MTV seurasi sotaa 30.4: Azovstalin terästehtaan alueelta evakuoitu noin 20 siviiliä – Venäjän ohjusisku on tuhonnut kiitotien Odessassa

Suomalaisten reserviläisten karttapalvelu Ukrainan sodasta – tältä näyttää tilanne nyt 10:37
Suomalaisten reserviläisten karttapalvelu Ukrainan sodasta – tältä näyttää tilanne nyt

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 30. huhtikuuta.

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Azovstalin terästehtaan alueelta saatu evakuoitua parikymmentä siviiliä 
  • Harkovaan on kohdistunut tykistötulta tänään lauantaina
  • Venäjä vahvistaa ampuneensa ohjuksia sukellusveneestä
  • Britannian tiedustelutiedot: Venäjän joukoilla edelleen merkittäviä haasteita
  • Puola on lähettänyt Ukrainaan yli 200 panssarivaunua
  • Venäjän ulkoministeri sanoi, että Yhdysvaltain ja Naton on lopetettava Ukrainan asevarustelu
  • Brittiarvio: Venäläissotilaita kaatunut Ukrainassa 15 000 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

22.50: Azovstalin terästehtaan alueelta saatu evakuoitua parikymmentä siviiliä 

Ukrainassa Mariupolin rannikkokaupungissa sijaitsevasta Azovstalin terästehtaasta on pystytty evakuoimaan 20 siviiliä tulitauon alettua, kertoi Azovin rykmentin varakomentaja Svjatoslav Palamar.

Palamar kertoi CNN:n mukaan, että tulitauko alkoi lauantaina aamupäivällä. Evakuoidussa ryhmässä oli naisia ja lapsia. Heidät on tarkoitus kuljettaa Ukrainan hallussa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin.

Azovstalin terästehdaskompleksin alueella on siviilejä, ja lisäksi sinne ovat perääntyneet viimeiset Mariupolin kaupunkia puolustavat ukrainalaisjoukot. 

18.52: Ukraina: Venäjän ohjusisku on tuhonnut kiitotien Odessassa

Lentokentän kiitotie on tuhoutunut Venäjän ohjusiskussa Odessassa Ukrainassa Mustanmeren rannalla. Asiasta uutisoi Reuters.

Kiitotie on Ukrainan sotilasviranomaisten mukaan tuhotunut käyttökelvottomaksi.

Ukrainan ilmatila on ollut suljettuna kaupallisilta lennoilta siitä lähtien, kun sota alkoi 24. helmikuuta.

Ukrainan eteläosassa Odessan rantakaupungissa on kuultu voimakkaita räjähdysten ääniä, kertoo BBC.

Äänet kantautuivat kaupungin lounaispuolelta. Sosiaalisessa mediassa oli kuvia, joissa näkyi, kuinka savu nousi horisontissa.

Päivitetty kello 21.03.

18.38: Ukraina vaihtoi vankeja Venäjän kanssa, yksi kotiutuvista oli raskaana oleva sotilas

Ukraina on vaihtanut vankeja Venäjän kanssa tänään. Ukrainaan palasi seitsemän sotilasta ja seitsemän siviiliä. Asiasta kertoo varapääministeri Iryna Vereshchuk uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yksi kotiin palaavista sotilaista oli hänen mukaansa nainen ja viidennellä kuulla raskaana.

Vereshchuk ei kertonut sitä, miten monta sotilaista Venäjä sai vaihdossa.

Ukraina ja Venäjä ovat vaihtaneet vankeja useasti sodan aikana. Ukrainan mukaan Venäjä on luovuttanut Ukrainaan kaikkiaan 33 sotilasta.

17.53: Butshan läheltä löytyi kolme vainajaa, joiden kädet oli sidottu

Ukrainassa Butshan kaupungin läheltä on löytynyt kolme vainajaa, joiden kädet oli sidottu selän taakse, kertoi poliisi tänään.

Poliisin mukaan kuolleet miehet löytyivät eilen kuopasta. Uhrien kädet oli sidottu ja silmät peitetty liinalla. Lisäksi ruumiissa on merkkejä kidutuksesta. Kaikkia oli ammuttu korvaan, Kiovan alueen poliisi sanoi lausunnossaan.

16.22: HS: Suomi varautuu Venäjän kaasutoimitusten katkeamiseen ensi kuussa

Suomen hallinto ja yritykset varautuvat Helsingin Sanomien mukaan parhaillaan tilanteeseen, jossa maakaasun virta Venäjältä Suomeen katkeaa jo ensi kuussa. Toimitusten katkeamisen riskiä pidetään todellisena. 

Syynä ovat Venäjän esittämät kaasukaupan maksujärjestelyitä koskevat vaatimukset, joihin sekä EU-komissio että Suomen hallitus ovat ottaneet kielteisen kannan.

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on ilmoittanut, että uusiin maksuehtoihin suostuminen on ehto sille, että toimitukset jatkuvat häiriöttä. 

Toimitukset Puolaan ja Bulgariaan katkesivat aiemmin tällä viikolla maiden kieltäydyttyä uusista ehdoista.

HS:n tietojen mukaan Gazprom on pyytänyt Suomen valtion kaasuyhtiön Gasumin vastausta vaatimuksiin 20. ensi kuuta mennessä. EU-lähteiden mukaan takaraja on sama monille muillekin EU-maille.

16.12: Suomen Venäjän-vastaiselle rajalle kaavaillaan uusia aitoja

MTV Uutisten tietojen mukaan itärajan kriittisille alueille kaavaillaan aiempaa tehokkaampia raja-aitoja. Tällä hetkellä Suomen ja Venäjän välistä rajaa erottaa vain piikkilanka-aita.

Pohjois-Karjalan rajavartioston komentajan, eversti Marko Turusen mukaan raja-aitojen arviointeja on teossa ”paperitasolla”.

Seuraavaksi odotetaan päätöstä valtionjohdolta ja poliittisilta päättäjiltä.

Turusen mukaan raja-aitoja on kaavailtu riskialttiille ja kriittisille alueille.

Suomella on 1 343 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. 

15.51: Macron: Ranska lisää sotilaallista ja humanitaarista tukea Ukrainalle

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on luvannut Ukrainalle lisää sotilaallista ja humanitaarista tukea. Macron puhui Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa puhelimessa tänään.

Macron ilmaisi vakavan huolensa Venäjän pommituksista Ukrainan kaupunkeihin ja "sietämättömästä tilanteesta" Kaakkois-Ukrainan satamakaupungissa Mariupolissa.

15.32: Britannian puolustusministeri uskoo Putinin julistavan sodan

Kauppalehti kertoo, että Britannian puolustusministeri Ben Wallace arveli torstaina, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaisi julistaa sodan Ukrainalle voitonpäivänä.

Siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Venäjä on kutsunut sotaa "erikoisoperaatioksi".

Wallace sanoi sekä LBC:n että BBC:n haastattelussa uskovansa, että Putin valmistelee sodanjulistusta. Wallace arveli BBC:n Radio 4:n Today -ohjelmassa, että Putin joutuisi myöntämään sodan, jotta se voisi määrätä lisää venäläisiä aseisiin.

LBC:lle Wallace totesi, ettei hänellä ole varsinaista tietoa asiasta, mutta häntä ei yllättäisi, jos Putin julistaisi voitonpäivänä sodan maailman natseja vastaan ja venäläiset on nyt mobilisoitava.

Venäjä viettää voitonpäivää 9. toukokuuta.

14.18: Harkovaan on kohdistunut tykistötulta tänään

Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan on kohdistunut tykistötulta jälleen tänään lauantaina. Yksi ihminen on kuollut ja viisi loukkaantunut tykistön ja kranaatinheitinten tulituksessa, kertoi Harkovan alueen sotilashallinto viestipalvelu Telegramissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili Harkovan alueen tilannetta raskaaksi videoiduissa kommenteissaan.

Ukraina on pystynyt sodan aikana pitämään lähellä Venäjän rajaa sijaitsevan Harkovan hallussaan, mutta kaupunki on ollut toistuvasti Venäjän asevoimien moukaroitavana.

13.59: Venäjä vahvistaa ampuneensa ohjuksia Ukrainaan Mustaltamereltä

Ukraina väitti aikaisemmin tällä viikolla Venäjän ampuneen risteilyohjuksia sukellusveneestä Mustallamerellä. Venäjän puolustusministeriö on vahvistanut tämän tiedon, kertoo CNN.

Voit lukea aiheesta lisää täältä.

13.42: Britannian Ukrainan-suurlähettiläs palasi Kiovaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Britanniaa suurlähettiläänsä palauttamisesta Kiovaan.

Britannia ei ole virallisesti ilmoittanut suurlähettiläs Melinda Simmonsin paluusta töihin, mutta Simmons twiittasi olevansa jälleen Kiovassa. Asiasta uutisoi CNN

12.02: Venäjä väittää iskeneensä viime yön aikana 389 sotilaskohteeseen 

Reutersin mukaan Venäjä on kertonut iskeneensä viime yönä 389 sotilaskohteeseen Ukrainassa. Kohteisiin kuului muun muassa 35 valvontapistettä, 15 ase- ja ammusvarastoa sekä useita alueita, joille oli keskitetty Ukrainan joukkoja ja varusteita. 

10.32: Britannian tiedustelutiedot: Venäjän joukoilla edelleen merkittäviä haasteita

Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportin mukaan Venäjän joukot kärsivät edelleen merkittävistä haasteista Ukrainassa.

Venäjä on joutunut yhdistämään ja uudelleensijoittamaan heikentyneitä ja hajanaisia joukkojaan Koillis-Ukrainassa.

Monet näistä joukoista kärsivät todennäköisesti heikentyneestä taistelumoraalista, tiedusteluraportissa todetaan.

Puutteet yksikkötason osaamisessa ja epäjohdonmukainen ilmatuki ovat raportin mukaan johtaneet siihen, ettei Venäjä ole onnistunut hyödyntämään täysin massavoimaansa.

9.57: Puola lähettänyt yli 200 panssarivaunua Ukrainaan

Uutiskanava CNN uutisoi, että Puola on lähettänyt yli 200 T-72-panssarivaunua Ukrainaan viime viikkojen aikana. Tieto on peräisin Puolan julkisen palvelun radiolta, Polskie Radiolta. Radion omistaa Puolan valtiovarainministeriö.

Puola on tähän mennessä toimittanut Ukrainalle sotilasvarusteita 1,6 miljardin dollarin arvosta, Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi viime viikolla.

Polskie Radion mukaan varusteisiin kuului panssarivaunujen lisäksi myös kymmeniä jalkaväen taisteluajoneuvoja ja itseliikkuvia 2S1 Carnation -haupitsejä, lennokkeja, Grad-raketinheittimiä ja Piorun (Thunderbolt) -kannettavia ilmapuolustusjärjestelmiä.

9.08: Venäjä: Yhdysvaltain ja Naton lopetettava Ukrainan asevarustelu

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Yhdysvaltain ja Naton on lopetettava Ukrainan asevarustelu, mikäli ne ovat todella kiinnostuneita ratkaisemaan "Ukrainan kriisin".

Lavrovin lausunnosta uutisoi Kiinan valtion uutistoimisto.

Lavrov lisäsi, että Venäjä keskittyy etääntymään Yhdysvaltain dollarista, vähentämään maahantuontia ja vahvistamaan teknologista itsenäisyyttään.

6.46: Zelenskyi kiitti Yhdysvaltoja

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti videopuheessaan Yhdysvaltoja ja presidentti Joe Bidenia sekä kongressia niin kutsutun laina-leasing-ohjelman käynnistämisestä.

Toisesta maailmansodasta tuttu ohjelma helpottaa aseiden ja muun avun toimittamista liittolaisille.

– Tämä ja muut ohjelmat, jotka tukevat Ukrainaa, ovat konkreettinen todiste siitä, että vapaus kykenee yhä puolustamaan itseään tyranniaa vastaan.

6.10: Putin sai kutsun G20-huippukokoukseen, jonne myös Zelenskyi on kutsuttu

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut saapuvansa G20-kokoukseen Indonesian kutsumana marraskuussa.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsuttu kokoukseen.

Yhdysvallat on ilmoittanut vastustavansa Putinin saapumista Balilla pidettävään kokoukseen. Indonesia ei kuitenkaan ole perunut kutsua, vaan sanonut, että maa haluaa pysytellä neutraalina Ukrainan sodassa.

Valkoinen talo ei vielä kommentoinut, peruuko Yhdysvallat osallistumisensa, mikäli Putin saapuu paikalle.

Venäjä on G20-maiden jäsen, Ukraina ei.

5.36: Media: Lavrovin mukaan Venäjä ei koe olevansa sodassa Naton kanssa

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjä ei koe olevansa sodassa sotilasliitto Naton kanssa. Asiasta kertoi Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti BBC:n mukaan.

Lavrovin mukaan kehitys sellaiseen suuntaan kasvattaisi ydinsodan riskiä, jollaista ei voi sallia.

Venäjä ei Lavrovin mukaan uhkaa ketään ydinsodalla, mutta syytti länsimaiden tekevän niin.

RIA Novosti kertoi BBC:n mukaan Lavrovin myös sanoneen, että Ukrainan naapurimaan Moldovan pitäisi olla huolissaan tulevaisuudestaan, koska sitä kiskotaan Natoon.

5.14: Zelenskyi: Venäjä yrittää tuhota kaiken elämän Donbassin alueella

Venäjän joukot yrittävät tuhota kaiken elämän Itä-Ukrainan Donbassissa, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puheessaan.

Hänen mukaansa Venäjä on iskenyt alueella toistuvasti muun muassa asuinrakennuksia kohti.

Myös Harkovan tilannetta hän kuvaili vaikeaksi.

Zelenskyi kommentoi myös pommituksia, jotka Venäjä teki eilen Kiovaan YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin vierailun aikana.

Zelenskyin mukaan on valitettavaa, että tarkoituksella tehty nöyryyttävä isku YK:ta vastaan ei aiheuttanut voimakkaampia reaktioita.

Voit lukea edellisen päivän käänteistä perjantain 29.4. seurannasta.

Lue myös:

    Uusimmat