Ukraina: Zelenskyi vieraili eturintaman joukkojen luona ja piti minuutin hiljaisen hetken – MTV Uutiset seurasi sotaa Ukrainassa 5.6.

Ukrainan terveydenhuolto on lähellä romahdusta, toimittajamme raportti sairaalasta Kiovan läheltä 2:24
Katso toimittaja Niko Nurmisen raportti Ukrainan terveydenhuollosta.

MTV Uutiset seursi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 5. kesäkuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan sota on kestänyt 102 päivää
  • Zelenskyi: Ukrainalla hieman menestystä Sjeverodonetskissa
  • Ukrainan terveydenhuolto on lähellä romahdusta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

MTV Uutiset jatkaa Ukrainassa käytävän sodan seuraamista maanantain seuranta-artikkelissa.

23.56: MTV tapasi Ukrainassa sotivia suomalaisia taistelutauolla – yksi haavoittunut toipuu tällä hetkellä sairaalassa

Ukrainaan on lähtenyt taistelemaan tuhansia ihmisiä ulkomailta, myös Suomesta joitakin kymmeniä. Suomalaisilla on Ukrainassa toiminut nyt kuukauden verran oma joukkueensa. Toimittajamme Niko Nurminen tapasi Ukrainassa suomalaistaistelijoiden ryhmän.

MTV:n tapaamilla suomalaisilla on ollut "onnea" matkassa, sanoo joukkueenjohtaja Topi Huhtala.

– Tästä meidän Suomi-porukastamme ei ole kuin yksi haavoittunut niin, että hän on jonkin aikaa pois pelistä. Ukrainassa on hoidettu hyvin, lääketiede on todella kehittynyttä. Haavoittunut toipuu tällä hetkellä ukrainalaisessa sotilassairaalassa, Huhtala kertoo.

Lue aiheesta lisää täältä.

23.03: Ukraina: Sjevjerodonetskissa odotettavissa Venäjän suuri vastahyökkäys

Luhanskissa Sjevjerodonetskin kaupungista puolet on tällä hetkellä Ukrainan joukkojen hallussa, sanoo alueen kuvernööri Serhi Haidai.

Venäjän joukkojen on kerrottu viime päivinä menettäneen asemiaan Sjevjerodonetskissa. Kaupungissa on kuitenkin odotettavissa lähipäivinä suuri Venäjän vastahyökkäys, Haidai sanoo sosiaalisessa mediassa julkaistussa haastattelussaan.

Hänen mukaansa Venäjän joukoille on annettu tehtäväksi kaupungin haltuun saaminen perjantaihin mennessä, ja raskaan tykistön tulituksessa on odotettavissa huomattavaa kasvua seuraavien viiden päivän aikana.

Britannian puolustusministeriö sanoi sunnuntaiaamuna julkaistussa tiedusteluraportissaan, että Ukrainan joukot olisivat edellisen vuorokauden aikana tehneet vastahyökkäyksiä Sjevjerodonetskin kaupungissa.

Venäjä on viime viikkojen aikana keskittänyt yksiköitään ja tulitusta alueelle ja saanut paikallisia voittoja. Puolustusministeriö arvioi tiedusteluraportissaan, että ukrainalaiset ovat nyt tehdyillä vastahyökkäyksillä todennäköisesti saaneet vietyä Venäjältä operatiivista voimaa.

22.40: Sota voisi päättyä vuoden loppuun mennessä, sanoo optimistinen arvio

Ukrainan puolustusministerin mukaan sota voisi olla ohi vielä tämän vuoden puolella, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

Puolustusministeri Oleksi Reznikovin mukaan on vaikea ennustaa, milloin sota päättyy. Hänen oman optimistisen arvionsa perusteella sota voisi kuitenkin päättyä vuoden loppuun mennessä.

Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa järjestetyssä turvallisuuskonferenssissa puhunut puolustusministeri sanoi lisäksi Ukrainan kaipaavan edelleen muilta mailta raskaita aseita.

21.47: Ukraina: Zelenskyi vieraili eturintaman joukkojen luona – piti minuutin hiljaisen hetken

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vieraillut eturintaman joukkojen luona, kertoo presidentin kanslia.

Zelenskyi vieraili Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevan Zaporizzjan alueella. 200 kilometriä Zaporizzjan kaupungista kaakkoon on Mariupol.

Viikko takaperin Zelenskyi vieraili Harkovan seudulla, jossa Ukraina on tehnyt toukokuun aikana onnistuneita vastahyökkäyksiä.

– Haluan kiittää teitä kaikkia upeasta työstä, palveluksesta ja meidän kaikkien sekä valtiomme suojelemisesta, Zelenskyi sanoi tiedotteen mukaan Zaporizzjan vierailun aikana.

Zelenskyin kerrotaan pitäneen minuutin hiljainen hetki kuolleiden sotilaiden muistoksi.

21.35: Venäläistoimittaja: Yksi venäläinen kenraali on taas kuollut Ukrainassa

Venäläinen kenraali on kuollut Itä-Ukrainassa, kertoo Venäjän valtiomediaa edustava televisiotoimittaja Alexander Sladkov Telegramissa, uutisoi Reuters.

Kuollut kenraali on Sladkovin mukaan kenraalimajuri Roman Kutuzov.

Sladkov ei tarkentanut, missä tarkalleen ja koska Kutuzov menehtyi. Venäjän puolustusministeriö ei ole kommentoinut tietoa.

Lue aiheesta lisää täältä.

Ukraina sanoo surmanneensa viisi venäläiskenraalia – tästä se kertoo 0:43
Tästä korkeiden venäläisupseerien kuolemat kertovat – "Kenraalien ei pitäisi tietenkään olla aivan etulinjassa"

21.02: MTV tapasi Ukrainassa sotivia suomalaisia taistelutauolla: "On alettu aliarvioimaan venäläisiä – se on pahin virhe"

Ukrainaan on lähtenyt taistelemaan tuhansia ihmisiä ulkomailta, myös Suomesta joitakin kymmeniä. Suomalaisilla on Ukrainassa toiminut nyt kuukauden verran oma joukkueensa. Toimittajamme Niko Nurminen tapasi Ukrainassa suomalaistaistelijoiden ryhmän.

Ukrainan asevoimien erikoisjoukkojen suorassa alaisuudessa toimii suomalaisjoukkue, jolla on tänään lepojakso taisteluista. 

Suomalaiset ovat olleet kahdella eri rintamalla ja saaneet kuukausi sitten perustettua oman sotilasyksikön, joka näillä taistelutauoillaan myös kouluttaa sotaan lähteviä ukrainalaisia.

Vaikka Venäjän sotakoneen strategista ja taktista osaamista on kilpaa arvosteltu, ovat suomalaiset kohdanneet taisteluissa hyvin kyvykästä väkeä.

– Olen huomannut, että porukka alkaa aliarvioimaan venäläisiä. Sitä ei saisi missään nimessä käydä. Se on pahin virhe, jonka voi tehdä, toteaa suomalainen joukkueenjohtaja Mark Gubar MTV Uutisille.

Lue aiheesta lisää täältä.

MTV tapasi suomalaisia vapaaehtoissotilaita Ukrainassa - näin he kommentoivat ukrainalaisia taistelijoita 1:57
MTV tapasi suomalaisia vapaaehtoissotilaita Ukrainassa - näin he kommentoivat ukrainalaisia taistelijoita.

18.31: Ukraina: Raskaita aseita pitää antaa sodan loppuun asti, ei vain kertaalleen

Länsimaiden "täytyy ymmärtää", että se ei riitä, että Ukrainalle annetaan kertaluontoisesti raskasta aseistusta, sanoo maan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar CNN:n mukaan.

Maliar toteaa, että aseavun täytyy jatkua niin pitkään, että voitto on saavutettu.

– Tulemme aina tarvitsemaan apua, olemme jo nyt pitkittyneessä sodassa, Maliar sanoo.

15.17: Venäjä sanoo tuhonneensa Ukrainalle toimitettuja panssarivaunuja

Venäjä sanoo tuhonneensa Itä-Euroopan maiden Ukrainalle toimittamia panssarivaunuja Kiovaan tehtyjen iskujen aikana.

Venäjän ilmavoimat ampuivat Kiovan laitamille pitkän kantaman ohjuksia ja tuhosivat Itä-Euroopasta saatuja panssarivaunuja sekä muita halleissa olleita panssaroituja ajoneuvoja, kertoo Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov.

11.30: Putin: Jos länsi jatkaa Ukrainan aseistamista, iskee Venäjä uusiin kohteisiin

Venäjän Vladimir Putin varoittaa länsimaita, että jos Yhdysvallat aseistaa Ukrainaa pitkän matkan aseilla, tulee Venäjä iskemään Ukrainassa kohteisiin, joihin se ei ole aiemmin iskenyt. Asiasta kertoi valtio-omisteinen Venäjän uutistoimisto TASS.

Putin ei nimennyt uhattujen uusien iskujen mahdollisia kohteita. Hän ei myöskään kommentoinut sitä, kuinka suuren kantaman ohjuksiin Venäjän joukot reagoisivat.

Yhdysvallat on aiemmin ilmoittanut toimittavansa Ukrainalle Himars-raketinheittimiä, joilla voi ampua myös ohjuksia. Asiantuntijat ovat sanoneet, että toimitettavien järjestelmien kantavuus on hieman pidempi kuin vastaavien venäläisten järjestelmien. Ukrainan armeija voisi siis iskeä venäläisiä kohti sellaisen välimatkan päästä, johon Venäjän aseet eivät yltäisi.

10.07: Britannian puolustusministeriö: Ukraina on vuorokauden aikana tehnyt vastahyökkäyksiä Sjevjerodonetskissa 

Ukrainan joukot ovat tehneet viimeisen vuorokauden aikana vastahyökkäyksiä Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Sjevjerodonetskin kaupungissa, kertoo Britannian puolustusministeriö.

Venäjä on viime viikkojen aikana keskittänyt yksiköitään ja tulitusta alueelle ja saanut paikallisia voittoja. Puolustusministeriö arvioi tiedusteluraportissaan, että ukrainalaiset ovat nyt tehdyillä vastahyökkäyksillä todennäköisesti saaneet vietyä Venäjältä operatiivista voimaa.

7.01: Vitali Klitshko: Räjähdyksiä Kiovassa

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on ollut useita räjähdyksiä, kertoo kaupungin pormestari Vitali Klitshko viestipalvelu Telegramissa. Pormestari kertoi räjähdyksistä aamulla puoli seitsemän aikoihin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pormestari kertoi räjähdyksistä pian sen jälkeen, kun Kiovassa ja useissa muissa kaupungeissa oli kuultu ilmahyökkäysvaroituksia.

Pormestarin mukaan iskuissa ei uusimman tiedon mukaan kuollut yhtään ihmistä.

Tältä Kiovassa näytti sunnuntaiaamuna:

Kiovassa raportoitiin useita räjähdyksiä sunnuntaiaamuna 1:07

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n paikalla olevan toimittajan mukaan yksi räjähdyksistä oli synnyttänyt Kiovan taivaalle paksun savupatsaan. Myös uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan voimakkaita räjähdyksiä on kuultu kaupungissa.

Ukrainan asevoimien päivityksen mukaan Venäjä jatkaa ohjus- ja ilmaiskujen tekemistä maan sotilas- ja siviilikohteisiin erityisesti Kiovassa, CNN jatkaa. Lisäksi Odessan satamakaupungin ympäristössä on raportoitu tänään ohjusiskuista.

Ukrainan pääkaupungissa on ollut viime viikkoina suhteellisen rauhallista, sillä Venäjä on keskittänyt hyökkäystään Itä-Ukrainan Donbassin alueelle. Venäjä kertoi maaliskuussa keskittyvänsä Donbassin valtaamiseen ja veti joukkonsa itään Kiovan alueelta.

Venäjä on viime viikkojen aikana saanut paikallisia voittoja Itä-Ukrainassa ja on pikkuhiljaa hivuttanut ukrainalaisia puolustajia perääntymään Donbassin alueella.

Pormestari kertoi toukokuussa, että Kiovan asukkaista kaksi kolmasosaa olisi palannut takaisin kaupunkiin. Kiovan asukkaita lähti pakoon Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopussa.

Ukrainan puolustusministeri: Sota voisi päättyä vuoden loppuun mennessä

Ukrainan puolustusministerin mukaan sota voisi olla ohi vielä tämän vuoden puolella, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

Puolustusministeri Oleksi Reznikovin mukaan on vaikea ennustaa, milloin sota päättyy. Hänen oman optimistisen arvionsa perusteella sota voisi kuitenkin päättyä vuoden loppuun mennessä.

Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa järjestetyssä turvallisuuskonferenssissa puhunut puolustusministeri sanoi lisäksi Ukrainan kaipaavan edelleen muilta mailta raskaita aseita.

Lauantai 4.6.

23.01: Ukraina: Venäjä valmistelee uutta suurta hyökkäystä

Venäjä valmistelee tällä hetkellä uutta suurta hyökkäystä Donetskin alueella sijaitsevaa Slavjanskin kaupunkia vastaan, sanoo Ukrainan armeija CNN:n mukaan.

Slavjansk sijaitsee Severodonetskista länteen ja Iziumista etelään. Ennen sotaa siellä asui reilut 100 000 ihmistä, eli suurin piirtein saman verran kuin Severodonetskissa.

Tulevan hyökkäyksen merkkinä Ukrainan armeija pitää sitä, että Venäjä on koonnut lisäjoukkoja Slavjanskiin johtaville alueille.

Se, että Ukraina kertoo Venäjän hyökkäävän jollain suunnalla, ei tarkoita, että näin tapahtuu. Sen sijaan Ukraina voi ilmoituksellaan esimerkiksi haluta mainita Venäjälle, että joukkojen keskittäminen on pantu merkille.

Ukrainan mukaan Venäjä on ryhmittänyt Slavjanskin suunnalle noin 20 pataljoonan kokoista taisteluryhmittymää, joissa täysivahvuisina on kussakin noin 600–800 sotilasta ja muun muassa kymmenkunta panssarivaunua.

Jos Venäjä aikoo vallata Donbassin alueen kokonaan, on sen napattava myös Slavjansk.

Lue aiheesta lisää täältä.

21.46: Zelenskyi: Venäjä tuhonnut ortodoksiluostarin pommittamalla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää Venäjän pommien sytyttäneen tuleen puisen kirkon Svjatohirskin Lavrassa eli luostarissa, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Donetskissa sijaitsevaa ortodoksiluostaria pommitettiin jo aiemmin tällä viikolla, jolloin neljä munkkia kuoli ja useita ihmisiä loukkaantui, Zelenskyi sanoi Telegramissa julkaistussa videossa.

Zelenskyin mukaan 300 siviiliä, mukaan lukien 60 lasta on hakenut luostarista suojaa. Jälkimmäisen pommituksen mahdollisista uhreista ei toistaiseksi ole kerrottu.

Venäjän puolustusministeriö väittää Ukrainan joukkojen sytyttäneen kirkon palamaan.

Svjatohirskin Lavraa pidetään yhtenä kolmesta Ukrainan pyhimmästä paikasta. Ennen sotaa sinne suuntasi vuosittain tuhansia pyhiinvaeltajia.

MTV tapasi Mariupolin pormestarin Kiovassa –"Kymmenessä vuodessa Mariupolin kaupunki on rakennettu uudelleen" 1:38

Voit lukea lisää lauantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat