Ukraina saa länneltä pian tuekseen maailman parasta kalustoa – suomalaisasiantuntija: "Näillä alkaa olla jo merkitystä"

9:00
Suomalaisasiantuntija Antti Paronen kommentoi lännen panssarivaunuapua Ukrainalle: Muutamissa kuukausissa saadaan jo varmasti ihmeitä aikaan

Ukraina on saamassa kevään aikana taistelupanssarivaunuja Euroopasta ja Yhdysvalloista. Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessorin mukaan monen erilaisen vaunun käyttäminen taisteluissa ei onnistu käden käänteessä, mutta niillä on suuri merkitys erityisesti taistelutilanteessa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Eri puolilla maailmaa on tehty tällä viikolla suuria Ukrainassa käytävään sotaan liittyviä päätöksiä. 

Keskiviikkona Saksa kertoi laajalti toivotusta päätöksestä lähettää Ukrainalle Leopard-taistelupanssarivaunuja. Päätös aukaisi tulpan, ja Ukraina saa vaunuja myös muilta mailta. 

Yhdysvallat kertoi samana päivänä lähettävänsä omia Abrams-taistelupanssarivaunujaan Ukrainalle. 

Puola sanoi tänään lähettävänsä Ukrainalle kaikkiaan 60 panssarivaunua lisää jo lupaamiensa 14 Leopard-vaunun lisäksi. Pääministeri Mateusz Morawieckin mukaan joukossa on muun muassa neuvostoliittolaisesta T-72-jatkokehitettyjä puolalaisia PT-91-panssarivaunuja.

Maailman parasta kalustoa

Saksalaisten Leopardien, amerikkalaisten Abramsien ja Britanniaan Challengereiden myötä Ukraina saa länsimaiden parhaiksi sanottuja panssarivaunuja. Niiden kerrotaan olevan parempia kuin Venäjän käyttämät. 

Ukrainalle tankit tulevat suureen tarpeeseen.

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessorin Antti Parosen mukaan Leopardien vahvuus on se, että niitä käyttävät niin monet Euroopan maat. 

Iskuja tai moottorivikoja saaneiden vaunujen huollon pitää olla mahdollisimman lähellä.

– Ukrainan lähellä on verraten suuri varaosamäärä ja huoltojärjestelmä, johon tukeutua tarvittaessa, toisin kuin ehkä esimerkiksi Abramsin osalta.

Parosen mukaan Abramsit ja Leopardit ovat kaiken kaikkiaan lännen tärkein vastine venäläiselle T-72-työjuhtavaunulle, jota Venäjän armeija käyttää.

Monen eri vaunun käyttö ei onnistu saman tien

Monen erilaisen vaunun käyttäminen taisteluissa ei onnistu käden käänteessä.

– Huoltojärjestelmät ovat useampaakin vaunutyyppiä koskeva, ja ne muodostavat kaikki tietysti omat erilliset kokonaisuutensa. Näin ollen kaikkia pitää huoltaa eri lailla, erilaisilla materiaaleilla ja miehistöllä.

Järkevä, tehokas ja miehistöä suojeleva käyttö vaatii myös mahdollisimman yksinkertaisia viestintäyhteyksiä. Muuten vaunut ovat vaikeuksissa.

– Niin kauan kuin eri maat lähettävät vaunuja Ukrainaa ja mikäli ukrainalaiset eivät niitä pysty heti omilla viestijärjestelmillään varustamaan, niissä ovat yhteensopimattomat viestijärjestelmät. Ja ilman viestijärjestelmiä vaunu on valitettavasti varsin sokea taisteluväline.

Erityisesti amerikkalaista Abramsia on kutsuttu monimutkaiseksi panssarivaunuksi, ja se on Parosen mukaan myös vaikeasti huollettava vaunu. Jos huolto ei pelaa, kalustot ovat kertakäyttöisiä.

– Kokiessaan yhden merkittävän teknisen ongelman esimerkiksi konepuolella, vaunu on ikään kuin siinä, ellei sitä saada nopeasti huoltoon tai evakuoitua lähimaahan, jossa sitä voidaan huoltaa.

– Tässä on ukrainalaisilla kuten myös tukea tarjoavilla mailla vielä ongelmia ratkottavana, Paronen toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

"Näillä alkaa olla jo merkitystä"

Ukraina on saamassa tällä tietoa parhaimmillaan yli 100 vaunua lännestä.  

– Näillä alkaa olla jo merkitystä varsinkin taistelutilanteessa Itä-Ukrainassa.

– Voitaisiin olettaa, että muutaman kuukauden päästä tällaisia kokonaisuuksia saadaan torjumaan venäläisiä tulevia läpimurtohyökkäyksiä, kun maa alkaa kuivaa ja edellytykset hyökkäyksille alkavat parantua.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja