Fortum saa valtiolta miljardien eurojen lainan – kuinka vakava yhtiön tilanne on tällä hetkellä? Toimitusjohtaja Rauramo kertoo MTV Uutisille

Fortum saa valtiolta yli kahden miljardin lainan – näin ongelmiin ajautunut yhtiö kommentoi järjestelyä 9:09
Katso Rauramon haastattelu kokonaisuudessaan videolta!

Fortum selviytyy vakuusvaatimuksistaan, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Markus Rauramo MTV Uutisille.

Hallitus tiedotti tänään Suomen valtion järjestävän Fortumille 2,35 miljardin lainarahoituksen, jonka yhtiö voi nostaa tarvittaessa.

Viime päivinä on uutisoitu myös hallituksen 10 miljardin euron laina- ja vakuuspaketista, joka on tarkoitettu isoille sähköntuottajille, joihin Fortum lukeutuu.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo on tyytyväinen järjestelyihin.

– Fortum selviytyy vakuusvaatimuksistaan. Tämä antaa meille lisävarmuutta siihen, että jos hinnat jatkaisivat sellaista rallia, mitä nähtiin puolitoista viikkoa sitten, meillä on varmuus siitä, että meillä riittää paljon vaikeammissakin tilanteissa likviditeettiä vakuuksista huolehtimiseen, Rauramo sanoo.

Fortum tarvitsee rahaa kassaansa, sillä sen käymä sähköfutuurikauppa vaatii valtavat määrät rahaa vakuuksiksi. 

Puolitoista viikkoa sitten sähköfutuurien hinnat nousivat Rauramon mukaan kolmen päivän aikana 80 euroa.

Mitä korkeammaksi futuurien hinnat ovat käyneet, sitä suurempia summia Fortum tarvitsee vakuuksien maksamiseen.

– Vakuutemme nousivat korkeimmillaan viiteen miljardiin. Nyt ne ovat kolmen ja puolen miljardin luokkaa, Rauramo kertoo.

– Sähkömarkkinoilla turbulenssi varmaan jatkuu. Ennustan, että tästä talvesta tulee vaikea, ja siihen on hyvä varautua.

Lainarahat eivät mene Uniperille

Hallituksen tänään myöntämä 2,35 miljardin euron lainarahoitus on erillinen suuremmasta 10 miljardin hätärahoituspaketista, josta on viime päivinä uutisoitu.

Lainan ehdot ovat kuitenkin samantyyppiset kuin 10 miljardin paketissa.

Jos Fortum päättää nostaa 2,35 miljardin euron lainan, rahaa ei Rauramon mukaan tulla käyttämään esimerkiksi Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin ongelmiin, vaan tiukasti sähkökauppavakuuksiin pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla.

MTV Uutisten haastattelussa Rauramolta kysytään, kuinka kannattavaa Fortumin liiketoiminta on ja kuinka pahoissa vaikeuksissa yhtiö on tällä hetkellä.

– Fortumin perussähköntuotantoliiketoiminta on kannattavaa. Se on tehokasta ja turvallista. Sitä pyrimme varmistamaan. Vakuuslikviditeettitarpeet ovat tilapäisiä. Siinä vaiheessa kun sähkön futuuritoimitukset tapahtuvat, ensi ja seuraavana vuonna, vakuudet palautuvat niitä antaneille yhtiöille, Rauramo toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat