Työterveyslaitos: Näin suomalaiset työntekijät telovat itsensä

Työterveyslaitoksen työpiste.fi -sivuston mukaan jopa 80 prosenttia kaikista sairauspoissaoloja aiheuttavista tapaturmista sattuu vapaa-ajalla, esimerkiksi kotona tai harrastuksissa.

Kolmannes suomalaisista työntekijöistä teloo itsensä siis työpaikan sijaan kotioloissa. Suurin osa kotona tapahtuvista tapaturmista sattuu ruokaa laittaessa, tai erilaisia kodin huolto-, korjaus ja rakennustöitä tehdessä.

Toiseksi eniten työkykyyn vaikuttava vammauttaja on vapaa-ajalla suoritettu liikunta. Yleisimmin suomalaisilla nyrjähtää tai venähtää nilkka, polvi tai selkä, erityisesti jalkapalloa, sählyä, lenkkeilyä tai kuntokävelyä harrastettaessa.

Yllättäen vain noin joka kymmenes onnettomuus tapahtuu työtehtävissä tai työmatkan aikana. Yleisin syy työpaikkatapaturmiin on kompastuminen ja kaatuminen työpaikalla.

Tulosten takia työpaikat ovatkin nyt alkaneet panostaa myös työntekijöidensä vapaa-ajan turvallisuuteen. Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan yksi jo käytössä oleva keino onnettomuuksien ennaltaehkäisemiseksi on turvavälineiden kuten, heijastimien, liukuesteiden ja pyöräilykypärien järjestäminen henkilöstölle, sekä turvavälineiden käyttöön opastaminen.

Työterveyslaitos ehdottaa myös, että tapaturmariskejä tulisi pyrkiä ennaltaehkäisemään työpaikkakohtaisesti. Mikäli henkilökunnasta suurin osa esimerkiksi tulee pyörällä töihin, kannattaisi työpaikan harkita panostamista siihen, että työntekijöiden pyöräilystä tehtäisiin mahdollisimman turvallista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja