MTV Uutiset seurasi sotaa 16. toukokuuta 2023

Venäjä iski Ternopil kaupunkiin Ukrainassa lauantai-iltana 2:01
Venäjä iski Ukrainan euroviisuesiintyjän Tvorchin kotikaupunkiin Ternopiliin samoihin aikoihin, kun yhtye esiintyi Liverpoolissa viisufinaalissa lauantai-iltana

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 16. toukokuuta 2023.

  • Zelenskyi tapaa Euroopan johtajia Saksassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa
  • Wagner-johtajan väitetään kaupanneen Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista
  • Ukraina: Olemme tehneet onnistuneen vastahyökkäyksen Bahmutin lähellä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tiistain seuranta on päättynyt. Keskiviikon tapahtumista pääset lukemaan tästä.

22.24: Venäjän Shoigu tyrmää Ukrainan väitteet alasammutuista hypersoonisista ohjuksista liioitelluiksi

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kumosi tiistaina Ukrainan väitteet siitä, että Ukraina olisi ampunut alas kuusi Venäjän hypersoonista Kinzhal-ohjusta.

Shoigun mukaan Venäjä ei laukaissut niin montaa ohjusta, kertoo Venäjän valtiollinen RIA-uutistoimisto.

22.10: Zelenskyi kiitti Euroopan johtajia sotavahinkorekisteristä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää Euroopan johtajia Venäjän hyökkäyssodan vahinkorekisterin perustamisesta. Zelenskyi puhui videoyhteydellä Euroopan neuvoston huippukokouksen avaustilaisuudessa Islannin Reykjavikissa.

Huippukokouksessa allekirjoitetaan perustamissopimus vahinkorekisterille, johon kerätään ja taltioidaan sodan aiheuttamia vahinkoja koskevat vaateet ja niihin liittyvät todisteet tulevaisuudessa perustettavaa tuomioistuinta varten.

– Tämän myötä täysimittaisen korvausmekanismin luominen on lähempänä, ja se osoittaa maailmalle, että hyökkäyssotaa ei kannata edes ajatella. Myös hyökkäysrikokselle tarvitaan erityistuomioistuin, jotta tämän terrorin synnyttäneet saadaan vastuuseen teoistaan, Zelenskyi sanoi 46 maan johtajille.

22.05: Britannia ja Hollanti lähtevät puuhaamaan hävittäjäliittoumaa Ukrainan hyväksi

Britannian pääministeri Rishi Sunak ja Hollannin pääministeri Mark Rutte lupaavat toimia yhdessä, jotta saadaan muodostettua kansainvälinen liittouma, joka toimittaa hävittäjiä Ukrainalle.

Britannian pääministerin kanslian lausunnon mukaan liittouman tehtävänä olisi auttaa Ukrainaa sen ilmapuolustuksessa lentäjien koulutuksesta aina hävittäjien hankintaan saakka. (STT)

16.53: Ukrainan apulaispuolustusministeri: Ukraina saanut haltuunsa noin 20 neliökilometrin alueen Bahmutin tuntumassa

Ukrainan joukot ovat ottaneet takaisin haltuunsa venäläisjoukoilta noin 20 neliökilometrin alueen Bahmutin ympärillä viime päivinä. Asiasta kertoi tiistaina Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliar

Maliar sanoi viestipalvelu Telegramissa, että itse Bahmutin kaupungissa Venäjän joukot olivat edenneet ”jossakin määrin” ja että taistelut siellä jatkuvat.

15.09: Venäjä väittää tuhonneensa Patriot-järjestelmän Kiovassa, Ukrainan mukaan kaikki ohjukset ammuttiin alas

Venäjä väittää tuhonneensa yhdysvaltalaisen Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän Ukrainassa. Venäjän puolustusministeriö väittää maan tuhonneen yhden Patriotin Kiovaan tehdyillä ohjusiskuilla.

Aiemmin Ukraina on kertonut pudottaneensa kaikki 18 Venäjän yön aikana Ukrainaan ampumaa ohjusta. Ukrainan mukaan alasammuttujen ohjusten joukossa oli kuusi hypersoonista Kinzhal-ohjusta.

Asiasta uutisoiva uutiskanava CNN kertoo, ettei ole nähnyt todisteita Patriotin tuhoamisesta.

Ukraina kertoi aiemmin tänään, että Venäjä iski ohjuksilla eri puolille maata pohjoisesta, etelästä ja idästä. (CNN)

11.24: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 520 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 520 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. Asiasta uutisoi muun muassa ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kolme panssarivaunua, 13 tykkiä ja 12 panssariajoneuvoa.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.41: Venäjä iski lukuisin eri ohjuksin Ukrainaan – 18 ammuttiin alas

Ukrainan puolustusvoimat kertoo ampuneensa alas yön aikana 18 erilaista ohjusta ei puolilla maata. Maan armeijan mukaan Venäjä iski ohjuksin pohjoisesta, etelästä ja idästä.

Alas ammuttiin ainakin risteilyohjuksia sekä ballistisia ohjuksia. Ukraina kertoo pudottaneensa myös kuusi Kinzhal-ohjusta. Kyseinen ohjus kykenee moninkertaiseen äänennopeuteen.

Ukrainalaiset raportoivat ampuneensa alas myös Venäjän hyökkäys droneja. (CNN)

9.08: Sotahistorioitsija: Prigozhinin ja Kremlin vääntö on Putinin teatteria

Kremlin ja Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin välinen, kuukausia kestänyt julkinen sananvääntö on "tietynlaista teatteria", arvioi sotahistorioitsija Lasse Laaksonen.

Jos Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Prigozhinista tulee joku päivä hyödytön Moskovalle, hänet hylätään, toteaa sotahistorioitsija Laaksonen Huomenta Suomessa.

Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria" 1:25
Sotahistorioitsija Prigozhin ja Wagnerin riidoista: "Teatteria".

8.58: Venäjä iski Kiovaan monesta suunnasta

Venäjä iski varhain tiistaina Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan Ukrainan puolustusjohdon mukaan poikkeuksellisella tavalla. Ukrainalaisten viranomaisten mukaan Venäjä käytti iskussa lennokkeja, risteilyohjuksia ja mahdollisesti ballistisia ohjuksia ja isku tuli useista suunnista samanaikaisesti.

Isku oli kahdeksas Kiovaan kohdistunut hyökkäys tässä kuussa. Pahimmat vahingot kärsi Solomjanskyin alue, jossa kansainvälinen lentokenttä sijaitsee. Kaupungin pormestari Vitali Klitshko kertoi Telegramissa kolmen ihmisen loukkaantuneen Solomjanskyissa.

8.46: Ukrainan tiedustelu: Venäjän kyky suurhyökkäyksiin on loppu

Venäjän Ukrainassa sotivat taisteluvoimat eivät ole enää kykeneviä suurimittaisiin hyökkäystoimiin, väittää Ukrainan armeijan tiedustelupalvelu.

Televisiohaastattelussa Ukrainan tiedustelun tiedottaja Andriy Yusov väitti, että Venäjä on nyt puolustuskannalla.

Näkemys ei sikäli ole radikaali, että Venäjän laajamittaisen, mutta vain marginaalisesti edenneen talvihyökkäyksen jälkeen on yleisesti arvioitu, että Venäjä siirtyy puolustusasemiin odottamaan Ukrainan todennäköisenä pidettyä vastahyökkäystä.

– Venäjä on valmistautunut puolustamaan koko tämän ajan ja se on Ukrainan sotilasjohdolle vakava tekijä. Se täytyy ehdottomasti ottaa huomioon, kun valmistelemme miehitettyjen alueiden vapauttamista, tiedottaja Yusov totesi.

7.36: Mustanmeren viljasopimus vaakalaudalla: Neuvottelulähteiden mukaan suotuisia merkkejä ei ilmassa

Viljasopimus vaakalaudalla: Neuvottelulähteiden mukaan suotuisia merkkejä ei ilmassa

Mustanmeren viljasopimuksen jatkon kannalta ei ole nähtävissä suotuista kehitystä, sanovat neuvotteluista perillä olevat lähteet Venäjän valtiolliselle RIA Novosti -uutistoimistolle.

YK:n edustaja totesi maanantaina, että ponnistelut sopimuksen jatkamiseksi jatkuvat, jotta Ukraina voisi jatkaa maaaloustuotteidensa vientiä Mustanmeren satamista. Viljasopimukseksi kutsutun sopimuksen on määrä umpeutua torstaina. Venäjä on ollut näreissään sopimuksesta, sillä sen mukaan sen viljan ja lannoitteiden viennin tiellä on esteitä.

YK:n ja Turkin avulla neuvoteltu sopimus saatiin aikaan viime vuoden heinäkuussa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti uhkaa erityisesti köyhimpien maiden ruokahuollolle.

YK on lupautunut auttamaan Venäjää maan oman elintarvikeviennin järjestämisessä, mutta käytännössä Venäjän elintarvikevienti on ollut ongelmissa. Venäjän ruoan vienti ei ole länsimaiden pakotteiden kohteena, mutta pakotteet vaikuttavat muun muassa maksuliikenteeseen, kuljetuksiin ja vakuutuksiin, mikä käytännössä vaikeuttaa Venäjän elintarvikevientiä. (Reuters)

6.13: Haaveileeko Wagner-pomo Putinin syrjäyttämisestä? – "Vaarana, että joku ikkuna osoittautuu heikoksi"

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin annetaan räksyttää vain tiettyyn pisteeseen asti, arvioi Aleksanteri-instituutin johtaja.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Prigozhinon jo kuukausien ajan kritisoinut Venäjän sotilasjohtoa.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro arvioi, että Prigozhin hakee uhittelullaan katu-uskottavuutta paitsi omien palkkasoturiensa myös kovempaa sotatoimia vaativien venäläisten militaristien silmissä.

Kangaspuron mukaan Prigozhinin sosiaalisessa mediassa julkaisemat puheet ovat hyvin monitasoisia ja monille yleisöille suunnattuja.

Pyrkiikö Wagner-pomo Prigozhin syrjäyttämään Putinin? 1:01
Aleksanteri-instituutin johtajan mukaan Prigozhinin raivaaminen pois tieltä kävisi Kremliltä helposti.

6.05: Ukraina: Rintamalinja ei maanantaina juuri liikkunut

Ukrainassa rintamalinja on liikkunut vain vähän viimeisen vuorokauden aikana, väittää Ukrainan armeija päivittäisessä tiedonannossaan.

Ukrainan armeijan yleisesikunnan mukaan Bahmutin alueella käytiin raskaita taisteluita. Venäjän teki "epäonnistuneita hyökkäyksiä" useissa paikoissa kaupungin länsi- ja lounaispuolella.

Viime viikolla Ukraina aloitti sarjan vastahyökkäyksiä Bahmutin alueella, jotka myös etenivät muutamia kilometrejä. Ukraina on väittänyt, että sen tavoite on saartaa kaupunki.

Maanantaina Venäjä myös hyökkäsi ilmaiskuin ja tykistökeskityksin Avdiivkaan, Marinkaan ja Vuhledariin, väittää Ukraina.

– Bahmut ja Marinka ovat taisteluiden keskipisteet, Ukrainan yleisesikunta sanoi.

5.58: Kiovassa useita räjähdyksiä

Ukrainan pääkaupunki Kiovassa on kuultu useita räjähdyksiä maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Pormestari Vitali Klytshkon mukaan Ukrainan ilmatorjunta on torjunut useiden miehittämättömien ilma-alusten ja muiden lentävien esineiden hyökkäykset, yhdysvaltalaismedia CNN kirjoittaa.

Ensitietojen mukaan ainakin kolme ihmistä on haavoittunut hyökkäyksissä.

5.31: Korkea-arvoisen kiinalaisdiplomaatin määrä vierailla Ukrainassa tänään

Kiinan korkea-arvoisen diplomaatin Li Huin on määrä saapua vierailulle Ukrainaan tänään. Asiasta kertoivat eilen ukrainalaislähteet uutistoimisto AFP:lle.

Lin on määrä edistää Kiinan pyrkimyksiä saada aikaan rauhanneuvottelut. Hän on korkea-arvoisin kiinalaisedustaja, joka on vieraillut Ukrainassa sitten Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan.

Kiina on pysynyt virallisesti puolueettomana sodan aikana eikä ole tuominnut Venäjän hyökkäystä.

Ukrainaan matkaava Li on Kiinan entinen Venäjän-suurlähettiläs.

(STT)

22.25: WHO sulkee Moskovan-paikallistoimistonsa

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi maanantaina, että sen eurooppalaiset jäsenet olivat äänestäneet järjestön moskovalaisen paikallistoimiston sulkemisen puolesta. European Office for the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases -paikallistoimisto keskittyy tarttumattomiin tauteihin ja niiden ehkäisyyn.

WHO:n Euroopan jäsenmaat ovat harkinneet toimiston siirtoa Venäjän ulkopuolelle jo pidempään Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Toimisto siirretään Tanskan pääkaupunkiin Kööpenhaminaan tammikuuhun 2024 mennessä.

21.25: Macron: Ranska valmis kouluttamaan ukrainalaisia hävittäjälentäjiä

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi ranskalaisen TF1-televisiokanavan haastattelussa, että maa on avoin ja valmis kouluttamaan ukrainalaisia hävittäjälentäjiä Ranskassa saman tien.

Macronin mukaan hän ei ole keskustellut Ukrainan presidentin Zelenskyin kanssa sotilaslentokoneiden toimittamisesta Ukrainaan, mutta keskusteltu on ohjuksista ja koulutuksesta.

20.58: Von der Leyen: Kiinan presidentti voi ilman muuta vaikuttaa Putiniin hyökkäyssodassa

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan on erittäin hyvä, että Kiinan presidentti Xi Jinping on viimein soittanut Zelenskyille. 

– Presidentti Xi voi ilman epäilystä vaikuttaa presidentti (Vladimir) Putiniin. Ja YK:n turvallisuusneuvoston jäsenenä Kiinalla on myös erityinen velvollisuus tehdä kuten kaikki muut, jotta Venäjä lopettaa hyökkäyksen, von der Leyen sanoi G7-kokousta edeltävässä tiedotustilaisuudessa Brysselissä maanantaina.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat