustellut Israelin Netanjahun kanssa turvallisuuteen liittyvistä asioista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on keskustellut Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa tänään. Zelenskyi kertoi sosiaalisessa mediassa ilmaisseensa Ukrainan solidaarisen tuen Israelille ja esittäneensä surunvalittelunsa uhrien vuoksi.

– Keskustelimme myös hyökkäyksen turvallisuusvaikutuksista alueella ja muualla maailmassa, Zelenskyi kertoo.

Ukrainan ulkoministeriön mukaan kaksi pitkään Israelissa asunutta ukrainalaissyntyistä naista on saanut surmansa äärijärjestö Hamasin lauantaina aloittamassa hyökkäyksessä.

Yhdysvaltalaisen ISW-ajatushautomon mukaan Venäjän hallinto on jo valjastanut Hamasin hyökkäyksen omiin tarkoituksiinsa. Venäjä yrittää käyttää Lähi-idän kriisiä saadakseen aikaan säröjä Ukrainan kansainväliseen tukeen.

16.08: Puolan presidentti: Hamasin ja Israelin konflikti Venäjän etu

Hamasin ja Israelin välinen konflikti on Puolan presidentin mukaan Venäjän etu, koska se vie kansainvälisen huomion pois Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Puolan presidentti Andrzej Duda arvioi tänään sunnuntaina puolalaisen Polsat News -uutiskanavan haastattelussa, että se saattaa lisäksi aiheuttaa uuden siirtolaisaallon Eurooppaan.

Puola on ollut Ukrainan vankka tukija Venäjän hyökkäyksen alusta lähtien ja antanut turvapaikan yli miljoonalle ukrainalaispakolaiselle. 

Se on kuitenkin torjunut jyrkästi kaikki Euroopan unionin mekanismit, jotka edellyttäisivät sitä ottamaan vastaan osan muista suunnista unioniin tulevia laittomia siirtolaisia.

Hamasin hyökkäyksessä Israeliin Puola pelkää nimenomaan siirtolaisten tulvaa.

16.04: Venäläiset jatkaneet Donetskin alueen rusikoimista – 9-vuotias loukkaantuneiden joukossa

Venäläiset joukot eivät ole lopettaneet Donetskin alueen pommittamista. Uutistoimisto Reuters kertoo, että tänään aamulla Venäjän joukot hyökkäsivät Kostyantynivkaan. Pommituksessa on tämänhetkisten tietojen mukaan loukkaantunut neljä henkilöä. Yksi loukkaantuneista oli 9-vuotias lapsi.

Hyökkäyksessä kerrotaan vaurioituneen useita rakennuksia. Myös sähkölaitos ja kaasuputki ovat kärsineet vaurioita. Paikalliset ihmiset ovat kertoneet, että osa asukkaista menetti pommituksessa kaiken.

15.16: USA:n ulkoministeriö: "Toivomme, että YK:n jäsenet torjuvat Venäjän hakemuksen"

Venäjä on ilmoittanut pyrkivänsä takaisin YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi. Venäjä erotettiin neuvostosta viime vuoden keväällä sen hyökättyä Ukrainaan.

Neuvoston uusista jäsenistä järjestetään suljettu äänestys ensi tiistaina. Tullakseen valituksi maa tarvitsee 97 ääntä YK:n 193 jäsenvaltiolta.

– Toivomme, että YK:n jäsenet torjuvat jämäkästi tämän mielettömän ehdokkuuden, totesi uutistoimisto AFP:lle nimettömästi puhunut Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja.

– Venäjän joukot ovat rikkoneet kansainvälistä humanitaarista oikeutta tekemällä sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan Ukrainassa, hän lisäsi.

Neuvostossa on kaikkiaan 47 kolmen vuoden välein vaihtuvaa jäsenmaata, ja jokaisesta maanosasta on tietty määrä edustajia.

6.03: Venäjä pyrkii takaisin YK:n ihmisoikeusneuvostoon

Venäjä on ilmoittanut pyrkivänsä takaisin YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi. Venäjä erotettiin neuvostosta viime vuoden keväällä sen hyökättyä Ukrainaan.

Neuvoston uusista jäsenistä järjestetään äänestys ensi tiistaina, ja tullakseen valituksi maa tarvitsee 97 ääntä YK:n 193 jäsenvaltiolta.

Ihmisoikeusneuvoston jäseneksi otetaan tällä kertaa 15 maata ensi vuonna alkavalle kaudelle.

Neuvostossa on kaikkiaan 47 kolmen vuoden välein vaihtuvaa jäsenmaata, ja jokaisesta maanosasta on tietty määrä edustajia. (STT)

Lauantai 7. lokakuuta

20.11:  Venäjän puolustusministeriö: Ukraina tehnyt useita lennokki- ja ohjushyökkäyksiä yli Venäjän rajan sekä Krimille

Venäjä kertoo torjuneensa ohjushyökkäyksen Belgorodin alueelle lähellä Ukrainan rajaa ja lennokkihyökkäyksen Moskovaan.

Moskovan pormestarin Sergei Sobjaninin mukaan ilmatorjunnan pudottamasta lennokista ei koitunut vahinkoja.

Tämän lisäksi yksi ihminen sai Venäjän puolustusministeriön mukaan surmansa rajan yli tulleessa kranaattitulituksessa Urazovon kylässä lähellä Ukrainan rajaa.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ilmatorjunta esti myös ohjushyökkäyksen Krimille varhain tänään.

Hyökkäykset yli Venäjän rajan, jotka sodan alussa olivat verrattain harvinaisia, ovat lisääntyneet viime kuukausina. Ukraina on myös entistä useammin kertonut olleensa iskujen takana.

14.36: Junaliikenne Pohjois-Korean ja Venäjän välillä on kasvanut dramaattisesti, saattaa viitatata asetoimituksiin

Junaliikenne Pohjois-Korean ja Venäjän välillä on kasvanut dramaattisesti maiden johtajien Kim Jong-unin ja Vladimir Putinin syyskuisen huippukokouksen jälkeen, mikä viittaa todennäköisesti asetoimituksiin, kerrotaan tuoreessa raportissa.

Satelliittikuvissa on nähtävissä ainakin 70 tavaravaunua Pohjois-Korean rajalla sijaitsevalla Tumangangin asemalla, Yhdysvaltain Washingtonissa toimiva Beyond Parallel -analytiikkaryhmä sanoo. Ryhmä kuvaa vaunujen määrää ennennäkemättömäksi jopa koronapandemiaa edeltäneeseen tasoon verrattuna.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo CSIS:n alaisen Beyond Parallelin raportin mukaan kyseisellä ratapihalla ei ole nähty yli 20:tä vaunua edellisen viiden vuoden aikana.

– Aktiivisuus todennäköisesti viittaa Pohjois-Korean aseiden ja ammusten toimittamiseen Venäjälle, raportissa todetaan.

Lauantain sotatapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat