Kenraalilta vakava varoitus Ukrainalle annettavista tankeista: "Tappavat tankit muuttuvat bunkkereiksi, jotka eivät liiku saati ammu"

MTV pääsi Leopardin kyytiin – Suomen taistelupanssarivaunut ovat Puolustusvoimien mukaan hyvässä kunnossa 5:32

Ukrainan asevoimien kouluttaminen läntisten Abrams- ja Leopard-taistelupanssarivaunujen käyttöön vie oman aikansa, muistuttaa kenraaliluutnantti evp Mark Hertling Twitterissä.

37 vuoden sotilasuran tehnyt Hertling on toiminut muun muassa Yhdysvaltan Euroopan-maavoimien komentajana. Hän jäi reserviin vuonna 2012.

Ukrainan maavoimien kanssa sotilasurallaan työskennellyt Hertling painottaa, että Ukrainan panssarijoukkojen kykyä oppia ja operoida länsikalustolla ei sovi epäillä.

– Tunnen heidät, ja he ovat hyviä. Enkä ole huolissani tankin [tekniikan] oppimisesta, Hertling toteaa.

Hänen mukaansa Abrams- ja Leopard-kalustoa ei operoida tyhjiössä, vaan panssarimiehiltä vaaditaan kykyä yhteistyöhön paitsi muiden tankkien, myös jalkaväen, tiedustelun, drone-joukkojen, tykistön ja huollon kanssa. Hertling muistuttaa, että komponenttien huollon sekä muun muassa varaosa-, polttoaine- ja ammuslogistiikan pitää toimia etulinjaan asti.

Hertlingin mukaan amerikkalaiset sotilaat harjoittelevat jatkuvasti näiden liikkuvien osien yhteistoimintaa. Yhteistyön on toimittava myös varsinaisten panssariyksiköiden ulkopuolella.

– Se porukka, joka hokee ’antakaa vain ne pirun tankit Ukrainalle’, ei todennäköisesti koskaan ole nähnyt sitä koreografiaa, joka tarvitaan että homma toimisi taistelukentällä, Hertling perustelee.

– Kun taistelussa muutama asia menee pieleen, tuloksena on epäonnistuminen ja katastrofi. Tappavat tankit muuttuvat bunkkereiksi, jotka eivät liiku saati ammu.

Ukraina osoittanut kykynsä muuntautua

Hertling arvioi tiistai-iltana Suomen aikaa, että Leopard-tankit ovat valmiina taisteluun aikaisintaan maaliskuussa. Abrams-tankkien suhteen aikaa voisi kulua jopa kahdeksan kuukautta.

– Mutta tämä on salamannopeaa toimintaa, kun ollaan toimittamassa vaunuja ja valmistelemassa joukkoja, joilla ei ole aiempaa kokemusta näistä aseista. Tilanne on aivan erilainen kuin toimitettaessa Javelin- ja Stinger-ohjuksia ja koulutettaessa yksittäisiä taistelijoita niiden käyttöön, tai koulutettaessa HIMARS-raketinheitinten sekä Bradley-, MRAPS- ja Humvee-ajoneuvojen miehistöjä. Tankit, kuten taistelukoneetkin, toimivat aivan erilaisella pelikentällä.

Hertlingin mukaan on myös hyödytöntä jossitella, että panssarivaunuja olisi pitänyt toimittaa Ukrainaan jo kuukausia sitten.

– Ehkä, mutta henkensä edestä taistelevan maan armeijalla oli muitakin huolenaiheita, emmekä silloin olleet sellaisessa vaiheessa sotaa kuin nyt.

Kenraaliluutnantti (evp) lopettaa puheenvuoronsa painottamalla, että Ukrainan asevoimat on todistanut taistelukykynsä sekä osoittanut kykynsä muuntautua. Juuri se on voiton avaintekijä.

– Ukrainalaissotilaat ovat loistavia, ja tunnen heitä paljon. Mutta myös Venäjän epäonnistuminen on auttanut Ukrainaa. Tankeilla tulee olemaan vaikutusta, mutta matkassa on myös mutkia.

Lue myös:

    Uusimmat