Työttömyystilanne on synkkä vielä ensi vuonnakin

Työttömyystilanteen ennakoidaan pysyvän synkkänä ensi vuonna. 

Useiden talouslaitosten joulukuussa julkistamissa ennusteissa työttömyysprosentin arvioidaan olevan 8-9.  
Suomen Pankin asiantuntijan mukaan työmarkkinoiden tilanne näyttää kuitenkin synkemmältä kuin prosentista saattaisi olettaa.  

Korkeasti koulutetut ja kolmekymppiset ovat aiemmin olleet muita paremmassa suojassa työmarkkinoiden kurimukselta. Nyt näin ei ole, vaan korkeasti koulutettujen työttömien määrä kasvaa nopeasti. Viime vuonna kasvua kertyi noin 30 prosenttia edeltävästä vuodesta.  
Nuorten aikuisten osallistuminen työelämään on lisäksi laskenut tasaisesti viime vuosina.  

– Aktiivisessa työiässä olevien työntarjonta alenee, ja he eivät halua osallistua työmarkkinoille. Onhan se hyvin huolestuttavaa, ennustetoimiston päällikkö Juha Kilponen arvioi.  

Syitä, miksi nuoret aikuiset jäävät pois työelämästä, ei tarkkaan tiedetä. Kilposen mukaan yksi syy voi olla se, että laman aikana lasten kanssa jäädään herkemmin kotiin.  

– Huolestuttava piirre on, jos ei haluta hakea työtä ja passivoidutaan siksi, että nähdään, etteivät työmarkkinat vedä.  

Työttömyys myös pitkittyy. Tilastokeskuksen mukaan lokakuussa yli vuoden työttömänä olleita oli yli 93 000, mikä on viidenneksen enemmän kuin vuotta aiemmin.  

Työttömyystilannetta pahentaa valtiovarainministeriön mukaan keskeisten vientimaiden talouskasvun hidastuminen. Toisaalta talouskasvu ja työtilanne saattaa saada tukea euron heikentymisestä, kun vienti euroalueen ulkopuolelle muuttuu kannattavammaksi.  

Valtiovarainministeriö ennakoi, että työttömyysprosentti on ensi vuonna 8,8, kun Suomen Pankin ennuste on noin 8,5 prosenttia.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja