Tytti Tuppurainen: "Fortumin ei pidä antaa joutua polvilleen Putinin edessä"

Fortum saa valtiolta yli kahden miljardin lainan – näin ongelmiin ajautunut yhtiö kommentoi järjestelyä 9:09
Katso videolta Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramon haastattelu aiheesta!

Fortumille nyt tarjolla oleva valtion 2,35 miljardin lainarahoitus järjesteltiin kiireellisesti, kertoo omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Hallitus kertoi tänään järjestäneensä Fortumille 2,35 miljardin euron lainarahoituksen, jonka yhtiö voi halutessaan nostaa sähköfutuurikaupan vakuusvaatimusten kattamiseksi.

Ministeri Tuppurainen kommentoi asiaa toimittajille eduskunnassa.

– Fortumin ei pidä antaa joutua polvilleen Putinin edessä, Tuppurainen sanoi.

– Fortumia koskeva järjestely oli ratkaistava välittömästi. Kysymys oli kiireestä, jonka edessä tämä ratkaisu oli nopein toteutettavissa oleva.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoi tänään MTV Uutisille, että yritykseltä sähkökaupassa vaaditut vakuudet ovat viime viikkoina olleet korkeimmillaan yhteensä noin viisi miljardia.

Fortumille oli Tuppuraisen mukaan järjestettävä rahoitusta nopeassa aikataulussa.

– Tuli välittömästi tarpeen varautua siihenkin ikävään tilanteeseen, että käteisvakuusvaatimukset nousevat sellaisiksi, että se [Fortum] ei enää pysty hankkimaan rahoitusta muualta. Rahoituslaitoksetkin ovat hyvin varovaisia tämän tilanteen johdosta.

Hallitus on kertonut viime päivinä myös 10 miljardin euron hätärahoituspaketista sähköyhtiöille. Paketin eduskuntakäsittely on vasta alkamassa, ja Fortumille nyt järjestetty laina ei olekaan osa tuota pakettia.

Tuppuraisen mukaan on tärkeää, että 10 miljardin rahoituspaketti viedään läpi eduskunnassa nopeasti. Jokainen päivä, jonka aikana se ei ole laillisesti voimassa, on riski suomalaisille sähköyhtiöille.

Fortum voi halutessaan saada lainaa myöhemmin myös tästä 10 miljardin euron rahoituspaketista.

"Laina on nostettavissa heti"

Ministeri Tuppurainen korosti, että nyt järjestetty 2,35 miljardin euron lainarahoitus on ehdoiltaan hyvin tiukka.

Laina-aika on enintään 12 kuukautta ja korko vähintään 10 prosenttia. Lisäksi valtion sijoitusyhtiö Solidium, jonka kautta järjestely toteutetaan, saa mahdollisuuden ostaa prosentin omistuksen Fortumista. Myös Fortumin johdon palkitsemista rajoitetaan tiukasti.

 Laina on Fortumin saatavilla 30. syyskuuta asti. 

– Tässä vaiheessa on tehty vasta sopimus. Laina on nostettavissa heti, mutta euroja ei ole vielä kulkenut.

– Kysymyksessä on Solidiumin ja Fortumin välinen rahoitusratkaisu, jota valtio omistajana Solidiumin kautta on ollut tekemässä omistajapäätöksellä.

Rahoitus on Tuppuraisen mukaan rajattu tiukasti koskemaan sähkökaupan vakuuksia, eikä sitä voi käyttää esimerkiksi tytäryhtiö Uniperin ongelmiin.

Lue myös:

    Uusimmat