Ukrainan sodan tapahtumat 21. heinäkuuta

7:03
Ukrainassa haavoittuneita sotilaita on tuotu Suomeen.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä mtv-palvelusta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 • Lavrov: Venäjä laajentaa sotilaallisia tavoitteitaan
 • Venäjä on iskenyt Kramatorskin keskustaan
 • Brittitiedustelu: Venäjän vaikeudet jatkaa hyökkäystä tehokkaasti pahenevat
 • Ukraina on irtisanonut 28 turvallisuuspalvelun työntekijää
 • Ukraina: Tappiot olivat korkeimmillaan toukokuussa
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
 • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.36: Venäjä pitää EU:n viimeisimpiä laatimia pakotteita laittomina

Venäjän ulkoministeriö sanoi tänään, että Euroopan unionin viimeisimmät pakotteet ovat laittomia ja, että niillä olisi "tuhoisia seurauksia" turvallisuudelle ja osalle maailmantaloutta.

– Euroopan unioni ajaa itsensä umpikujaan kadehdittavalla sitkeydellä, sanoi ministeriön tiedottaja Maria Zakharova lausunnossaan.

Asiasta uutisoi Reuters. 

23.00: Turkki: Ukrainan ja Venäjän määrä allekirjoittaa sopimus viljanviennistä perjantaina

Ukrainan ja Venäjän on huomenna perjantaina määrä allekirjoittaa sopimus, jonka tarkoituksena on lievittää maailmanlaajuista ruokakriisiä sallimalla viljanvienti Mustallamerellä. Asiasta kertoo Turkin presidentin kanslia.

Allekirjoitustilaisuudessa ovat Ukrainan ja Venäjän edustajien lisäksi läsnä YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sekä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, kanslia sanoo.

Ukrainan satamia saartavaa Venäjää on syytetty ruokakriisin tahallisesta aiheuttamisesta.

20.26: YK:n pääsihteeri Guterres matkaa Istanbuliin viljaneuvotteluihin

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres matkustaa Turkin Istanbuliin viljaneuvotteluita varten vielä tänään torstaina, kertoi YK:n apulaistiedottaja Farhan Haq Reutersille.

Neuvottelut Ukrainan viljan viennistä ovat vielä kesken, sanovat niin YK kuin Turkkikin.

– Tilanne elää vielä, enkä osaa sanoa, milloin sopimus allekirjoitetaan, Haq sanoi toimittajille New Yorkissa.

– Emme ole vielä aivan perillä, sanoi Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu.

Ulkoministeri sanoi olevansa toiveikas sopimukseen pääsystä.

Turkki sanoi viime viikolla, että Ukraina, Venäjä, YK sekä Turkki itse pääsivät yhteisymmärrykseen YK:n suunnitelmasta, jolla viljan kuljettamista päästäisiin jatkamaan.

Reutersin mukaan suunnitelmassa on esitetty muun muassa, että Ukrainan alukset saattaisivat vilja-alukset turvallisesti miinoitetuiden aluevesien ohi, Venäjä suostuisi tulitaukoon kuljetusten aikana ja, että Turkki ja YK tarkastaisivat aluksia siltä varalta, että viljakuljetuksissa kuljetettaisiin salaa aseita.

19.29: Kolme kuollut ja kymmeniä loukkaantunut Venäjän pommituksissa Harkovassa

Venäjän pommi-iskussa Harkovaan on kuollut kolme ihmistä ja haavoittuinut ainakin 23, sanoo Harkovan aluesyyttäjä Telegram-kanavalla. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN.

Syyttäjä kertoo, että Venäjä ampui Uragan-raketinheittimillä noin puolikymmenen aikaan aamulla siviilikohteisiin. Hän kertoo, että iskut tapahtuivat Kyivskyn kaupunginosassa. 

Venäjä pommitti myös Harkovan Saltivskyin kaupunginosaa, syyttäjä sanoo. Pommitus osui asuinrakennukseen ja haavoitti kolmea siviiliä.

– Venäjä hyökkää vain asuininfrastruktuureille, kaduille ja kauppoihin, sanoo Kharkovin alueen sotilashallinnon päällikkö Oleh Synehubov.

18.34: Ukraina: Venäjä käyttänyt jopa 60 prosenttia sotaa edeltäneistä täsmäasevarastoistaan

Ukrainan armeija väittää, että Venäjä olisi käyttänyt jopa 60 prosenttia sen sotaa edeltäneistä täsmäasevarastoistaan. Ukraina sanoo myös, että länsimaiden pakotteet ovat vaikeuttaneet Venäjän mahdollisuuksia täydentää varastojaan.

– Arvioimme, että 55–60 prosenttia Venäjän sotaa edeltäneistä Iskander-ohjus-, Kh-101- ja Kh-555-risteilyohjus- sekä Kalibr-järjestelmävarastoista on käytetty, sanoo Ukrainan armeijan puolustustiedustelupalvelun edustaja Vadym Skibytsky.

Ukrainan mukaan Venäjä on viime aikoina käyttänyt uudelleen suunniteltuja ja muokattuja laiva- ja ilmatorjuntaohjuksia taisteluissa.

12.52: Ukraina voi onnistua vastahyökkäyksessään etelässä ja jopa Krimin valtaamisessa, sanoo tutkija

Ukrainan sodassa sekä Ukraina että Venäjä ovat esiintyneet puheissaan itsevarmasti viime aikoina. Pitkän kantaman aseitaan tehokkaasti käyttänyt Ukraina puhuu nyt maan miehitettyjen eteläisten alueiden valloittamisesta takaisin vastahyökkäyksessä.

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Jukka Viitaniemi kertoo STT:lle pitävänsä Ukrainan suunnitellun vastahyökkäyksen onnistumista realistisena ja jopa todennäköisenä. Korteissa voi olla myös vuonna 2014 menetetyn Krimin niemimaan takaisinvalloitus.

Samaan aikaan Venäjä uhkailee laajentavansa tavoitteitaan Ukrainan itäosissa. Länsimaisten viranomaislähteiden mukaan mahdollisena kohteena on satamakaupunki Odessa, kertoo Foreign Policy.

12.33: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 100 sotilasta, Kreml väittää ampuneensa alas sotalentokoneen

Venäjä on menettänyt viimeisen vuorokauden aikana 100 sotilasta, Ukrainan armeija väittää arviossaan. Asiasta kertoo The Kyiv Independent.

Muiksi Venäjän tappioksi Ukraina listaa muun muassa neljä panssarivaunua, seitsemän panssariajoneuvoa ja seitsemän lennokkia. Lukuja ei ole vahvistettu.

Venäjä puolestaan väittää ampuneensa alas ukrainalaisen Su-25-maataistelukoneen Kramatorskin lähellä Itä-Ukrainassa, uutisoi Reuters. Tietoa ei ole vahvistettu.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

11.55: Ukraina devalvoi valuuttansa

Ukrainan keskuspankki on päättänyt devalvoida Ukrainan valuutan hryvnian, kertoo maan keskuspankki verkkosivuillaan. Devalvaatio tarkoittaa valuutan arvon tarkoituksellista heikentämistä suhteessa ulkomaisiin valuuttoihin.

Keskuspankki muutti Ukrainan valuutan arvoa 25 prosentilla Yhdysvaltojen dollariin nähden.

Keskuspankki kertoo, että tarkoituksena on muun muassa parantaa ukrainalaisten tuotteiden kilpailukykyä ja tukea maan talouden sietokykyä sodan aikana.

10.40: Brittitiedustelu: Venäjä yrittää vallata Ukrainan toiseksi suurimman voimalaitoksen

Venäläisjoukot ovat jatkaneet pieniä hyökkäyksiä Donbassin rintamalla, Iso-Britannian puolustusministeriö toteaa tiedustelupäivityksessään.

Brittiarvion mukaan venäläisjoukot lähestyvät 50 kilometriä Donetskista koilliseen sijaitsevaa Vuhlehirskin voimalaitosta, joka on Ukrainan toiseksi suurin. Kyse on hiilellä toimivasta lämpövoimalasta.

Voimalaitoksen valloitusyritys ei ole sattumaa, sillä Venäjä priorisoi nyt Ukrainan kriittisen infrastruktuurin valloitusta, Britannian puolustusministeriö kirjoittaa.

– Vuhlehirskan läpimurtoyrityksessä on kuitenkin kyse myös siitä, että Venäjä yrittää saada vauhtia etelästä kohti Kramatorskin ja Slovjanskin kaupunkeja suuntautuvaan hyökkäykseensä, ministeriö kirjoittaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.17: Jopa Venäjän ulkoministeri myöntää HIMARSin tehon ja vaatii siksi lisävalloituksia Ukrainassa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov näyttäisi jakavan venäläisten sotakommentaattorien keskuudessa jo aiemmin levinneen hädän, joka liittyy Yhdysvaltain Ukrainalle antamiin pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimiin.

Lavrovin mukaan Venäjän maantieteelliset tavoitteet täytyy siirtää eteenpäin nykyisistä taistelulinjoista, jos länsimaat yhä toimittavat Ukrainalle pitkän kantaman aseistusta, kuten HIMARSeja, Reuters kirjoittaa.

– Presidentti (Vladimir Putin) oli hyvin selkeä: (Tavoitteena on) denatsifikaatio ja demilitarisointi siinä merkityksessä, että meidän turvallisuudellemme ei ole uhkaa, eikä Ukrainan alueelta tule sotilaallista uhkaa. Tämä tavoite on yhä pysynyt samana, Lavrov muotoili Venäjän valtiomedia RT:lle antamassaan haastattelussa CNN:n mukaan.

Ukrainan on raportoitu tuhonneen tarkoilla HIMARS-hyökkäyksillä kymmeniä Venäjän armeijan ammusvarastoja ja komentokeskuksia.

Lue aiheesta lisää täältä.

7.16: ISW: Venäjän hyökkäyskyky rapautuu turhahkoissa taisteluissa 

Venäjä rapauttaa hyökkäyskykyään taisteluissa suhteellisen merkityksettömistä asutuskeskuksista Donetskin alueella, yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi tuoreessa raportissaan.

ISW:n arvion mukaan Venäjä ei ole viime viikkojen aikana edennyt merkittävästi arvioitua kohdettaan Slovjanskia kohti. Tämän lisäksi Venäjän ei arvioida edenneen myöskään Siverskin ja Bahmutin linjalla.

Lue aiheesta lisää täältä.

6.00: Moscow Times: Venäjä lähettää sotilaita etulinjaan alle viikon koulutuksella 

Venäjältä Ukrainan sotaan lähetettävien sotilaiden koulutus on nykyisellään usein erittäin vähäistä, uutisoi Moscow Times.

Oikeusapua venäläissotilaille tarjoavan ihmisoikeusjärjestön edustaja kertoo Moscow Timesille, että järjestö saa nyt säännöllisesti yhteydenottoja perheiltä, joiden lapset ovat pestautuneet armeijaan ja joutuneet Ukrainaan rintamalle vain viikkoa myöhemmin.

Lehti on haastatellut sotilaita, joista yksi kertoi joutuneensa etulinjaan alle kahden viikon sisään armeijaan liittymisensä jälkeen. Haastateltu kertoi saaneensa vain viisi päivää koulutusta.

Lue aiheesta lisää täältä.

23.52: Ukrainan presidentin vaimo vetosi Yhdysvaltoihin 

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vaimo Olena Zelenska on vierailulla Washingtonissa. Hän vetosi tänään tunteikkaasti kongressin kansanedustajiin ja pyysi, että Yhdysvallat lähettäisivät lisää ilmapuolustusjärjestelmiä Ukrainaan, kertovat  CNN ja Reuters.

– Pyydän jotain, mitä en koskaan haluaisi pyytää… Pyydän aseita, ilmapuolustusjärjestelmiä, jotta raketit eivät tappaisi lastenrattaissa olevia lapsia, Zelenska sanoi.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin kertoi aiemmin päivällä, että Yhdysvallat aikoo lähettää neljä uutta HIMARS-raketinheitinjärjestelmää Ukrainaan osana uutta aseavustuspakettia.

23.08: Zelenskyi tyytymätön EU:n Venäjälle laatimista pakotteista: "Tämä ei riitä"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tyrmäsi Euroopan unionin Venäjälle laatimat pakotteet riittämättöminä. 

– Tämä ei riitä, ja kerron sen kumppaneilleni rehellisesti. Venäjän täytyy tuntea paljon korkeampaa hintaa, jotta se taipuisi rauhaan, Zelenskyi sanoi videopuheessaan myöhään illalla.

Euroopan unioni käsittelee uusia pakotteita Venäjälle. EU-diplomaattien käsittelykierros Brysselissä on seitsemäs sitten sodan alettua. 

Uudet pakotteet koskisivat kullan tuontia Venäjältä sekä jälleen uusia henkilöitä ja yhteisöjä.

22.22: Putin-tutkija: Putinilla on suuri suunnitelma, joka muuttaisi maailmanjärjestyksen

Venäläinen tutkija ja ajatushautomo R.Politikin perustaja Tatjana Stanovaja avaa New York Timesissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan käsityksensä siitä, mikä Venäjän presidentin Vladimir Putinin suuri suunnitelma on.

Putinilla on Stanovajan mukaan nyt selvä suunnitelma, joka koostuu kolmesta ulottuvuudesta.

Kolmesta Putinin tavoitteista pienin on Ukrainan maa-alueita koskeva, tällä hetkellä Donetskin ja Luhanskin alueiden hallinta.

Seuraava päämäärä näyttäisi Stanovajan mukaan olevan Kiovan suostuminen Ukrainan ”venäläistämiseen”, jolla Ukrainalta vietäisiin mahdollisuudet rakentaa omaa maataan.

Tavoite kuulostaa epärealistiselta, mutta Kreml uskoo Ukrainan alkavan sisäisesti rakoilla sodan kestettyä vuoden tai kaksi ja kaatuvan sitten itse Venäjän syliin ilman sotilaallista voimaa, Stanovaja kirjoittaa.

Putinin kolmas ja tärkein strateginen tavoite on Stanovajan mukaan uusi maailmanjärjestys.

Lisää keskiviikon tapahtumista pääset lukemaan tästä.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja