Zelenskyi: Bahmutin puolustajien tilanne erittäin vaikea – MTV seurasi sotaa 27.2.2023

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bakhmutissa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 27. helmikuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

  • Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta on kulunut vuosi
  • Euroopan unioni sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista
  • Ruotsi lähettää 10 Leopardia Ukrainaan
  • Puola lähettänyt Ukrainalle ensimmäiset Leopardinsa
  • YK: Yli 13 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.40: Zelenskyi: Bahmutin puolustajien tilanne erittäin vaikea

Ukrainalaisjoukkojen tilanne Bahmutin kaupungin ympäristössä maan itäosassa on käymässä hyvin vaikeaksi, varoittaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan venäläiset tuhoavat toistuvasti kaiken, mitä voitaisiin käyttää sotilaiden asemien suojelemiseen. Presidentti ylisti Bahmutia puolustavia ukrainalaissotilaita todellisina sankareina.

Zelenskyin mukaan ukrainalaiset puolustavat Bahmutia niin kauan kuin voivat.

Venäjän nimittämä Donetskin aluejohtaja Denis Pushilin sanoi Venäjän television haastattelussa maanantaina, että kaikki kaupunkiin johtavat tiet ovat venäläisten valvonnassa.

Bahmutista käydyt taistelut ovat olleet pisimmät hyökkäyssodan aikana. Bahmutin valtaaminen olisi Venäjälle merkittävä symbolinen voitto, mutta suolakaivoskaupungilla ei juuri ole strategista merkitystä.

22.30: Zelenskyi toivoo lisätukea ilmapuolustukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uskoo Ukrainan voivan puolustaa ilmatilaansa vain, jos "ilmailutabusta" luovutaan.

– Lentäjämme, ilmatorjuntamme ja muut ilmavoimiemme asiantuntijat tekevät loistavaa työtä, Zelenskyi sanoi puheessa maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Mutta emme pysty suojelemaan taivasta täysin, kun ilmailun tabu on voimissaan liittolaistemme välisissä suhteissa.

Ukraina on toivonut länsimailta hävittäjiä, mutta esimerkiksi Saksa ja Yhdysvallat ovat suhtautuneet ajatukseen kielteisesti. Ukraina on toivonut varsinkin amerikkalaisvalmisteisia F-16-hävittäjiä. 

18.35: Yhdysvallat maksoi ensimmäiset miljardit uudesta tukipaketistaan Ukrainalle

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen vieraili maanantaina Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Yellenin matkan tarkoitus oli viestiä Yhdysvaltojen taloudellisesta tuesta sotaa käyvälle Ukrainalle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yellen tapasi vierailunsa aikana Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin sekä muita maan hallinnon korkeita virkamiehiä.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhalin kertoo keskustelleensa Yellenin kanssa Yhdysvaltojen Venäjään kohdistuvista pakotteista, joiden tarkoitus on heikentää Venäjän taloutta ja armeijaa.

Vierailunsa aikana Yellen myös ilmoitti Yhdysvaltojen siirtäneen ensimmäisen erän Yhdysvaltain kongressin hiljattain hyväksymästä uudesta tukipaketista Ukrainalle.

Tukipaketin suuruus on runsaat 9,3 miljardia euroa. Nyt siirretty ensimmäinen rahasumma oli runsaat 1,1 miljardia euroa.

15:22 Venäjä kiihdyttää pommituksia ja jalkaväen hyökkäyksiä Luhanskissa, sanoo alueen kuvernööri

Kuvernööri Serhiy Haidain mukaan Venäjän joukot ovat lisänneet pommitusta ja jalkaväen hyökkäyksiä Luhanskin maakunnassa Bilohoryvkan, Svatove-Kupianskin ja Kreminnan alueilla.

Haidai kommentoi tilannetta Ukrainan valtiolliselle televisiolle, kertoo brittilehti Guardian.

– Meidän joukkomme eivät poistu alueelta. Ne etenevät ja voivat vallata alueita takaisin. Kaikki voi tietysti muuttua milloin tahansa, Haidai sanoi. 

14:07 Venäjän mukaan Ukrainassa ei ole edellytyksiä rauhalle tällä hetkellä 

Venäjä torjui tänään Kiinan ehdottaman rauhansuunnitelman Ukrainassa sanoen, ettei edellytyksiä rauhanomaiselle ratkaisulle ole tällä hetkellä olemassa.

Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan Kiinan ehdotukseen kiinnitettiin Venäjällä kuitenkin paljon huomiota. Kiina esitteli rauhansuunnitelmansa perjantaina julkaisemassaan 12-kohtaisessa asiakirjassa.

Peskov kommentoi tänään myös EU:n uutta Venäjän vastaista pakotepakettia. Peskov kritisoi pakettia absurdiksi ja väitti, että länsimailla on vaikeuksia löytää uusia henkilöitä, joihin pakotteita kohdistaa.

12.43: Ukraina: Venäläisjoukot keskittävät hyökkäyksiään Itä-Ukrainaan

Venäläisjoukot keskittävät hyökkäyksiään Itä-Ukrainaan, sanoi Ukrainan armeijan esikunta maanantaina uutiskanava CNN:n mukaan.

Esikunnan mukaan ukrainalaisjoukot ovat torjuneet 81 venäläishyökkäystä Kupjanskin, Lymanin, Bahmutin, Avdiivkan ja Shakhtarskin ympärillä viimeisen vuorokauden aikana.

Esikunta arvioi, että ohjusiskujen uhka on edelleen suuri koko Ukrainassa.

Venäläisjoukot ovat esikunnan mukaan myös tehneet siviili-infrastruktuuriin kohdistuneita ohjusiskuja Donetskin ja Hersonin alueilla Ukrainan eteläosissa.

Esikunnan mukaan iskuissa on kuollut ainakin yksi ihminen ja haavoittunut kaksi.

12:31 Kaksi pelastustyöntekijää kuoli Venäjän lennokki-iskussa Itä-Ukrainassa

Ukrainassa kaksi pelastustyöntekijää on kuollut Venäjän tekemässä lennokki-iskussa Ukrainan länsiosassa. Hmelnytskyin kaupungin pormestarin mukaan iskussa haavoittui lisäksi ainakin kolme ihmistä.

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä laukaisi Ukrainaan viime yön aikana ainakin 14 iranilaisvalmisteista lennokkia. Asevoimien edustajan mukaan niistä 11 onnistuttiin ampumaan alas, useita pääkaupunki Kiovan yläpuolella.

10.24 Antonio Guterres: Venäjän hyökkäyksen myötä eniten ihmisoikeusrikkomuksia nykypäivänä

YK:n ihmisoikeusneuvosto on kokoontunut tänään vuosikokoukseen Geneveen. Ihmisoikeusneuvosto käsittelee muun muassa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja aikoo laajentaa konfliktin sotarikosten tutkintaa. YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut tiettävästi suurimmat ihmisoikeusrikkomukset, jotka tiedämme nykypäivänä.

Myös YK:n ihmisoikeuspäällikkö Volker Turk varoitti maanantaina, että viime vuosikymmeninä saavutettuja ihmisoikeusetuja ollaan vähentämässä ja jopa kumoamassa. Turk mainitsi Venäjän "järjettömän" hyökkäyksen Ukrainaan ajankohtaisena esimerkkinä ihmisoikeuksien sorrosta.

9.43 Brittitedustelu: Venäjä lienee huolissaan räjähdyksistä Mariupolin ympäristössä

Ukrainassa Mariupolin ympäristössä on viimeisimmän viikon aikana raportoitu lukuisia räjähdyksiä, kertoo Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan.

Venäjän miehittämä Mariupol sijaitsee ainakin 80 kilometrin päässä rintamalinjasta. Brittitiedustelun mukaan Venäjä lienee huolissaan siitä, että selittämättömiä räjähdyksiä tapahtuu alueella, jonka on uskottu olevan Ukrainan tavanomaisen iskukyvyn ulottumattomissa.

Pahasti sodassa tuhoutunut Mariupol on suurin niistä Venäjän viime vuonna valtaamista kaupungeista, joita Venäjä yhä hallitsee. Mariupol sijaitsee myös tärkeällä logistiikkareitillä.

7.17: Medvedev: Asetoimitusten jatkaminen Ukrainaan voi johtaa ydinkatastrofiin

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev sanoi maanantaina, että asetoimitusten jatkaminen Ukrainaan voi johtaa maailmanlaajuisen ydinkatastrofiin.

Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters. Medvedevin maailmanlopun retoriikkaa on pidetty yrityksenä estää Natoa ja länttä sekaantumasta Ukrainan sotaan entistä enemmän.

– Aseiden pumppaaminen voi tietysti jatkua....ja estää kaikki mahdollisuudet neuvottelujen käynnistämiseen, Medvedev sanoi Reutersin mukaan venäläislehti Izvestijassa.

– Vihollisemme tekevät juuri niin, eivätkä halua ymmärtää, että heidän tavoitteensa johtavat varmasti täydelliseen fiaskoon. Tappioon kaikille. Romahdukseen. Maailmanloppuun. Jossa unohdat vuosisadoiksi entisen elämäsi, kunnes rauniot lakkaavat säteilemästä.

Medvedev on uhkaillut länttä aiemminkin muun muassa kolmannella maailmansodalla.

6.26: Zelenskyi erotti ukrainalaiskomentajan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti sunnuntaina erottaneensa ukrainalaiskomentajan, kirjoittaa uutiskanava CNN.

Erotettu komentaja oli nimitetty tehtävään viime vuoden maaliskuussa. Zelenskyi ei ole kertonut syytä erottamiselle.

Ukrainan viranomaiset ovat toteuttaneet useita korruption vastaisia toimia eri puolilla maata, ja niitä on seurannut useita erottamisia.

Tiedossa ei ole, liittyykö ukrainalaiskomentajan erottaminen näihin viimeaikaisiin korruptioselvityksiin.

5.51: Valko-Venäjän oppositio: Vastarintaliike tuhosi venäläisen sotilaslentokoneen

Valkovenäläisen oppositiopoliitikon mukaan maan vastarintaliike räjäytti sunnuntaina venäläisen sotilaslentokoneen lentokentällä lähellä pääkaupunki Minskiä.

Maanpaossa oleva Franak Viacorka kirjoitti Twitterissä kahden vastarintaliikkeen jäsenen toteuttaneen iskun käyttäen lennokkeja.

Isku tehtiin sotilaslentokentälle, jota Venäjä on Viacorkan mukaan käyttänyt tehdessään ilmaiskuja Ukrainaan.

Hänen mukaansa iskun toteuttaneet henkilöt ovat paenneet maasta. Lentokoneen hän sanoo olleen 330  miljoonan euron arvoinen.

Tietoa ei ole toistaiseksi voitu varmistaa riippumattomista lähteistä, eikä Venäjä ole kommentoinut asiaa.

5.19: Kiovassa raportoitu räjähdyksistä

Paikallisten tiedotusvälineiden ja Telegram-kanavien mukaan Kiovassa Dnipro-joen itärannalla olisi kuulunut räjähdyksiä myöhään eilisiltana.

Asiasta kirjoittaa ukrainalaislehti The Kyiv Independent. Telegram-kanavien mukaan Kiovan alueen yllä olisi lentänyt iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja.

Sunnuntai 27.2.

23.08: Yhdysvallat, Saksa ja Puola saattavat järjestää yhteisen sotaharjoituksen Puolassa

Yhdysvallat, Saksa ja Puola saattavat järjestää yhteisen sotaharjoituksen Puolassa, kertoo Saksan puolustusministeri Boris Pistorius. Sotaharjoitus olisi hänen mukaansa vastaus Venäjän sotilasliitto Naton itärajalle muodostamaan uhkaan.

Pistorius kertoi asiasta saksalaiselle yleisradioyhtiölle ARD:lle, mutta ei paljastanut yksityiskohtia "toistaiseksi".

Sotilasharjoitus Ukrainan naapurimaassa Puolassa lähettäisi Pistoriuksen mukaan "hyvin selkeän" signaalin Naton liittolaisille, "mutta myös (Venäjän presidentille Vladimir) Putinille".

Nato ei hänen mukaansa ole ollenkaan niin heikko kuin Putin on pitkän aikaa uskonut. Pistorius lisäsi, että sotilasliitto on paljon vahvempi ja yhtenäisempi kuin viime vuonna ennen Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alkamista helmikuussa 2022.

22.20: Ukraina: Valmius aloittaa vastahyökkäys jo keväällä

Ukraina on maan sotilastiedustelun mukaan valmis aloittamaan vastahyökkäyksen jo keväällä, jos läntinen aseapu saadaan taistelukentälle sovitusti.

Ukrainan tiedustelun apulaispäällikön mukaan tavoitteena on vallata takaisin myös Krimin niemimaa.

Ukrainan mukaan rintamalinjat maan itäosassa ovat ennallaan, eikä venäläisten väitteissä etenemisestä ole perää.

17.08: Saksa kiistää väitteet Naton ja Ukrainan välisen sopimuksen valmistelusta

Saksan hallituksen tiedottaja kiistää lehtitiedot valmisteilla olevasta uudesta Britannian, Saksan ja Ranskan välisestä sopimuksesta.

Saksan hallituksen tiedottaja sanoo Frankfurter Allgemeine -lehdelle, että Britannia, Saksa ja Ranska aloittivat keskustelut turvallisuusjärjestelyistä pian Venäjän hyökkäyksen alun jälkeen, mutta mitään uutta suunnitelmaa puolustussopimuksesta ei ole valmisteilla.

Wall street journal -lehti kertoi aiemmin, että Britannian, Ranskan ja Saksan sanotaan valmistelevan Naton ja Ukrainan välistä sopimusta keinona kannustaa Ukrainaa aloittamaan rauhanneuvottelut Venäjän kanssa.

Lisää sunnuntain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat